Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiIlian Caşu

Ilian Caşu către Vasili Chirtoca: A venit timpul să încetăm să stăm cu mâna întinsă!

|versiune pentru tipar| Ilian Caşu, 20 mai 2015

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Ilian Caşu, a participat marţi seară, la dezbaterea televizată la emisiunea “Glavnoe” la TVC21, cu reprezentantul Partidului Comuniştilor, Vasili Chirtoca. Confruntarea a durat mai mult de o oră.

Ambii candidaţi şi-au prezentat punctul de vedere referitor la diversificarea surselor de venit pentru majorarea bugetului municipal, care are un deficit de 400 de milioane de lei, potrivit analiştilor. În opinia lui Ilian Caşu, bugetul capitalei poate fi majorat prin atragerea granturilor pentru proiecte de dezvoltare, dar şi prin încetarea risipirii ineficiente a fondurilor municipale.

“În Moldova chiar şi în sate ştiu cum să obţină granturi pentru dezvoltare şi care este avantajul acestora — granturile nu trebuie să fie rambursate de beneficiari şi nici nu necesită achitarea dobânzilor”, a specificat Ilian Caşu şi a declarat că are experienţă în atragerea granturilor încă din perioada când acestea erau foarte greu de obţinut. La începutul anilor 90 el a reuşit obţinerea unui grant de 100 000 de dolari de la Guvernul SUA, care au fost investite în reconstrucţia unei case din centrul istoric al Chişinăului pe strada Bănulescu Bodoni, actuala clădire a Uniunii Avocaţilor. Candidatul Partidului Nostru a precizat că “utilizarea granturilor pentru dezvoltarea oraşului reprezintă o modalitate modernă şi civilizată şi este practicată în mai multe ţări în curs de dezvoltare, care beneficiază de ajutoare din partea statelor puternic dezvoltate. Să beneficiezi de granturi nu înseamnă să stai cu mâna întinsă.”

O altă temă discutată aprins de cei doi contracandidaţi a fost gestionarea deşeurilor menajere, care au invadat la propriu străzile şi curţile blocurilor din capitală.

“În Europa şi America reciclarea deşeurilor constituie o afacere profitabilă, — a precizat Caşu, — chiar există o mare concurenţă între cei care se ocupă de selecţia şi prelucrarea deşeurilor.”

Reprezentantul partidului lui Renato Usatîi a subliniat faptul că proiectele profitabile de gestionare a deşeurilor nu sunt fantastice pentru Chişinău. În acest sens Caşu a spus că chiar şi în prezent în Ţânţăreni deja sunt instalate sonde din care se produce, prin tehnologii speciale, biogaz, dobândit din putrezirea deşeurilor, gazul este ars, iar electricitatea produsă este vândută. Asta în timp ce în Bubuieci din 2010 din cauza indiferenţei autorităţilor municipale, gunoiul este pur şi simplu este aruncat în groapă, ceea ce constituie o încălcare gravă a normelor şi standardelor ecologice. Primăria nu a soluţionat nici până în prezent problema depozitării şi selecţiei deşeurilor, deşi există posibilitatea de realizat o instalaţie de prelucrare a deşeurilor modernă la Ţânţăreni.

“Este o problemă importantă şi o vom soluţiona în mod prioritar”, a declarat Caşu. Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar al capitalei a mai adăugat că Chişinăul de astăzi se confruntă cu un şir de probleme care necesită soluţionare urgentă.

ru1.md