Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007DeclaraţiiVladimir Filat

Comunicat de presă privind campania calomnioasă împotriva lui Vladimir Filat, candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău

|versiune pentru tipar| Vladimir Filat, 28 mai 2007
Apropierea finalului campaniei electorale pentru alegerile locale de pe data de 3 iunie este marcată de o acţiune complet imorală şi iresponsabilă de calomniere a persoanei mele, campanie ce urmăreşte în mod vădit ştirbirea imaginii de candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău. Asistăm la un atac de o violenţă fără precedent împotriva unui concurent electoral, atac mîrşav şi lipsit de orice fundament, care transformă campania electorală pentru Primăria municipiului Chişinău într-un cîmp de bătălie murdară, în care orice principii morale şi etice sînt călcate în picioare, iar minciuna este folosită drept mijloc de cîştigare a voturilor cu orice preţ.

În ultimele trei luni de zile, eu, Vladimir Filat, am derulat o campanie electorală în care am pus accentul pe dialogul direct cu locuitorii Chişinăului, convins fiind că o capitală nu poate fi condusă altfel decît în strînsă colaborare cu cetăţenii ei. Am avut circa 300 de întîlniri, în care am discutat cu zeci de mii de oameni. Le-am prezentat oferta mea, proiectele mele, echipa pe care mă sprijin şi am discutat despre problemele concrete ale oraşului. Am promovat un mod de a face campanie electorală modern, corect, îndreptat spre problemele cetăţenilor şi nu spre atacuri murdare şi imorale împotriva contracandidaţilor mei.

Din păcate, sînt nevoit să constat că acest mod civilizat de a face campanie nu a fost asumat de toţi concurenţii electorali. Constat că nu a fost posibilă organizarea nici unei dezbateri reale privind problemele municipiului Chişinău, o dezbatere în care să fie discutate programele electorale propuse de fiecare candidat, mesajele transmise alegătorilor şi modul în care vor fi puse în practică programele din oferta electorală după desfăşurarea alegerilor. Cea mai mare parte a luptei electorale s-a concetrat pe lansarea de atacuri la persoană, pe campanii de calomniere şi de murdărire a imaginii celorlalţi concurenţi electorali, fără a se ţine cont în nici un fel de priorităţile cetăţenilor, de problemele lor şi de ceea ce doresc ei să afle de la noi în această campanie. Semnalul acestei atitudini sfidătoare la adresa populaţiei a fost dat de candidatul partidului de guvernămînt, care a refuzat cu obstinaţie să se prezinte la vreuna dintre dezbaterile electorale publice cu ceilalţi concurenţi, dovedind o lipsă crasă de responsabilitate în faţa locuitorilor Capitalei.

Apogeul acestei campanii imorale l-a constituit lansarea în ultimele zile a unei acţiuni furibunde de denigrare a persoanei mele, cu o avalanşă de acuzaţii nefondate, absolut aberante, privitoare la cariera mea ca bussinesman şi om politic. Populaţia a fost “otrăvită” în aceste zile cu o cantitate uriaşă de materiale ce se doresc compromiţătoare la adresa mea, în care au fost scornite cele mai teribile minciuni şi adresate cele mai puerile acuzaţii. Este evident că, dacă privim prin prisma modului de concepere al acţiunii, a fondurilor financiare impresionante folosite pentru concretizarea ei şi a faptului că în agenajul de distribuţie al acestor materiale murdare a fost folosit un număr însemnat de persoane, singura concluzie care se impune este aceea pe care o poate trage orice om care gîndeşte logic: în spatele acestei campanii mîrşave se găseşte partidul de guvernămînt şi candidatul ei, care îşi simte tot mai mult ameninţată poziţia de favorit în intenţiile de vot ale chişinăuneilor. Comuniştii au conştientizat faptul că au în persoana mea singurul contracandidat puternic, unicul concurent care poate să-i învingă în cursa pentru cîştigarea primăriei Capitalei. Au decis să mă atace dincolo de orice limită a bunului simţ, au decis să-mi terfelească imaginea şi să abdice definitiv de la principiile unei campanii electorale civilizate. E semnul cel mai important că le ESTE TEAMĂ, că sînt disperaţi şi că simt cum le fuge pămîntul de sub picioare definitiv. Comuniştii cred că în această ţară poţi calomnia pe oricine, oricînd, fără ca acele persoane să reacţioneze în vreun fel.

Eu le răspund hotărît că nu voi ceda în faţa mîrşăviilor şi murdăriilor lor şi îmi voi continua campania cu şi mai multă forţă, conştient fiind că locuitorii Chişinăului îşi doresc să fie conduşi de un om care ştie, poate şi va rezolva problemele lor, nu o marionetă incapabilă să spună trei cuvinte, care se ascunde după o penibilă mănuşă roşie. Eu spun hotărît că nu mă las intimidat de atacurile celor care acţionează întocmai ca o bandă ce vrea să îşi impună propriul punct de vedere prin acţiuni violente, atunci cînd vede că nu are argumente concrete în lupta de idei şi principii.

Şi nu numai comuniştii şi-au făcut un obicei din a mă ataca cu o totală lipsă de onestitate, ci şi alte partide ale căror candidaţi şi-au văzut ameninţată poziţia de ascensiunea mea. Mă refer aici la candidatul partidului care pretinde că promovează valorile social-democraţiei, dar care nu s-a sfiit să realizeze şi să distribuie foi volante “otrăvite” pline de minciuni sfruntate la adresa mea, dar şi la unul din tinerii lideri politic liberali, care încearcă să-şi mascheze lipsa de rezultate şi inconsistenţa programului electoral printr-o atitudine agresivă, gratuită, lipsită de orice fel de argumente, la adresa persoanei mele.

Luni, pe 28 mai, voi depune o plîngere oficială la Procuratura Generală a Republicii Moldova, în care voi cere cu fermitate să fie realizată şi finalizată în cel mai scurt timp o anchetă care să permită identificarea şi pedepsirea persoanelor implicate în această acţiune concertată de calomniere a persoanei mele. De asemenea, îmi rezerv dreptul de a informa opinia publică, mass-media, ambasadele şi reprezentanţele organizaţiilor străine acreditate la Chişinău despre degradarea totală a condiţiilor de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile din 3 iunie şi despre modul în care înţelege actuala putere să mă atace, fiind în postura de principal oponent al candidatului partidului de guvernămînt.

De asemenea, adresez o rugăminte către toate instituţiile mass-media din Republica Moldova să se autosesizeze în faţa acestei acţiuni complet imorale de murdărire a imaginii unuia dintre candidaţii la funcţia de Primar General al Chişinăului şi să nu marşeze la această campanie de denigrare.

Fac un apel şi la locuitorii municipiului Chişinău să se informeze conştient în privinţa fiecărui candidat şi a ofertei electorale pe care o propune, să nu se lase influenţaţi de campaniile murdare de denigrare a concurenţilor la funcţia de primar şi să aleagă pe cei care vin cu programe şi proiecte concrete, nu cu minciuni şi atacuri la persoană.

Vladimir Filat
Candidat la funcţia de Primar General al Primăriei Chişinău

Serviciul de presă al PDM