Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiIlian Caşu

Politologul Ilian Caşu, candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău!

|versiune pentru tipar| Ilian Caşu, 22 aprilie 2015 | 

Priorităţile candidatului Partidului Nostru sunt eradicarea corupţiei, modernizarea infrastructurii municipale şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea economică, socială şi culturală a municipiului Chişinău.

Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu, a fost propus în calitate de candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău prin decizia Consiliului Naţional Politic al formaţiunii, conduse de Renato Usatîi.

Ilian Caşu are 43 de ani şi a făcut studii la una dintre cele mai prestigioase universităţi de administrare publică din Statele Unite ale Americii, vorbeşte fluent engleza şi franceza şi deţine experienţă şi cunoştinţe vaste în domeniul relaţiilor internaţionale. Pe parcursul carierei sale, Caşu a activat în calitate de coordonator de proiecte internaţionale şi a predat cursuri de politologie, inclusiv la instituţii de învăţământ din străinătate. În calitate de analist politic a colaborat cu Radio Europa Liberă, Vocea Americii şi BBC, iar în ultmii şapte ani a deţinut funcţia de Consultant Politic la Ambasada Turciei în Republica Moldova.

Având cunoştinţele şi pregătirea necesară în domeniul administrării publice, împreună cu echipa de profesionişti a Partidului Nostru, Ilian Caşu, promite “să nu facă politică, dar mai ales geopolitcă”, ci să soluţioneze problemele oraşului în calitate de primar al capitalei.

“Cursa pentru Chişinău reprezinta un test serios pentru mine personal, dar şi pentru partidul care îl reprezint şi susţinerea căruia am onoarea să o am.

Voi schimba, împreună cu echipa, modul în care sunt gestionate treburile oraşului — legea va sta în capul mesei, nimeni nu va fi favorizat şi privelegiat, inclusiv primarul. Voi asigura transparenţa procesului de luare a deciziilor în primărie. Împreună cu o echipă de profesionşti, selectaţi exclusiv pe criterii meritocratice, voi asigura curăţenia în oraş, marcajul locurilor de parcare, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, spaţii de agrement pentru locuitorii capitalei şi voi rezolva, prin crearea azilurilor, problema câinilor vagabonzi. Voi stopa această practică păguboasă a «crâpelii», pentru că astăzi se «cârpesc» bănci, drumuri, trotuare. Voi asigura instalarea băncilor de calitate, construcţia calitativă a drumurilor, astfel ca acestea să nu fie reparate în fiecare primăvară şi toamnă. Voi veni cu o viziune clară asupra reformării transportului public şi reformarea centrului istoric al capitalei. Voi asigura un dialog permanent cu chişinăuienii pentru că sunt plătitori de impozite şi prin acest dialog constant vor putea influenţa luarea deciziilor în municipiu, pentru că acest dialog lipseşte cu desăvîrşire, însă este esenţial. Eu voi fi în prima coloană, braţ la braţ cu cetăţenii, protejând oraşenii de furturi, de escroci şi de construcţii neautorizate, pentru a ţine rezistenţă fărădelegilor şi «bespredelului» — este un cuvânt în limba rusă care nu are echivalent în română şi în englează, dar reflectă perfect situaţia actuală din Republica Moldova, inclusiv în municipiul Chişinău. Eu nu voi face geopolitică pentru că acest fapt este păgubos mai cu seamă pentru autorităţile locale, care trebuie să se ocupe de gestionarea problemelor localităţii, pentru ca nici Obama, nici Iohannis şi nici Putin nu vor veni să instaleze urne în Chişinău. Urmărind fenomenul politic din Moldova am hotărât că trebuie să mă implic pentru a schimba lucrurile în bine, iar echipa lui Renato Usatîi este cea mai potrivită pentru lupta împotriva corupţiei la vârful puterii în stat, dar mai cu seamă în municipiul Chişinău.” — a declarat Ilian Caşu.

Membrii Partidului Nostru susţin că formaţiunea este gata să demareze procesul de unificare a societăţii, indiferent de etnia şi limba vorbită de cetăţeni.

“Aceste alegeri sunt enorm de importante pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii acestei ţări. În opinia noastră, acest scrutin va fi refrendum naţional nonformal, ce va spune «NU»hoţiilor şi tutoror fărădelegilor puterii actuale. Am fost pregătiţi ca şi partid încă în toamna anului 2014 să începem această luptă împotriva corupţiei, însă s-a dovedit că în ţara noastră este posibil ceea ce părea neverosimil, mă refer la faptul că un concurent electoral cu şanse mari de victorie a fost exclus din cursa electorală prin metode nu doar ilegale, dar chiar criminale. Am supravieţuit şi am revenit în plină forţă, mai tari ca niciodată să mergem înainte şi să înfăptuim toate promisiunile pe care le-am facut în acea campanie electorală. Suntem la etapa în care Republica Moldova are nevoie de o forţă politică care să unească societatea nu să o dezbine, iar acest proces de unificare suntem dispuşi să îl începem de la nivel local.” — a declarat vicepreşedintele Partidului Nostru, Elena Panuş.

Potrivit vicepreşedintelui formaţiunii, Nicolai Ţipovici, în prezent Partidul Nostru este în proces de identificare a candidaţilor la funcţia de primari şi consilieri raionali şi locali în toată ţara.

ru1.md