Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007DeclaraţiiVladimir Filat

Comunicat de presă lui Vladimir Filat

|versiune pentru tipar| Vladimir Filat, 23 mai 2007
Pe 22 mai 2007 Curtea Constituţională a examinat în prima şedinţă sesizarea deputatului în Parlament, Vladimir Filat, cu privire la controlul constituţionalităţii unor modificări aduse Codului Fiscal, conform cărora a fost pus în aplicare noul sistem de impozitare prin care bunurile sunt impozitate în baza valorii de piaţă.

Sesizarea face referire la introducerea unui sistem diferenţiat de aplicare a cotelor de impozitare a imobilelor în municipiul Chişinău faţă de alte localităţi, prin aceasta, în opinia autorului sesizării, fiind încălcat principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale, precum şi principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. Legea condiţionează aplicarea impozitului de numărul de metri pătraţi ai imobilului, fără a lua în calcul valoarea imobilelor şi numărul de imobile deţinute la calcularea impozitului. În consecinţă, consideră autorului sesizării, persoanele ce deţin un imobil vor plăti impozite de zeci de ori mai mari decît cei care deţin zeci de imobile, cu o valoare cumulativa mult mai mare.

La demersul reprezentantului Parlamentului, Curtea Constituţională a decis suspendarea examinării cauzei cu o lună, dată pînă la care Curţii îi vor fi prezentate concluziile unui grup de lucru special creat în cadrul Parlamentului pentru examinarea şi evaluarea noului sistem al impozitării bunurilor imobiliare din Moldova.

Autorul sesizării nu a fost de acord cu demersul de suspendare, deoarece noul mecanism de impozitare a intrat în vigoare şi a început să funcţioneze de la 1 ianuarie 2007, şi respectiv cetăţenii sînt obligaţi să achite impozitele imobiliare majorate. Un alt argument invocat împotriva demersului a fost acela că grupul de lucru nu poate anula legea în vigoare, iar propunerile ce vor fi înaintate nu for putea fi luate în considerare de Curtea Constituţională, deoarece la baza hotărîrilor adoptate de Curte se iau în considerare doar normele legale în vigoare.

Intervenţia cu scopul de a amîna examinarea sesizării demonstrează faptul că se încearcă în mod deliberat ca instanţa de jurisdicţie constituţională să se pronunţe cît mai tîrziu posibil asupra problemei impozitării. În consecinţă, vor avea de suferit toţi locuitorii municipiului Chişinău. Ei vor achita impozite imobiliare nejustificate din punct de vedere legal, ceea ce denotă anumite derapaje la capitolul grijii statului faţă de proprii cetăţeni.

Vladimir Filat,
Deputat în Parlamentul R.Moldova