Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiMihail Cîrlig

Miliardul furat de către Dorin Chirtoacă

|versiune pentru tipar| Mihail Cîrlig, 19 mai 2015 | 

La 19 mai 2015, în cadrul unei conferinţe de presă, candidatul Partidului Popular din Moldova la funcţia de Primar General al mun. Chişinău, Mihai Cîrlig a dezvăluit alte ilegalităţi comise de actuala conducere a Primăriei Municipiului Chişinău în frunte cu actualul Primar General, Dorin Chirtoacă şi protejaţii săi.

În cadrul conferinţei s-a discutat despre furnizorul de agent termic al oraşului — fosta S.A.Termocom, valoarea căreia în momentul existenţei sale a fost estimată la circa 9 mlrd. Lei şi a fost scindată în 3 societăţi, fiecareia revenindu-i cota parte de 33%. Respectivii trei parteneri devenind aşa numiţii CET-1, CET-2 şi Primăria Municipiului Chişinău, anterior, acesteia din urmă aparţinîndu-i întreaga societate Termocom.

Ne-am pomenit cu 3 parteneri în posesia cărora au ajuns cote părţi egale ale fostului Termocom, şi fiecare cotă parte fiind estimată la circa 3 mlrd. de lei.

Dupa ce hotărârea asupra scindării a fost definitiv enunţată şi a intrat în vigoare din punct de vedere legal, Consiliul Municipal Chişinău l-a delegat pe actualul Primar să reprezinte Primăria Municipiului Chişinău la prima şedinţă a partenerilor noii formaţiuni — Complexul Termo Energetic. În agendă figura planificarea acţiunilor ulterioare şi modul de valorificare eficientă a resurselor ce le aparţineau celor trei părţi.

Surpriza a fost că după întrunirea noilor parteneri din Complexul Termo Energetic, cota Consiliului Municipal a fost dăruită celorlalţi 2 parteneri. Nu vândută, nu dată în folosinţă pe un termen oarecare, ci pur şi simplu CEDATĂ! Ce-i drept — nu chiar toată. Primarul şi-a permis luxul ca din cele 33% din fostul Termocom să-şi păstreze, adică să lase în posesia Municipalităţii doar 3 procente, iar celelalte 30 să le împartă între CET-1 şi CET-2.

Astfel, în prezent avem aceiaşi 3 parteneri — CET-1, CET-2 si Municipiul Chişinău — însă ponderea părţilor pe care le diţin este mult diferită. Primilor doi le revin actualmente 97% din reţeaua termoenergetică a oraşului, la o valoare de peste 8,5 mlrd. lei, iar Municipiul Chişinău fiind în posesia doar a unei cote de 270 de milioane lei.

Mihai Cîrlig a declarat că în timpul apropiat va depune o cerere la Procuratură pentru a se examina cazul Termocom şi pentru ca primarul actual Dorin Chirtoacă să răspundă pentru nelegiuirile săvîrşite.

Pînă în ziua alegerilor locale, săptămînal, Mihai Cîrlig va organiza cîte o conferinţă de presă pentru a dezvălui alte ilegalităţi comise de Dorin Chirtoacă.

pprm.md