Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007DeclaraţiiVladimir Filat

Declaraţie privind atacurile la libera desfăşurare a alegerilor locale în municipiul Chişinău

|versiune pentru tipar| Vladimir Filat, 14 mai 2007
Partidul Democrat din Moldova doreşte să atragă atenţia opiniei publice asupra unor atacuri banditeşti asupra propriilor mijloace de informare a alegătorilor cu privire la alegerile municipale ce vor avea loc pe data de 3 iunie.

Astfel, pe 11 si 12 mai au fost distruse mai multe panouri de afişaj electoral ale domnului Vladimir Filat, candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, după cum urmează:

Modul în care au acţionat cei care au deteriorat panourile de afişaj ale domnului Vladimir Filat sugerează faptul că această acţiune a fost atent planificată şi bine coordonată, beneficiind tocmai de complicitatea celor care ar trebui să vegheze ca astfel de fapte huliganice să nu se producă. Ne referim la implicarea directă a unui angajat al Preturii sectorului Buicani, care a împiedicat reinstalarea unui afiş al candidatului Vladimir Filat pe locul unui panou deteriorat, precum şi la faptul că unul dintre panourile distruse este amplasat alături de un post al poliţiei rutiere, ai cărui angajaţi nu au intervenit sub nici o formă pentru stoparea actului de vandalism.

În aceste condiţii, catalogăm acţiunile repetate de distrugere a afişajului electoral al candidatului Vladimir Filat drept o tentativă de intimidare şi un act capabil să compromită desfăşurarea liberă şi în condiţii democratice a alegerilor locale din municipiul Chişinău.

Pornind de la problemele concrete enumerate mai sus, ne exprimăm convingerea fermă că organele abilitate, Poliţia şi Procuratura, vor reacţiona ferm, îndeplinindu-şi atribuţiile conferite prin lege şi vor întreprinde măsurile necesare pentru identificarea şi pedepsirea persoanelor vinovate. În acelaşi timp, ne rezervăm dreptul de a informa opinia publică, mass-media, ambasadele şi reprezentanţele organizaţiilor străine acreditate la Chişinău despre degradarea condiţiilor de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile din 3 iunie şi despre folosirea resurselor administrative de către actuala conducere municipală în vederea intimidării lui Vladimir Filat, principalul oponent al candidatului partidului de guvernămînt.

Vladimir Filat îşi exprimă o dată în plus convingerea că astfel de acte de vandalism şi atacuri banditeşti nu-şi au locul şi rostul într-o campanie electorală democratică, pertinentă şi onestă, în care este necesar să primeze iniţiativele inteligente şi soluţiile concrete la problemele cetăţeanului. Vladimir Filat nu se lasă intimidat de astfel de acţiuni reprobabile şi va continua să lupte cu mijloace corecte şi transparente pînă la finalul campaniei electorale.

Staff-ul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Vladimir Filat