Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007DeclaraţiiVladimir Filat

Comunicat de presă privind folosirea resurselor administrative împotriva lui Vladimir Filat, candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău

|versiune pentru tipar| Vladimir Filat, 24 mai 2007
Pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale de pe data de 3 iunie, am resimţit o atitudine părtinitoare din partea organelor de poliţie, care fie că nu au manifestat disponibilitatea de a ne proteja drepturile şi de a interveni în cazurile în care au fost solicitate, fie au demonstrat în mod deshis brutaliate şi atitudine ostilă faţă de persoanele care desfăşurau activitate electorală în cadrul legii. Din aceste motive, dorim să aducem la cunoştinţa opiniei publice din Moldova, precum şi a organizaţiilor şi instituţiilor internaţionale, multiplele cazuri de abuzuri şi încălcări ale legislaţiei electorale de către autorităţile de stat şi în special de către organele de poliţie.

Printre cazurile ieşite din comun putem expune interdicţia de a plasa legal un panou electoral pe bulevardul Ştefan cel Mare, în apropierea cladirii Ministerului de Interne, precum şi ordinul de a demonta afişul electoral de pe bilboard-ul de la intrarea în oraş. În ambele cazuri poliţia a acţionat în baza ordinelor superiorilor, fără a avea niciun temei legal. În ultimul caz a fost implicat direct unul din comisarii poliţiei din sectorul Buiucani, care a dat personal ordinul de a fi demontat panoul electoral, pe un motiv inventat: acela că nu avem permisiune de la Comisia Electorală Centrală, lucru care nu e prevăzut de lege şi nu a fost cerut şi altor candidaţi. Doar după intervenţii repetate ale Comisiei Electorale, am reuşit menţinerea panoului.

Arhitectul sectorului Buiucani, împreună cu reprezentanţii poliţiei, au demontat acelaşi panou pe data de 22 mai, fără indicarea motivelor legale şi în pofida protestelor reprezentanţilor candidatului electoral. În locul acestuia a fost montat panoul preşedintelui Voronin.

De asemenea, au fost sancţionate administrativ, cu amendă, mai multe persoane care în difuzau foi volante şi pliante electorale în mai multe sectoare ale capitalei în mod regulamentar. Sunt remarcate şi numeroase cazuri de intimidare verbală din partea lucrătorilor de poliţie.

În consecinţă, apreciem toate aceste cazuri drept implicare activă a instituţiilor statului în campania electorală de partea candidatului electoral care reprezintă partidul de guvernămînt şi dorim să atragem atenţia asupra inadmisibilităţii implicării acestora, în special a organelor care trebuie să asigure legalitatea în asemenea acţiuni. Intimidările şi aplicarea tendenţioasă a legii compromite campania electorală şi subminează eforturile de constituire a unui sistem democratic funcţional.

Staff-ul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Vladimir Filat