Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007Eduard Muşuc

Programul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Eduard Muşuc

|versiune pentru tipar|
Stimaţi chişinăuieni!

În ultimii ani, majoritatea cetăţenilor au fost aduşi de actuala guvernare la limita existenţei. Tot mai multe probleme ale oraşului rămîn nerezolvate. Noi promitem că, în patru ani, le vom rezolva pe cele mai importante.

În rezultatul sutelor de întrevederi cu locuitorii oraşului, pe care le-am avut în ultimul an, am stabilit drept obiective prioritare pentru următorii patru ani:

Noi suntem pentru distribuirea echitabilă a resurselor bugetare, pentru un buget social.

Vom anunţa un moratoriu asupra tuturor proiectelor “grandioase” finanţate din buget. Vom redirecţiona banii spre soluţionarea problemelor de importanţă vitală pentru oameni.

Noi avem nevoie de susţinerea Dumneavoastră. Votaţi pentru echipa noastră, susţineţi programul nostru electoral!

În 4 ani vom face ordine în oraş şi vom rezolva problemele prioritare!

Cu respect, Eduard Muşuc

1. Salvarea fondului locativ

Astăzi pentru reparaţia capitală a fondului locativ se alocă doar 1,5% din bugetul mun. Chişinău. Noi promitem alocarea, în acest scop, a 12%-15% din buget în fiecare an, astfel ca, în 4 ani, să reuşim reparaţia capitală a întregului fond locativ al capitalei, în particular, programul nostru prevede:

Vom face ordine în prestarea serviciilor comunale, reieşind din drepturile consumatorului:

2. A doua pensie de la Primărie

Sarcina noastră primordială constă în protejarea oamenilor în vîrstă, a familiilor nevoiaşe şi a celor cu mulţi copii, a invalizilor, a veteranilor şi participanţilor la războaie. Pentru pensionari vom introduce practica plăţilor sociale directe din bugetul municipal. Vom asigura formarea Fondului de Plăţi Sociale Suplimentare şi majorarea lui de la 7% -în primul an, pînă la 17% — în al patrulea an, din contul creşterii veniturilor bugetare şi reducerii cheltuielilor nejustificate.

Pensionarii vor primi de la Primărie, suplimentar la pensia de bază, în anul 2008 — 100 lei; în 2009 — 200 lei; în 2010 — 300 lei; în 2011 — 400 lei lunar. La fel vor fi majorate indemnizaţiile pentru toate categoriile de cetăţeni nevoiaşi, în rezultatul realizării acestui program, mărimea totală a pensiilor şi indemnizaţiilor va depăşi minimul de existenţă şi va constitui cel puţin 1000 lei.

3. Apărarea locurilor de muncă

Peste 80% din bugetul municipal se formează din veniturile întreprinderilor şi din salariile angajaţilor. Noi îi vom apăra pe toţi cei care muncesc, inclusiv pe agenţii economici care activează în sectorul real al economiei, şi nu vom permite puterii să lichideze locurile de muncă.

Noi vom declara Chişinăul zonă liberă de legea 208, vom susţine şi apăra deţinătorii de patente pînă la anularea definitivă a acestei hotărîri antipopulare. Vom obţine introducerea patentei pentru familie.

În cadrul primăriei, vor fi instituite Departamentul Apărării Micului Business şi Fondul de Susţinere şi Dezvoltare a Antreprenoriatului, care vor acorda suport financiar şi logistic, apărarea juridică a tuturor celor care au decis iniţierea unei afaceri şi crearea noilor locuri de muncă. Vom asigura condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor în mun. Chişinău şi transformarea capitalei într-o locomotivă de dezvoltare economică a ţării.

4. Primăria pentru oameni

Astăzi locuitorii Chişinăului se confruntă permanent cu fărădelegile, iresponsabilitatea şi indiferenţa funcţionarilor. Corupţia totală a distrus însăşi baza puterii locale şi a denaturat esenţa ei ca formă de autoadministrare. S-a format un sistem în care banii hotărăsc totul. Drepturile cetăţenilor sunt încălcate deschis.

Noi vom pune Primăria în serviciul oamenilor. Transparenţa şi accesibilitatea vor sta la baza activităţii Primăriei. Puterea locală va deveni un apărător al drepturilor cetăţenilor şi un garant al respectării legilor în municipiu.

În fiecare pretură va fi deschis un cabinet de consultare juridică gratuită pentru toţi cetăţenii, care va activa permanent; va fi instituită o linie fierbinte pentru adresările locuitorilor şi un serviciu de urgenţă, care va funcţiona 24 din 24 de ore, fără zi de odihnă. Vor fi introduse în practică întrevederile permanente ale conducerii Primăriei cu orăşenii la locul de trai.

Noi promitem că vom întoarce în proprietatea municipiului posturile Antena C şi Euro TV, la care primarul, pretorii şi consilierii vor prezenta dări de seamă privind activitatea lor, iar chişinăuienii le vor putea adresa întrebări în direct.

Noi vom face ordine în toate structurile Primăriei, astfel încît fiecare orăşean să-şi poată rezolva orice problemă în cel mai scurt timp.

3 iunie 2007
Votează pentru Social-Democraţi!