Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă a prezentat priorităţile şi soluţiile sale pentru dezvoltarea suburbiilor

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 23 iunie 2015 | 

“Prezenţa suburbiilor în componenţa municipiului înfrumuseţează Chişinăul şi îi dă un termen lung de viaţă, prin aceasta putem vedea cum se extind sectoarele şi oraşul se contopeşte cu suburbiile, lucrul care nu ar fi fost posibil, dacă suburbiile erau în componenţa raioanelor”, declaraţia a fost făcută de Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Dorin Chirtoacă, alături de candidaţii PL la funcţia de primari, în turul doi, în suburbiile mun. Chişinău: Igor Moraru, Bubuieci, Violeta Crudu, Cruzeşti, Nicu Balaur, Stăuceni, Mihai Larii, Sângera, Andrei Roşca, Codru, Vitalie Şalari, Băcioi, şi Victor Morgoci, Durleşti, a prezentat astăzi, 23 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile şi soluţiile pentru dezvoltarea suburbiilor.

Dânsul precizat în cadrul conferinţei, care a avut loc la Stăuceni, principalele priorităţi ce ţin de dezvoltarea suburbiilor în următorul mandat, dar şi realizările pe care le-a întreprins pentru suburbii împreună cu echipa PL.

“În 2015, faţă de anii precedenţi, 2007 şi 2011, Partidul Liberal este mult mai bine reprezentat în administraţiile locale din suburbii şi credem că acest lucru se datorează muncii care am depus-o pentru dezvoltarea suburbiilor.

La fiecare alegeri s-a văzut o creştere considerabilă a încrederii oamenilor în echipa PL, iar acesta este un rezultat firesc al muncii depuse în ultimii 8 ani.

Timp de 8 ani, în suburbiile Chişinăului se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple în toate satele din Republica Moldova, adică are loc finanţarea acestora. În 8 ani, în suburbii a fost creată foaia de parcurs pentru ca suburbiile să ajungă treptat la un nivel european, astfel, s-au făcut apeducte, reţele de canalizare, au fost gazificate locuinţele, reparaţie şi reabilitare a drumurilor şi a clădirilor cu menire socială, construcţia unor obiective noi: şcoli, grădiniţe şi alte obiective necesare pentru viaţa comunităţii.

Am început de la o activitate modestă. Dacă până în anul 2007, finanţarea suburbiilor era preferenţială, în dependenţă de relaţia partinică dintre primarul general şi primarii din suburbii, din 2007 finanţările destinate suburbiilor au fost acordate proporţional, fără a fi împărţite pe culori sau interese de partid. Noi am susţinut oamenii din suburbii, ei fiind o parte componentă a comunităţii municipiului Chişinău.

Timp de 8 ani, finanţările pentru suburbii au crescut de la câteva zeci de mii de lei până la 5 milioane anual pentru fiecare localitate în parte, dintre care 3 milioane au fost acordate pentru dezvoltarea reţelelor de aprovizionare cu apă, gazificare, canalizare şi câte circa 1,2 milioane pentru reparaţia sau reabilitarea drumurilor şi a altor obiecte cu menire socială. Pe lângă aceasta, au fost acordate finanţări pentru cheltuieli curente, salarizarea funcţionarilor sau ale iluminării stradale, transport, etc. În 8 ani pentru suburbii au fost alocate circa 1 miliard jumătate de lei, dintre care 500 de milioane au fost acordate pentru dezvoltarea localităţilor. Ne propunem ca pe viitor alocaţiile să crească de la 5 la 7 şi la 10 milioane de lei anual. Vor fi întreprinse lucrări şi proiecte concrete care vor crea o viaţă comodă pentru cetăţeni.

În prezent suburbiile au atins un nivel mai înalt de dezvoltare, decât celelalte localităţi din RM, unele au atins şi nivel de urbanizare mai mare ca a unor oraşe.” — a conchis Dorin Chirtoacă.

Profitând de ocazie, Dorin Chirtoacă a ţinut să prezinte şi câteva din realizările echipei PL în procesul de dezvoltare a suburbiilor:

“Datorită ajutorului acordat de către administraţia locală de la Chişinău şi implementare unor proiecte concrete, au fost reabilitate şi renovate mai multe obiective cu menire socială din suburbii care erau aşteptate de zeci de ani, cum ar fi reabilitarea unui apeduct pentru comuna Bubuieci, care era aşteptat mai bine de 40 de ani, renovarea unui pod în localitatea Ghidighici, aşteptat de 30 de ani, reabilitarea şcolii-grădiniţă din Stăuceni, în Cruzeşti, spre exemplu, după 351 de ani a fost construit un sediu al primăriei locale, sediul primării fiind reabilitat şi la Băcioi, Frumuşica, renovarea şi reconstrucţia punctelor strategice în Durleşti şi Truşeni, dar şi reparaţia liceului din Grătieşti. Am făcut şi vom continua să facem proiecte concrete care vor schimba viaţa oamenilor din suburbii, vom opta până la capăt pentru ca procesul de urbanizare a suburbiilor să fie împlinit sută la sută”, a subliniat Dorin Chirtoacă.

Totodată, Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de primar general al mun. Chişinău, a ţinut să se exprime şi în legătură cu declaraţiile contracandidatei din partea PSRM, cu privirea la propunerea acesteia de a exclude suburbiile din cadrul municipiului.

“Ei anunţă că intenţionează să excludă suburbiile din componenţa municipiului Chişinău, din motiv că suburbiile ar dicta viaţa oraşului. Observăm că asemenea candidaţi la funcţii publice sunt plini de ură, vor să vină în funcţii publice bazându-se pe discriminare, împărţind oraşul şi suburbiile între «ai noştri» şi «ai voştri». Asemenea oameni nu merită nici un vot, nici din partea suburbiilor, nici din partea celor din oraş, ei sunt plini de ură, iar cei care au ură faţă de oameni nu au ce căuta în funcţii de răspundere.

Avem toată încrederea că locuitorii suburbiilor vor ieşi masiv la vot pe data de 28 iunie şi ne vor susţine pentru a continua procesul de dezvoltare şi urbanizare a suburbiilor, dar şi a Capitalei!”

pl.md