Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiMarcel Darie

1200 de manuale “Literatura română” vor ajunge la şcolile din municipiul Chişinău

|versiune pentru tipar| Marcel Darie, 26 mai 2015

Activistul Marcel Darie, preşedinte al Asociaţiei “Pro Chişinău”, campion mondial la powerlifting, maestru în sport, Preşedinte al Federaţiei Sportive, candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău din partea Partidului Legii şi Dreptăţii (PLD), a preluat astăzi 1200 de cărţi “Literatura română” de Ion Ciocanu de la editura “Prometeu”, pe care a anunţat că le va dona, după alegeri, şcolilor din municipiul Chişinău.

La evenimentul care a avut loc astăzi, în incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM) au participat Arcadie Suceveanu, Preşedintele USM, vicedirectorul editurii “Prometeu”, Vlad Pohilă, Ion Ciocanu, autorul manualului.

Marcel Darie a menţionat că a decis să achiziţioneze acest lot de carte şi să-l doneze ulterior şcolilor, deoarece ştie că acestea au posibilităţi financiare reduse şi de multe ori nu-şi pot permite să achiziţioneze chiar şi astfel de cărţi valoroase ca “Literatura română” de Ion Ciocanu.

El a mai spus că este ataşat de literatură română, mama sa fiind ziaristă, poetă şi dramaturgul Galina Darie, cu numeroase piese de teatru, poezii publicate şi versuri pentru doua piese muzicale de top din anii 90, “Edelweis” şi “Regina nopţii”, interpretate de Stela Argatu şi Anişoara Puică. De asemenea, Marcel Darie a spus că a crescut printre cărţi româneşti de mare valoare, aduse de mama sa de la Moscova, pentru că la Chişinău nu se găseau. El a adus cu sine, Dicţionarul limbii române, editat în anul 1970 şi “Istoria literaturii române” de George Călinescu.

Arcadie Suceveanu, Preşedintele USM, a spus că Marcel Darie “a crescut într-o familie care preţuieşte cartea şi limba română”.

“Colega noastră, Galina Darie, mama Dumnealui, a promovat şi cultivat mereu frumuseţea literaturii”, a declarat Arcadie Suceveanu.

Preşedintele USM a spus că “Literatura română” de Ion Ciocanu “este o lucrare extrem de necesară şi prin acest gest al Domnului Marcel Darie, cartea, în sfîrşit, va ajunge la toţi destinatarii”.

La rîndul său, vicedirectorul editurii “Prometeu”, Vlad Pohilă a spus că “gestul domnului Darie este unul apreciabil”.

“Astfel, cartea va ajunge în şcolile, colegiile şi liceele din capitală şi suburbii. Îmi exprim sincera bucurie şi satisfacţie şi sper să ajungă la cît mai mulţi beneficiari aceste cărţi”, a afirmat Vlad Pohilă.

Prezent la eveniment, Ion Ciocanu a menţionat: “Acest om de valoare şi mare sportiv, crescut cu toată clasica şi literatura interbelică, a ajuns să se intereseze şi de acest manual. Îi sînt recunoscător Domnului Marcel Darie şi vreau ca toţi să aprecieze gestul domniei sale”.

Marcel Darie a solicitat ajutorul USM în elaborarea unei liste a instituţiilor şcolare ce urmează să primească aceste cărţi, precizînd că donaţiile vor fi făcute după alegerile locale, deoarece legislaţia interzice astfel de activităţi în timpul campaniilor electorale.

În cadrul evenimentului, Marcel Darie a dezvăluit şi faptul că Mihai Eminescu este scriitorul său preferat, care îl inspiră, si a recitat un fragment din publicistica lui Eminescu.

Darie a recomandat politicienilor să citească lucrările marelui poet pentru a pătrunde în esenţa lucrurilor cu adevărat importante.

darie.md