Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă: Parcurile din Chişinău vor fi reamenajate după modelul parcului Valea Morilor

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 17 iunie 2015 | 

“Parcurile din Chişinău vor fi reamenajate după modelul parcului Valea Morilor” declaraţia aparţine lui Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la cel de al treilea mandat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Dorin Chirtoacă a declarat acest lucru într-o conferinţă de presă, care a avut loc astăzi, 17 iunie 2015, privind prezentarea proiectului reconstrucţiei Scării Cascadelor din parcul Valea Morilor.

“Continuăm să prezentăm priorităţile pe care le am împreună cu echipa PL pentru următorul mandat. Am considerat de cuviinţă să prezentăm astăzi ca prioritate şantierul «Scara Cascadelor» din parcul Vale Morilor, un obiectiv pe care am început să-l facem anul acesta, în luna martie.

În ultima perioadă au fost mai multe speculaţii că se face — că nu se face, că se munceşte — că nu se munceşte, că «cică» trebuia să fie gata în luna mai, şi alte lucruri răutăciaose din partea celor care nu fac nimic.

Putem spune că la etapa actuală jumătate din partea de temelie este deja construită.

De asemenea, au fost construite cele două rezervoare pentru cascada acvatică propriu-zisă, cea din partea de jos şi de sus.

Au fost trase toate reţelele necesare necesare. Renovarea scării se face cu piatră de Cosăuţi.

Specificul lucrărilor noastre constă în faptul că lucrările de finisare a proiectelor se fac cu material din Republica Moldova, şi anume cu piatră de la Cosăuţi.

Acelaşi material îl găsiţi şi în scuarul gării, la monumental victimelor regimului communist, dar şi în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare.

Eu cred că este o demnitate şi o mândrie naţională să promovezi producătorul autohton.

În ceea ce priveşte termenul de implementare a proiectului, de asemnea s-au făcut diferite speculaţii, însă, conform actelor în baza cărora a fost autorizat proiectul, trebuie să fie gata în 15 luni de la începerea şantierului. A început în luna martie curent şi urmează a fi finisat în vara anului 2016. Pe parcurs, din partea primăriei Chişinău, este supraveghere tehnică permanentă, iar proiectul a costat aproximativ 12–15 milioane de lei.

Scara Cascadelor este un proiect unul la unul cu proiectul care s-a aflat aici în anii 1950 şi se va păstra identitatea scărilor.

În ceea ce ţine de finanţare, au fost alocate deja 10 milioane de lei, aşa că putem continua dezvoltarea acestui proiect în linişte.

Important este că acest proiect nu va fi gata la sfârşitul mandatului, în 2019, dar în vara anului 2016, în aşa fel, încât să revină în patrimoniul municipiului Chişinău şi locuitorii acestuia să se poată bucura de un loc simbolic, care cu siguranţă va deveni o atracţie turistică.

Cascada acvatică va avea şi un joc de lumini de mai multe culori, la fel va fi securizată pentru a putea preveni un eventual scurt circuit sau electrocutare,” — a precizat Dorin Chirtoacă.

Dânsul a ţinut să mai adauge şi despre alte proiecte în ansamblu pentru renovarea integrală a parcului Valea Morilor, dar şi a celorlalte parcuri din Chişinău.

“Totodată, ne propunem să renovăm şi cealaltă scară care duce spre Universitatea de Stat, urmează să rezolvăm şi problema cu plaja, finalizarea proiectului şi acoperirea cu nisip.

Mai avem de scos o serie de agenţi economici, care în mod abuziv au intrat cu ajutorul foştilor primari aici în apropierea lacului. O parte au fost scoşi, dar mai sunt din cei care au rămas. În partea de lângă plajă mai avem o problemă cu Guvernul Republicii Moldova, aceea de a readuce în patrimonial municipal circa 4 hectare de pământ care au fost atribuite de guvern, prin intermediul Moldexpo, unei alte companii, pentru a putea stabili hotarele exacte ale parcului şi, în acest fel, să nu admitem pe viitor să apară anumiţi doritori de a face careva construcţii în parc.”

Pe final, Dorin Chirtoacă a precizat că: “Acestea sunt obiectivele principale pentru amenajarea spaţiilor verzi, iar după acest model ne propunem să reamenajăm şi celelalte parcuri din Chişinău”

La sfârşitul conferinţei de presă, Dorin Chirtoacă a lansat o invitatie pentru Z. Greceanîi de participare la o dezbatere publică pe un subiect de actualitate pentru municipiul Chişinău:

“Prezentarea obiectivelor noastre va continua şi mâine, iar vineri vom organiza un eveniment la Regia Transport Electric pentru a prezenta modul în care ne propunem să soluţionăm problema cu privire la transportul public. În acest sens, am transmis o scrisoare contracandidatei din partea PSRM, Zinaida Greceanîi, prin care am invitat-o public să participe la o dezbatere pentru a-şi prezenta priorităţile şi propunerile în soluţionarea acestei probleme. Anterior, reprezentanţii acesteia au menţionat pe la dezbateri că ei au deja pregătite nişte contracte cu careva furnizori de achiziţionare a troleibuzelor şi autobuzelor. Suntem şi noi interesaţi să aflăm care sunt acestea, poate sunt mai ieftine şi mai bune ca ale noastre, dar, în primul rând, ar trebui să le afli şi cetăţenii.”

Menţionăm, Zinaida Greceanîi, deşi cadidează la funcţia de primar general al mun. Chişinău, nu s-a prezentat la dezbaterile publice organizate de posturile de radio sau TV.

pl.md