Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiIlian Caşu

lian Caşu: Chişinăul nu a devenit mai curat, chiar dacă au fost alocate 46 mil. lei pentru salubrizare

|versiune pentru tipar| Ilian Caşu, 16 mai 2015

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al Chişinăului este singurul din lista de candidaţi care vorbeşte personal cu locuitorii oraşului. Ceilalţi candidaţi preferă să vorbească cu cetăţenii doar prin intermediul presei.

Nu toţi candidaţii la funcţia de primar preferă să vorbească cu alegătorii, să discute cu oamenii care s-au dezamăgit de autorităţi. Nu trebuie doar să transmiţi locuitorilor oraşului programul electoral, dar să şi suporţi presiunea şi dezamăgirile oamenilor faţă de cei care nu au reuşit să le îndreptăţească aşteptările.

Ilian Caşu nu se teme de întâlnirile directe cu oamenii. El cunoaşte problemele lor nu din auzite, nu din emisiunile televizate, dar din dialogul continuu ce-l are cu locuitorii Chişinăului. În agenda încărcată a candidatului Partidului Nostru în fiecare zi se găseşte timp pentru plimbări pe jos pe o stradă sau altă, într-un sector sau altul. Pe el îl recunoaşte lumea pe stradă, îi urează succes la alegerile care urmează, îi împărtăşesc temerile şi chiar îi cer autografe.

O întâlnire de acest fel a avut loc ieri şi pe strada Grenoble. Tema discuţiei a fost situaţia blocurilor cu mansarde. În mod surprinzător, autorităţile orăşeneşti nici nu s-au obosit să-i întrebe pe aceşti oameni dacă permit construcţia mansardelor. Oamenii îşi fac griji dacă blocul lor va rezista pentru că Moldova este o zonă seismică. Aceştia şi-au împărtăşit fricile cu candidatul Partidului Nostru, întrebându-se, în acelaşi timp, “Ce facem?”.

“Sunt chişinăuian şi înţeleg perfect situaţia complicată a locuitorilor care trăiesc demult în opoziţie cu autorităţile, rabdă totul din partea lor şi nu se pot confrunta cu ele. Corupţia a ucis conducerea. În primărie toate deciziile sunt luate doar de primar şi rudele sale. Soluţionarea problemelor în Chişinău poate fi realizată foarte simplu dacă se urmează toate legile şi nu se fură. Furtul funcţionarilor i-au sărăcit pe chişinăuieni. Ei nu au cu ce să plătească utilităţile, au început să se alimenteze prost pentru că nu au suficienţi bani pentru mâncare bună. Chişinăul este plin de oameni fără muncă care abia de rezistă. Dar îi interesează asta pe autorităţi? Nu. Acestea sunt interesate ce se mai poate de furat de la popor”, spune Caşu.

Potrivit lui Ilian Caşu, activiştii Partidului Nostru în frunte cu Renato Usatîi au reuşit să oprească cel mai mare furt din ultimii patru ani din Chişinău. În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău, primarul în coaliţie cu membrii CMC intenţionau să-şi însuşească pentru un preţ mizer câteva terenuri de pământ aflate în proprietatea municipalităţii. Principialitatea membrilor Partidului Nostru împreună cu alte organizaţii a reuşit să oprească dezastrul instaurat în primărie.

Ilian Caşu are multă experienţă de muncă în state dezvoltate unde demult legea funcţionează: dacă vrei să câştigi mulţi bani, mergi în sectorul privat, creează-ţi propria afacere şi primeşte atâta cât vrei. Dar în Moldova acest lucru, nu ştim de ce, dar nu lucrează. Oamenii care vor să câştige mult nu merg în business, dar în instituţiile de stat pentru a fura.

Ilian Caşu îndeamnă ca acest cerc vicios să fie stricat. “Dacă nu putem schimba trecutul, în puterile noastre stau schimbările din viitor. Totul depinde de votul nostru din 14 iunie, în ziua alegerilor locale, de felul cum vom vota şi dacă vom vota în general. De toate acestea depinde dacă conducerea actuală va rămâne la putere sau vom reuşi să le dăm o şansă oamenilor corecţi să ajungă acolo”, adaugă acesta.

Despre echipa de consilieri a Partidului Nostru la Primărie

Cetăţenii au fost interesaţi să afle dacă Partidul Nostru are o echipă profesionistă, care va putea, în frunte cu primarul, să se descurce cu toate problemele municipiului. Ilian Caşu a menţionat că echipa sa, în comparaţie cu cea a altor partide, nu se va forma doar după principiul de partid. Grija faţă de Chişinău şi cetăţenii săi nu poate fi întreţinută doar de politicieni, dar de profesionişti. Oamenii trebuie să fie, în primul rând, inteligenţi şi profesionişti buni în domeniile lor, patrioţi ai oraşului şi cetăţeni corecţi.

“Eu nu caut profesionişti de peste hotare, aşa cum fac alte partide. Eu cred în talentul poporului nostru multinaţional şi ştiu că nu toate talentele au părăsit ţara noastră, oraşul nostru. Avem ingineri minunaţi, economişti, arhitecţi, constructori şi reprezentanţi ai multor alte profesii, dar ei nu au relaţii ca să ajungă în posturi importante la primărie. Partidul Nostru le va oferi această şansă. Vor fi efectuate concursuri transparente, în prezenţa presei pentru ocuparea funcţiilor importante. Şi, credeţi-mă, aceştia nu vor fi rudele mele sau colegii mei de partid. Concursul îi va alege pe cei mai buni şi merituoşi”, a menţionat Caşu.

Cum trebuie să fie primarul?

După părerea lui Caşu, primarul trebuie să fie un model de respectare a legii. Corect şi omenos. Atât el, cât şi echipa sa. După aceasta, exact acestea pot fi cerute de la oameni. În acest fel, pin respectarea legii, noi putem schimba ceva în oraşul nostru.

“Dacă primăria ar respecta legea nu ar fi fost construcţii ilegale în oraş, nu ar fi fost atâtea chioşcuri pe trotuare, mizerie nu ar fi fost şi alte probleme care rămân nesoluţionate până astăzi. De exemplu strada Alecu Russo. Primăria a plătit o sută de milioane de lei companiei româneşti de drumuri pentru construcţia ei. Dar construcţia încă nu fusese terminată şi au apărut deja gropi pe ea. Este o ruşine pentru toată municipalitatea! Şi vina iar cade pe primărie pentru că ei au angajaţi care trebuie să verifice calitatea şi standardele, iar primarul este obligat să verifice în fiecare zi lucrul subordonaţilor săi, ceea ce nu a fost făcut. De aceea, oamenii suferă din nou pentru că banii au fost cheltuiţi în vânt. Şi se pare că aceasta nu se referă doar la drumuri, dar absolut la totul ce se face în oraş. În fiecare primăvară ceva se reconstruieşte. Dar se poate de făcut o dată şi bine. Doar că acest fapt nu le este convenabil funcţionarilor pentru că mulţi dintre ei sunt proprietarii firmelor care execută. Ce se poate de făcut cu un sistem atât de corupt? Trebuie doar, pur şi simplu, de schimbat”, a spus Ilian Caşu.

Locuitorii Chişinăului sunt foarte deranjaţi de preţurile mari la chirii şi la utilităţi. Apa, energia electrică, căldura costă foarte mult. Sunt îndreptăţite aceste preţuri? Ilian Caşu dă asigurări că atunci când va deveni primar va face lumină în toate planurile tarifare şi politica de preţuri în toate întreprinderile municipale şi va închide subiectul hoţiei şi prădării. Doar aşa pot fi micşorate preţurile, iar banii câştigaţi să fie îndreptaţi spre dezvoltarea oraşului, ajutorului social celor care au nevoie, pensionarilor, veteranilor, tinerilor familii.

“Am studiat atent munca primăriei din ultimii ani în perioada «domniei» lui Chirtoacă. Când Chirtoacă a venit la putere, bugetul pentru salubrizarea oraşului era de 7 milioane de lei. În 2013, bugetul s-a mărit la 35 de milioane de lei, iar în 2014 — 46 milioane. A devenit Chişinăul mai curat? Unde se duc banii? E simplu că ei sunt furaţi. Şi trebuie de pus capăt acestei dezordini!”, a adăugat Caşu.

iliancasu.md