Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007DeclaraţiiMihai Roşcovan

Declaratia candidatului independent la functia de primar general al municipiului Chisinau Mihai Roscovan

|versiune pentru tipar| Mihai Roşcovan, 28 mai 2007
Stimati alegatori, dragi prieteni,

Ne despart doar cateva zile de alegerile locale de duminica, 3 iunie. Acest scrutin este foarte responsabil si, totodata, un examen serios pentru toti concurentii electorali care se arata, cel putin in declaratii, preocupati de calitatea, de eficienta si de rostul administratiei publice locale din Republica Moldova si, in mod special, de cea din municipiul Chisinau.

M-am inscris ultimul in cursa electorala pentru primaria capitalei. Am avut sprijinul a peste 13.000 de cetateni. E un numar suficient de sustinatori pentru a inregistra nu unul, ci trei partide. Dar am ales sa candidez ca independent, sperand ca voi oferi astfel mai multor partide fara pondere electorala sansa de a se uni si de a sprijini un singur candidat la functia de primar general. Din pacate, lucrul acesta, atat de asteptat si de alegatori, nu s-a intamplat. Alegerile pentru primaria capitalei sunt, in continuare, percepute ca o simpla competitie sportiva sau ca o modalitate de verificare a ratingului politic.

Eu vad altfel lucrurile. Pentru mine Chisinaul inseamna o gospodarie enorma, iar primaria — un adevarat guvern, caruia ii revine sarcina sa gestioneze peste cincizeci la suta din totalul activitatilor economice principale ale statului. E firesc si rational ca in fruntea acestui mini-guvern sa vina un om pragmatic si experimentat, un om care sa inspire incredere si siguranta tuturor locuitorilor capitalei.

Eu mi-am calculat bine sansele. Cu toate ca am intrat tarziu in cursa electorala si nu am avut parte de un cadru adecvat pentru dezbateri reale, apreciez ca as putea ocupa un loc onorabil in preferintele alegatorilor. Dar, in acelasi timp, imi dau seama ca acest loc nu va fi determinant pentru a castiga sau pentru a accede in turul doi.

De aceea, pentru a nu spori confuzia — si asa destul de mare — in randul alegatorilor, pentru a raspunde asteptarilor celor mai multi dintre chisinaueni, care nu doresc o primarie comunista sau comsomolista, ci una democrata, am hotarat sa ies din cursa electorala si sa-mi retrag candidatura.

Tuturor sustinatorilor mei le multumesc din suflet pentru increderea pe care mi-au acordat-o in avans.

Duminica voi merge la vot ca simplu alegator. Tendintele de vot se cam cunosc. Se prefigureaza si cativa favoriti. stiu de ce este in stare fiecare dintre ei.

Optiunea mea, rationala si indelung cantarita, optiune pe care o recomand si sustinatorilor mei, este Vladimir Filat. Adevaratii democrati inteleg de ce Filat. Ceilalti poate isi vor da seama dupa 3 iunie 2007.