Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiIlian Caşu

Ilian Caşu: Vom face educaţia — accesibilă tuturor!

|versiune pentru tipar| Ilian Caşu, 26 mai 2015

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al Chişinăului consideră că situaţia creată în domeniul educaţiei din capitală trebuie schimbată de urgenţă.

În cadrul dezbaterilor electorale de la Radio Moldova, Ilian Caşu a subliniat necesitatea “îmbunătăţirii condiţiilor de studii în instituţiile de învăţământ mediu şi superior”.

“Ceea ce se întâmplă acum în domeniul educaţiei nu poţi numi altfel decât haos şi debandadă. Multe şcoli din sate şi din oraşe, inclusiv în municipiul Chişinău, au fost închise. Bugetul municipal din care s-au furat bani ca în codru, nu are bani pentru reparaţia, reconstrucţia instituţiilor de învăţământ care au mai rămas”, a declarat Ilian Caşu.

Potrivit candidatului propus de Partidul Nostru, funcţionarii găsesc bani pentru înnoirea parcurilor auto pentru sine, reperaţii frecvente prin ministere, procurarea mobilierului luxos, iar necesităţile copiilor nimeni nu le observă. Ilian Caşu, împreună cu Partidul Nostru, intenţionează să schimbe priorităţile existente şi să asigure toţi copiii cu condiţii decente pentru studii.

“Actuala administraţie liberală este amatoare de discursuri despre valori europene, dar declaraţii sunt multe, însă valori reale nu sunt. Dacă ar fi fost invers. Atunci instituţiile de învăţământ, în special cele din suburbiile municipiului, nu ar fi arătat ca după război”, a subliniat Caşu.

Candidatul la funcţia de primar general din partea Partidului Nostru a dat asigurări că una dintre primele probleme pe care se angajează să le soluţioneze, va fi ajutorul în reconstrucţia tuturor instituţiilor de învăţământ ale municipiului, unde se cer asemenea măsuri.

Ilian Caşu: Piaţa Centrală din Chişinău trebuie transformată într-un obiectiv turistic

Ilian Caşu, candidatul Partidului Nostru la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că va transforma principala Piaţa Centrală din capitală în una dintre cele mai atractive obiective turistice.

“Piaţa Сentrală poate fi transformată într-o expoziţie de produse autohtone, unde se vând produse alimentare moldoveneşti, vin, suvenire naţionale”, a declarat Caşu, precizând că un exemplu în acest sens este piaţa din Budapesta, “de ce această piaţă nu ne-ar putea servi drept exemplu?”, a spus Caşu în direct la Ren TV.

“În primul rând este nevoie de ordine la Piaţa Centrală. Mă refer nu doar la salubrizarea teritoriului şi încetarea haosului din activitatea acesteia, ci şi la nimicirea schemelor mafiote, corupţiei şi elementelor criminale din structura acestei întreprinderi municipale. Este un proces complicat, dar inevitabil, altfel nu se poate.”, a conchis Caşu.

Ilian Caşu: La Chişinău va fi creat un fond de rezervă a locuinţelor gratuite

Candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului din partea Partidului Nostru consideră că este necesar de revăzut relaţiile municipalităţii şi ale companiilor de construcţii.

“În premieră pentru perioada de independenţă a Moldovei, Partidul Nostru lansează idea pentru repartizarea locuinţelor gratuite pentru locuitorii din Chişinău.”, susţine Ilian Caşu.

“Actualmente, firmele de construcţii consumă sume enorme pentru procurarea terenurilor pentru construcţii şi pachetul de documente necesare. Cea mai mare parte a banilor se duce pe mituirea funcţionarilor din primărie. Potrivit calculelor Băncii Mondiale, compania de construcţie este nevoită să achite în calitate de mită nu mai puţin de 21% din suma necesară pentru obţinerea documentelor de autorizare. Dacă primăria ar fi alocat terenuri pentru construcţii în mod gratuit, iar pachetul de documente — pentru o plată simbolică, în schimb ar putea să primească o parte din locuinţe de la compania de construcţii, pe care ulterior le-ar fi repartizat între diferite categorii de cetăţeni”, a declarat Ilian Caşu.

Potrivit lui Ilian Caşu, “această idee aparţine liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care anul trecut încă a încercat să ajute victimele incendiului din mansarda de la Botanica. El le-a propus autorităţilor municipale această idee, însă primăria liberală a respins-o categoric. Pe final, primăria a cheltuit milioane de lei pentru reconstrucţia mansardelor, bani care n-au mai ajuns şi pentru restabilirea locuinţelor sinistraţilor. Iar acum, în bugetul local nu sunt bani pentru finalizarea reparaţiei mansardelor”.

Ilian Caşu: Vom stopa distrugerea centrului istoric al Chişinăului

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al Chişinăului optează pentru elaborarea unor norme riguroase pentru reconstrucţia edificiilor vechi din centrul istoric al oraşului.

Ilian Caşu a dat asigurări că astfel va fi stopată lichidarea amintirilor istorice ale Chişinăului. În cadrul emisiunii “Полит.кухня” (REN TV), candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului, din partea Partidului Nostru a subliniat că “noul Plan general de dezvoltare a municipiului trebuie să antreneze un număr maxim al locuitorilor oraşului, dar şi să devină o platformă pentru atragerea investiţiilor străine”.

Caşu este convins că “nimicind corupţia din primărie, noul Plan general al Chişinăului poate fi elaborat şi într-un timp scurt, chiar şi implementat”.

“Eu garantez că una dintre componentele documentului de dezvoltare al Chişinăului va fi stoparea distrugerii centrului istoric al Chişinăului. În acest scop va fi pus în funcţiune mecanismul de sancţionare dură faţă de cei care vor admite încălcări”, a declarat Caşu. Candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului din partea Partidului Nostru intenţionează, împreună cu echipa sa “să elaboreze norme riguroase pentru reconstrucţia clădirilor vechi din centrul istoric al oraşului, care vor împiedica lichidarea amintirilor istorice a Chişinăului”.

ru1.md