Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă a prezentat soluţiile cu privire la problemele fondului locativ

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 22 iunie 2015 | 

“Chişinăuienii nu au cerinţe exagerate. Oamenii vor atunci când ajung acasă să aibă lumină în scară, curăţenie, să funcţioneze reţele de aprovizionare cu apă caldă şi rece, să aibă dimineaţa, când merg la serviciu, un drum bun de acces până la staţia de troleibuz, să trăiască într-un confort simplu.” — a declarat Dorin Chirtoacă, astăzi, 22 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă cu privire la soluţiile sale pentru problemele fondului locativ.

Conferinţa a avut loc în faţa unui bloc de locuit de pe strada Gheorghe Madan din capitală, bloc care va constitui un exemplu al celui mai amplu proiect de reabilitare a fondului locativ, inclusiv prin izolarea termică a pereţilor şi reabilitare în totalitate a blocului.

“Acest bloc are un caracter simbolic al procesului de reabilitare a fondului locativ. Lucrările de izolare termică a blocurilor vor fi desfăşurate după ce va fi pus în practică noul proiect de renovare a blocurilor locative, schimbarea geamurilor din scările de bloc, repararea acoperişului şi a reţelelor de aprovizionare cu apă caldă şi rece, dar şi amenajare curţilor de bloc.

Acest proiect este un proiect pentru care ne luptăm de mai mulţi ani, după anul 2007, după reformele întreprinse în principalele domenii de aprovizionare cu apă, transport public, am ştiut că va urma şi reabilitarea fondului locativ. Care este cazul să recunoaştem că este una din cele mai dureroase, complicate, costisitoare problemă a municipiului Chişinău.

Majoritatea blocurilor locative au reţele de aprovizionare uzate. Uzate sunt şi elementele constructive ale blocurilor, cum ar fi scările, subsolurile, ascensoarele, etc.

După practicile europene, am observat că în mai multe oraşe reabilitarea fondului locativ a fost posibil din fonduri europene. După ce am văzut că în program a fost introdusă posibilitatea de a câştiga proiecte de reabilitare a fondului locativ, reparaţia totală a clădirilor, ceea ce înseamnă că există şansa de le da un nou termen de viaţă, am început pregătirea proiectului în ultimii doi ani.

În acest sens, au fost duse discuţii cu mai mulţi parteneri externi, dintre care Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Uniunea Europeană, Comisia Europeană ş.a., aproximativ un an în urmă am ajuns la un acord comun cu BEI.

Astfel, au fost luate în calcul nu doar blocurile locative, dar aproximativ toate cădirile din Chişinău construite până în anul 1989, inclusiv şcoli, grădiniţe, şi alte clădiri municipale sau de stat.

În acest fel vom avea blocuri confortabile, în care ne va fi plăcut să locuim, care vor consuma mai puţină căldură, cu reţelele necesare aduse în ordine, cu puncte termice individuale, geamuri şi acoperişuri reparate complet, iar imaginea oraşului va căpăta un nou aspect.

Este de precizat că de curând am fost anunţaţi că pe data de 15 iulie va veni o delegaţie din partea BEI, pentru a putea evalua şi beneficia de prima tranşă de bani din proiect, estimată la suma de 20 de milioane de euro pentru 2016 şi pentru a întocmi lista cu clădirile care urmează să beneficieze de prima tranşă.

Proiectul în sine este estimat la 500 de milioane de euro, a câte 20 de milioane anual, iar lucrările vor fi întreprinse pentru următorii 10,15,20 de ani, pentru a fi soluţionată problema fondului locativ pentru 50 de ani înainte. Acestea sunt proiecte concrete care ar putea asigura un trai decent pentru locuitorii Chişinăului, prin faptul că vor avea un bloc locativ curat şi amenajat, cu terenuri de joacă şi curţi de bloc bine amenajate.” — a mai subliniat Dorin Chirtoacă

Amintim, candidatul PL la funcţia de Primar General al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a susţinut mai multe conferinţe de presă prin care şi-a prezentat priorităţile sale şi ale echipei PL pentru soluţionarea problemelor capitalei.

pl.md