Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007DeclaraţiiDumitru Braghiş

Adresarea Candidatului Partidului Democraţiei Sociale la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău Dumitru Braghiş către chişinăueni

|versiune pentru tipar| Dumitru Braghiş, 23 mai 2007
Stimaţi chişinăueni!
De ce am decis să candidez la funcţia de Primar General?

Răspunsul meu e simplu: Chişinău e oraşul în care m-am născut, pe care îl iubesc şi cu care mă mîndresc. Mult mă doare să văd ce fac azi guvernanţii “roş-oranj” cu oraşul nostru natal. Ei îşi construiesc “oraşul lor”. Oraş al vinului, oraş pentru comercianţii intermediari, pentru afaceriştii din umbră, pentru oligarhii roşii. În “oraşul lor” parcurile şi scuarurile, lacurile şi zonele de odihnă sînt distruse metodic. În “oraşul lor” a luat amploare procesul de acaparare a terenurilor de joacă pentru copii, a stadioanelor de cartier, a ogrăzilor şi a parcurilor. În locul acestora se construiesc parcări auto, baruri, supermarkete, oficii de partid. În “oraşul lor” pieţele comerciale şi farmaciile de familie sînt închise, activitatea în baza patentei este interzisă, sînt modificate arbitrar rutele de transport public.

Conform declaraţiilor unor persoane oficiale, numai într-un singur an — în 2006, din bugetul municipal au fost furaţi 88 milioane de lei. Birocraţii municipali au furat aceşti bani de la bătrînii bolnavi şi neputincioşi, de la copiii şi invalizii care au nevoie de susţinere, de la medici şi pedagogi, de la toţi noi, chişinăuenii. Sînt sigur că această cifră a fost micşorată de cîteva ori. Nici un funcţionar din Primărie n-a fost pedepsit pentru acest furt, iar unul dintre ei a primit recompensă, fiind promovat în calitate de candidat la funcţia de Primar General. Totuşi, marionetele comuniştilor înţeleg că timpul lor a trecut şi nu e departe ziua cînd vor fi chemaţi să răspundă pentru jefuirea oraşului nostru. Iată de ce ei se arată cu o jumătate de faţă pe placatele electorale — se tem că chişinăuenii îi vor recunoaşte şi le vor cere socoteală pentru fărădelegile comise.

Reacţia birocraţilor comunişti la Scrisoarea deschisă pe care am adresat-o preşedintelui Voronin şi în care l-am îndemnat pe acesta să-şi dea demisia, demonstrează că ei nu vor pleca niciodată de bună voie. Pînă la ultima suflare, ei se vor agăţa de putere pentru a fura în continuare, pentru a distruge ce a mai rămas, pentru a-şi “amnistia capitalurile” şi a “spăla” banii lor şi ai altora, pentru ca ulterior să cumpere la preţ de nimic proprietăţile, create cu multă trudă de toţi cetăţenii republicii.

În situaţia creată, ar fi o crimă să aştept în linişte anul 2009, oferind regimului Voronin posibilitatea de a-şi continua politica de jefuire şi de distrugere a capitalei. Iată de ce eu şi colegii mei de partid am decis că a venit timpul să ne implicăm activ şi să învingem în lupta pentru Chişinău, pentru a readuce în capitală ordinea şi bunăstarea. Un rol important în această decizie a noastră revine şi adresării personalităţilor de vază din municipiu, care m-au îndemnat să vin în ajutorul oraşului natal.

Chişinăul are nevoie de o administraţie care va fi pusă în serviciul intereselor tuturor locuitorilor lui. Avem nevoie de Chişinăul Social — oraşul în care grija puterii faţă de om va fi pusă la loc de frunte şi unde puterea va fi pentru oameni, ci nu oamenii pentru putere.

Dragi chişinăueni!

Acţionînd împreună, vom reda puterii municipale onestitate şi corectitudine, vom orienta organele puterii municipale spre soluţionarea problemelor cetăţenilor, vom restabili economia municipală şi vom face ca Chişinăul să fie un oraş atractiv pentru investiţii. Vom asigura condiţii favorabile pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi a nanotehnologiilor, a industriei, energeticii, transportului, industriei de construcţie şi a gospodăriei comunale. Vom susţine businessul mic şi mijlociu. Toate împreună vor permite crearea de noi locuri de muncă, majorarea salariilor şi vor oferi noi surse de completare a bugetului municipal. Vom desfăşura pe larg construcţia de locuinţe la preţ accesibil. Vom oferi tuturor orăşenilor acces liber la instruire de prestigiu şi la servicii medicale de înaltă calitate. Vom fi cu grijă şi atenţie pentru copii, pentru tineri, pentru oamenii în etate şi pentru invalizi. Vom face să avem un oraş bine amenajat, cu un trai în siguranţă, luminos, frumos şi plin de căldură.

Al Dumneavoastră,
Dumitru BRAGHIŞ,
preşedintele Partidului Democraţiei Sociale,
deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Centrul de presă al PDS