Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007Mihai Roşcovan

Oferta electorală a candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Mihai Roşcovan

|versiune pentru tipar|
Dorim cu toţii o schimbare la faţă a capitalei. Eu am voinţă şi pregătirea necesară ca s-o înfăptuiesc. Chişinăul poate şi trebuie să devină un oraş al confortului european.

Agenda mea de lucru ca primar general cuprinde 10 probleme prioritare, pentru care am soluţii concrete.

1. Economie neproductivă şi necompetitivă

Economia municipiului este bazată preponderent pe comerţ şi importuri. Investiţiile străine pe locuitor sunt cele mai mici din regiune. Salariul mediu lunar permite doar supravieţuirea angajaţilor. Administraţia capitalei se ocupă de afacerile proprii, în loc să creeze condiţii pentru dezvoltarea businessului. Concentrarea economică în zona centrală este excesivă. Zonele industriale generează disfuncţionalităţi de dezvoltare urbană, supra-aglomerare şi poluarea mediului. Terenurile din oraş au fost repartizate la preţuri mizere unor persoane şi grupări mafiote, fără a ţine cont de perspectivele dezvoltării urbane.

Obiectiv: Economie modernă cu salarii europene

Vom crea un mediu atractiv şi favorabil investiţiilor şi dezvoltării afacerilor. Vom dezvolta un sistem economic policentric, creând centre de afaceri, business-incubatoare, parcuri inovaţionale şi de transfer tehnologic. Vom implementa programe de reamenajare a pieţelor în agromagazine pentru producători şi micii comercianţi. Vom crea şi dezvolta un sistem transparent şi eficient de utilizare a terenurilor.

Programe şi proiecte prioritare:

2. Locuinţe scumpe şi servicii comunale de proastă calitate

Fiecare al patrulea bloc de locuinţe din oraş necesită reparaţii, 60% din reţelele tehnice interioare şi 30% din suprafaţa acoperişurilor necesită reparaţie urgentă, iar 90% din blocuri necesită lucrări de conservare a căldurii. Majoritatea asociaţiilor de locatari nu au capacităţi şi posibilităţi de soluţionare operativă a problemelor cu care se confruntă locatarii. Relaţiile dintre prestatorii şi consumatorii serviciilor comunale nu sunt clar definite. Tarifele la serviciile comunale sunt în creştere nejustificată, iar calitatea rămâne joasă. Furnizorii de apă şi energie termică sunt în faliment. Oferta de locuinţe este în creştere, iar accesul la ele tot mai mic.

Obiectiv: Locuinţe confortabile şi accesibile pentru toţi

Vom stimula construcţia de apartamente, reparaţia blocurilor vechi şi derularea programului de locuinţe sociale şi de manevră. Vom perfecţiona mecanismul creditării ipotecare pentru a-l transforma din unul neaccesibil şi scump în unul avantajos. Pentru reconstrucţia şi reabilitarea reţelelor edilitare, vom implementa proiecte investiţionale şi vom restructura activitatea furnizorilor de utilităţi şi servicii.

Programe şi proiecte prioritare:

3. Educaţie finanţată de … părinţi

Instituţiile de învăţământ sunt amplasate neuniform, cauzând suprasolicitarea şi organizarea procesului de studii în două schimburi. Majoritatea edificiilor necesită reparaţii capitale. Peste 20 la sută din numărul de instituţii nu dispun de săli de sport sau de festivităţi. Sălile de studii nu sunt dotate suficient. La 46 de elevi revine doar un calculator. În bibliotecile din şcoli fondul de carte este sărac. Grădiniţele din Chişinău sunt supraaglomerate. Finanţarea instituţiilor educative este lăsată tot mai mult pe seama părinţilor şi a asociaţiilor părinteşti.

Obiectiv: Şcoală aproape de casă

Şcoala sau grădiniţa trebuie să fie cât mai aproape de casă şi să dispună de condiţii excelente pentru educaţie şi studii. Noile cartiere trebuie sa fie asigurate cu instituţii educative. Vom realiza programe de asigurare a instituţiilor preşcolare şi de învăţământ cu echipament şi materiale necesare, vom stimula munca profesorilor şi vom promova aplicarea standardelor europene de educaţie.

Programe şi proiecte prioritare:

4. Sistem ineficient de protecţie socială

Politicile statului în domeniul protecţiei sociale nu asigură direcţionarea eficientă a mijloacelor către oamenii nevoiaşi. Compensaţiile nesemnificative acordate nu acoperă toate categoriile care realmente au nevoie de ajutor, iar serviciile sociale oferite sunt de calitate joasă şi insuficiente.

Obiectiv: Asistenţa socială garantată

Primăria trebuie să manifeste deschidere şi maximă atenţie faţă de toate nevoile oamenilor. Vom reorienta sistemul de asistenţă socială spre reducerea efectelor excluderii sociale ale grupurilor defavorizate şi integrarea lor în comunitatea municipală. Grupurile ţintă ale programelor de asistenţă socială vor fi persoanele cu deficienţă, incapacitate, handicap, bătrânii, familiile cu mulţi copii, combatanţii şi veteranii. Protecţia socială este o prerogativă a statutului, iar îmbunătăţirea situaţiei categoriilor defavorizate va fi realizată prin mecanisme compensatorii corelate cu posibilităţile bugetului municipal

Programe şi proiecte prioritare:

5. Marginalizarea şi lipsa de perspectivă a tineretului

Tinerii sunt unul din grupurile cele mai vulnerabile ale societăţii. Această stare se confirmă prin existenţa unui număr mare de tineri şomeri, excluşi sau marginalizaţi, creşterea abuzului de alcool şi stupefiante, comportamente antisociale, violenţă, afectaţi de infecţiile cu transmitere sexuală şi HIV/SIDA, cu o percepţie sumbră a viitorului. Mai bine de jumătate din absolvenţii cu studii superioare nu-şi găsesc de lucru pe specialitate căutând căi de emigrare. Este în creştere numărul infracţiunilor juvenile şi a traficului de persoane. În oraş şi mai ales în suburbii lipsesc facilităţile pentru ocuparea tinerilor, activitatea sportivă sau recreare.

Obiectiv: Condiţii pentru afirmarea tinerilor

Vom orienta activitatea administraţiei publice municipale spre atragerea şi implicarea tinerilor în viaţa Chişinăului. În acest sens vom stimula angajarea tinerilor specialişti în câmpul muncii, vom oferi posibilităţi de realizare a ideilor şi inovaţiilor, vom acorda asistenţă pentru familiile tinere şi vom colabora cu centrele şi structurile de tineret.

Programe şi proiecte prioritare:

6. Transport supraaglomerat şi drumuri proaste

Starea drumurilor este deplorabilă. Reparaţiile sunt efectuate doar până la 15% din necesităţi. O treime din călătorii dintr-un sector sunt nevoiţi să circule prin centru pentru a ajunge în sectorul învecinat. Străzile sunt folosite practic în calitate de parcări, ceea ce reduce cu 30 la sută capacitatea de trafic. Ca urmare a creşterii numărului mijloacelor de transport, sarcina asupra drumurilor din capitală s-a mărit de 2 ori. Calitatea serviciilor de transport este proastă.

Obiectiv: Transport public rapid, comod şi accesibil, pe drumuri de calitate europeană

Pentru decongestionarea arterelor centrale vom construi centuri de ocolire a centrului oraşului. Vom da prioritate transportului public nepoluant şi vom continua dezvoltarea transportului electric. Vom introduce un sistem confortabil de circulaţie a transportului public. Suntem prea sărăci pentru a ne permite reparaţii ieftine, de aceea vom stimula concurenţa companiilor de reparaţii a drumurilor. Companiile municipale de transport public vor fi reorganizate şi va fi stimulată participarea companiilor private în prestarea serviciilor de transport public.

Programe şi proiecte prioritare:

7. Un mediu ambiant dăunător sănătăţii oamenilor

Ne-am obişnuit cu faima Chişinăului de oraş verde, dar nu vedem că spaţiile verzi din capitală se reduc dramatic. Fiecărui locuitor al Chişinăului îi revine 32m2 de spaţiu verde. Norma europeană este 60m2. Anual se înregistrează depăşirea normei concentraţiilor de emisii toxice. Bazinele acvatice sunt infectate peste limitele admisibile. Apele râului Bâc sunt poluate intens în perimetrul oraşului. Gunoiştea oraşului este supraîncărcată. Staţia de epurare poluează atmosfera cu mirosuri greu de suportat.

Obiectiv: Oraş verde şi curat

Vom reconstrui staţia de epurare prin atragerea investiţiilor din fondurile europene. Vom implementa un sistem de selectare a deşeurilor menajere şi utilizarea lor pentru producţia de energie electrică. Optimizarea circulaţiei transportului local şi de tranzit vor contribui, de asemenea, la diminuarea creşterii nivelului de poluare. Vom întreprinde acţiuni de creştere a suprafeţelor de spaţii verzi, de protejare a resurselor naturale acvatice şi de biodiversitate, fapt ce va readuce factorii de mediu la normele necesare.

Programe şi proiecte prioritare:

8. Administraţie birocratizată şi coruptă, management neperformant

Activitatea primăriei este marcată de birocraţie, corupţie, lipsă de transparenţă şi proastă organizare. Finanţele şi patrimoniul public sunt gestionate ineficient, ajungând pe cai ilegale la diferite structuri mafiote. Mituirea funcţionarilor este o normă pentru satisfacerea solicitărilor. Obţinerea autorizaţiilor şi permisiunilor s-a transformat într-o afacere bănoasă. Consiliul este folosit ca maşină de vot. Lipseşte parteneriatul cu societatea civilă. Primăria nu dispune de capacităţi de atragere a finanţărilor externe, funcţionarii sunt slab pregătiţi, pagina web de informare şi promovare a imaginii oraşului este ca şi inexistentă.

Obiectiv: Primăria — instituţie deschisă pentru oameni şi receptivă la nevoile lor

Vom pune la baza activităţii primăriei două principii: legea şi profesionalismul. Contactul cetăţeanului cu funcţionarul public se va face prin intermediul Ghişeului Unic. Nici o decizie a Consiliului Municipal nu va fi adoptată fără aprobarea comisiilor de specialitate. Activitatea funcţionarilor publici va fi evaluată şi vor rămâne să lucreze doar cei mai buni.

Programe şi proiecte prioritare:

9. Patrimoniu istoric degradat, expus pericolului de lichidare

În capitală sunt 977 de monumente ocrotite de stat, dintre care 236 au statut de monumente naţionale, majoritatea fiind amplasate în zona istorică. În suburbii se află un număr mare de locuri istorice şi situri arheologice. Patrimoniul istoric degradează sau este distrus sub ochii noştri, în loc să fie promovat şi valorificat ca active pentru industria de turism, cum se face în alte capitale europene. Nu există o concepţie clară de dezvoltare a turismului în municipiu. Teritoriul nu este amenajat şi dotat pentru activităţi turistice sau de agrement. Infrastructura turistică este subdezvoltată.

Obiectiv: Oraş istoric cu identitate istorică

Centrul istoric al capitalei trebuie să fie unul dintre cele mai reprezentative locuri care i-ar atrage pe turişti. Cu fonduri europene, vom implementa programe de protecţie şi de valorificare a monumentelor din centrul capitalei, astfel încât moştenirea istorică să fie atractivă pentru turişti, să genereze beneficii şi să ne facă să ne simţim mândri că suntem cetăţeni ai capitalei.

Programe şi proiecte prioritare:

10. Suburbii subdezvoltate

Localităţile suburbane sunt doar nişte furnizoare de forţă de muncă, cu infrastructură de servicii şi de producţie degradate, cu activitate economică infimă şi confort minim. Comunele suburbane nu au surse proprii de venituri stabile şi depind de bugetul municipal. Drumurile proaste, insuficienţa apei potabile, lipsa reţelelor de canalizare, maidanele cu gunoişti — aşa arată azi suburbiile capitalei.

Obiectiv: Urbanizarea suburbiilor

În scopul îmbunătăţirii nivelului de trai în suburbii, vom realiza programe şi proiecte de revitalizare a economiei suburbiilor şi de integrare în circuitul complex al municipiului. Vom pune accent pe dezvoltarea infrastructurii de utilităţi publice şi servicii comunale. Principiul dezvoltării infrastructurii sociale de cartier va fi aplicat şi în cazul suburbiilor.

Programe şi proiecte prioritare:

Ca primar general, voi respecta doua principii de bază: comunicarea permanentă cu oamenii şi antrenarea lor în procesul de luare a deciziilor.

Îi asigur pe toţi alegătorii din capitală că voi fi la nivelul aşteptărilor lor.

Sunt convins că astăzi Chişinăul are nevoie de un primar independent, adică pentru toţi. Să lăsăm în trecut confruntările politice şi interesele de grup.

E timpul să modernizăm capitala.