Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiMihail Cîrlig

Căpuşele Chişinăului în lista lui Chirtoacă

|versiune pentru tipar| Mihail Cîrlig, 11 iunie 2015 | 

Mihail Cîrlig, candidatul Partidului Popular pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, a prezentat presei un şir de informaţii prin care se constată că mulţi dintre candidaţii pentru funcţia de cosileri în Consiliul Municipal Chişinău din lista lui Dorin Chirtoacă se fac vinovaţi de grave încălcări ale legislaţiei ceea ce ar putea face obiectul unor dosare în instanţele de drept. Mihail Cîrlig indică asupra mai multor cazuri, pe care, aşa cum consideră dumnealui, alegătorul trebie să le cunoască.

Potrivit candidatului PPRM, candidaţii PL Iurie Dîrda şi Mihai Moldovanu se fac vinovaţi de Acapararea Parcării Spitalului Clinic Republican pentru compania “D&D”, şi de construcţia unui centru comercial în faţa Spitalului “Sfânta Treime” în loc de havuz.

Iurie Topală, un alt candidat din lista lui Chirtoacă, se află în spatele atacurilor raider la rutele de transport public din capitală, dar şi de falimentarea parcului orăşenesc de autobuze şi preluarea lui în concesiune.

De numele lui Mihai Moldovanu este legată şi înstrăinarea Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1 de pe strada Serghei Lazo 7 bloc A şi G, etajele 1 şi 2 (conform deciziei Consiliului Municipal din 18.12.2014, punct 62.12); înstrăinarea lotului aferent Maternităţii de pe str. Grigore Vieru; acapararea lotului din faţa Spitalului “Sfânta Treime” din mun. Chişinău.

Igor Gamreţki, anterior Igor Stoicev, declară Mihai Cîrlig, a fost implicat în desfăşurarea tenderelor dubioase pentru selectarea cîştigătorilor într-un şir de proiecte finaţate din bugetul municipal.

Vadim Cojuşneanu — folosirea terenului de construcţie pentru veteranii de război oferit de către Primăria municipiului.

Mihaela Iacob se face responsabilă de darea în cocesiune a mai multor grădiniţe, unele cu titlu gratuit. Grădiniţa “Orfeu” din strada Macilor a fost dată cu participarea lui Chirtoacă pe o perioadă de 99 de ani. Conform legislaţiei în vigoare nu pot fi date în concesiune cu titlu gratuit decît întreprinderilor municipale.

Violeta Crudu — de amplasarea în baza unei cereri depusă de către aceasta, pe străzile principale ale Chişinăului a mai multor gherete, contrar unor decizii clare ale Consiliului Municipal. Cererea este aprobată în baza deciziei CMC din 2006, însă acelaşi Dorin Chirtoacă uită de o altă decizie, din 2011, prin care este interzisă amplasarea gheretelor.

Conform unei decizii a primarului i se permite lui Lucian Chirtoacă amplasarea în centrul istoric al Chişinăului a cincizeci de buticuri. Conform unei evaluări acum în Chişinău sînt o mie de panouri, amplasate desigur cu ştirea actualului primar şi care duc spre acelaşi nume.

În cadrul ultimei şedinţe a CMC s-a mers cu o ordine de zi pe care au fost incluse şi aprobate 471 de proeicte prin votul comun al Partidului Liberal şi cel al Partidului Comuniştilor. Sînt decizii care fac obiectul de interes al procuraturii.

În finalul declaraţiei sale, Mihail Cîrlig a spus că lista de “oameni oneşti şi integri” pentru care Chirtoacă îşi dă “mîna la tăiat” se fransformă la o privire mai atentă într-o listă de căpuşe care parazitează pe seama cetăţeanului.

pprm.md