Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007Mihai Petrache

Teze din programul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Mihai Petrache

|versiune pentru tipar|

Pentru o putere locală competentă, necoruptă şi responsabilă!

Alegerile sînt un act de răspundere reciprocă a candidaţilor ce aspiră la putere, pe de o parte, şi a cetăţenilor care, prin votul lor, vor hotărî cine va administra capitala în următorii 4 ani, pe de altă parte. În acest sens, cetăţenii au dreptul constituţional şi obligaţiunea civică, şi morală de a participa la alegeri.

Autorităţile Chişinăului sînt obligate să-şi exercite atribuţiile, zi de zi, fără a transforma orice acţiune sau hotărîre în “faptă eroică”. Chişinăuienii, la rîndul lor, au nu numai dreptul, dar şi obligaţiunea de a exercita controlul asupra activităţii autorităţilor capitalei, sancţionîndu-le în condiţiile legii.

Principala funcţie a Consiliului municipal şi a primarului capitalei constă în reprezentarea demnă şi responsabilă a voinţei chişinăuienilor şi soluţionarea problemelor arzătoare cu care se confruntă capitala şi locuitorii ei.

Uniunea Centristă din Moldova şi liderul ei Mihai Petrache Vă propune pentru dezbateri şi aprecieri principalele idei şi probleme ce urmează a fi soluţionate fără tărăgănare, pe parcursul următorilor 4 ani în mun. Chişinău.

1. Combaterea cîrdăşiei, clientelismului şi a corupţiei din activitatea primăriei şi a consiliului municipal.

Detronarea minciunii, făţărniciei, intrigii şi hoţiei din capul mesei — condiţii absolut necesare pentru administrarea ţării, a municipiului şi a oricărei comunităţi locale. Aceste probleme pot fi rezolvate doar de către un primar competent, cu experienţă, curajos, cinstit şi necorupt, sprijinit de o echipă de consilieri responsabili.

Echipa UCM este sinceră şi responsabilă în dialogul politic, nu are ce ascunde de D-voastră şi mizează pe sprijinul chişinăuienilor în cauza menţionată.

2. Pentru a evita coruperea imediată a primarului nou ales, vom propune consiliului municipal,Guvernului şi Parlamentului ţării crearea prin lege a Fondului Primarului General în proporţie de 5% din costul tuturor lucrărilor publice efectuate în municipiu. Mijloacele fondului vor fi folosite la discreţia primarului în interes de serviciu, personal şi de binefacere. Doar aşa va fi asigurată independenţa funcţională şi materială a primarului, va fi posibil de a evita coruperea lui. Experienţa capitalelor europene ne convinge că aceasta soluţie este o necesitate absolută.De aici încep toate relele în municipiu. Corupţia, mituirea, protecţionismul, cîrdăşia reprezintă cancerul social, care au pătruns în toate subdiviziunile şi la toate etajele primăriei şi distruge funcţional şi moral-psihologic funcţionarii primăriei şi consilierii municipali, fac imposibilă rezolvarea oricărei probleme în cadrul legii şi la timp. Cine a trecut pragul primăriei şi a încercat să rezolve vreo problemă cunoaşte acest lucru.

3. Controlul legalităţii tuturor hotărîrilor, deciziilor consiliului municipal şi a dispoziţiilor primarului capitalei adoptate în perioada interimatului mai 2005 — mai 2007 şi revizuirea sau anularea celor neîntemeiate din punct de vedere al legii şi al interesului public.

4. Suspendarea şi revizuirea hotărîrii Consiliului Municipal privind aprobarea Planului General de Dezvoltare a municipiului Chişinău, ca fiind examinat şi aprobat în grabă şi formal, fără investigaţii profunde de specialitate şi elaborarea unui nou Plan General de Dezvoltare durabilă a mun. Chişinău de către un colectiv de specialişti notorii internaţionali, care vor fi selectaţi în cadrul unui concurs internaţional organizat de consiliul municipal. Scopul — elaborarea unui plan modern şi de perspectivă, capabil să satisfacă necesităţile de dezvoltare a capitalei de lungă durată; excluderea influenţei negative a intereselor diferitor grupări politico-financiare sau mafiote asupra procesului de elaborare, aprobare şi realizare a Planului.

5. Sporirea eficienţei şi a transparenţei în activitatea primăriei prin:

Primăria va funcţiona transparent, ca într-o casă de sticlă

1. Restabilirea relaţiilor dintre administraţia Chişinăului şi autorităţile statului (Parlament, Preşedinţie, Guvern) şi ajustarea lor la cerinţele autonomiei locale europene, care să fie guvernate de principiile cooperării, în condiţiile legii şi în interesul cetăţenilor.

Trebuie exclus orice amestec nelegal al puterii centrale în competenţa administraţiei capitalei, asigurînd totodată promovarea responsabilă a intereselor naţionale în teritoriul municipiului.

Preşedintele Republicii şi Prim-ministrul nu au dreptul şi nu pot exercita atribuţiile primarului capitalei, a pretorilor de sector şi maiştrilor de la sectoarele de construcţie şi reconstrucţie a obiectelor municipale.

În acest scop, vom propune şi vom insista asupra modificărilor esenţiale în Legea privind statutul municipiului Chişinău pentru a asigura autonomia administraţiei capitalei prin:

2. Atragerea masivă a investiţiilor străine şi autohtone pentru realizarea proiectelor de dezvoltare rapidă a municipiului în condiţii de maximă transparenţă şi eficienţă.

3. Consultarea, prin referendum local, a populaţiei capitalei şi a localităţilor din municipiu asupra celor mai importante probleme ce vor viza realizarea diferitor proiecte şi programe cu impact esenţial asupra vieţii cetăţenilor.

Uniunea Centristă din Moldova este convinsă că fără soluţionarea urgentă a problemelor abordate va fi dificil sau chiar imposibil de a combate sărăcia şi şomajul, de a majora salariile şi pensiile,de a îmbunătăţi asistenţa socială şi medicală a bătrînilor, copiilor invalizilor, veteranilor, voluntarilor, participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, de a construi case şi drumuri bune şi alte obiecte importante de infrastructură, asigurînd astfel condiţii favorabile pentru o viaţă mai bună şi demnă a chişinăuienilor.

4. Crearea centrului municipal de monitorizare şi control al activităţii furnizorilor de energie electrică, apă caldă şi rece şi de gaz către locuitori, acordîndu-i atribuţii de informare, consultare şi reprezentare gratuită a locuitorilor nevoiaşi, în relaţiile cu furnizorii menţionaţi. Trebuie de pus capăt abuzurilor şi fărădelegilor acestor monopolişti care dictează consumatorilor condiţii dezavantajoase de cooperare doar din contul consumatorilor, fără riscul de a răspunde pentru calitatea joasă a serviciilor prestate.

Uniunea Centristă din Moldova garantează chişinăuienilor o guvernare competentă, necoruptă şi responsabilă!