Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiSerafim Urechean

Serafim Urechean: vom transforma Chişinăul în capitala IT a Europei de Sud-Est

|versiune pentru tipar| Serafim Urechean, 29 mai 2015

Serafim Urechean, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, intenţionează ca, după învestirea în această funcţie, în parteneriat cu Guvernul şi companiile IT, să lanseze “un ambiţios proiect de transformare a Chişinăului în capitala IT a Europei de Sud-Est”. Despre aceasta se menţionează în programul său electoral.

“Noi vom munci pentru a crea un mediu atractiv şi favorabil dezvoltării afacerilor şi investiţiilor pentru relansarea economică a Chişinăului. Vom transforma Chişinăul într-un veritabil motor economic al Republicii Moldova, generator de prosperitate şi bunăstare pentru cetăţeni”, se spune în documentul citat.

La concret, Serafim Urechean propune “crearea şi funcţionarea Agenţiei Municipale de Dezvoltare, dar şi punerea în aplicare a unei strategii durabile de relansare economică a Chişinăului”.

“Investiţiile pentru municipiul Chişinău vor fi promovate în cadrul celor mai importante evenimente investiţionale internaţionale. Vor fi elaborate şi implementate proiecte regionale din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională şi programe europene pentru modernizarea infrastructurii fizice şi sociale, dezvoltarea mediului antreprenorial”, notează sursa citată.

De asemenea, Serafim Urechean propune “simplificarea maximă a tuturor procedurilor locale de reglementare a activităţilor economice (obţinere de permise, autorizări, avizări şi aprobări în domeniul construcţiilor, serviciilor şi relaţiilor funciare)”. “Chişinăul va avea o imagine pozitivă în mediul de afaceri internaţional. Chişinăul se va transforma în unul din cele mai competitive oraşe din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene”, precizează sursa citată.

Un alt proiect pe care-l are în vedere Serafim Urechean ţine de “pregătirea şi dotarea edilitară a terenurilor pentru 3 zone industriale de tip «greenfield» pentru localizarea investiţiilor străine productive”. “Cel puţin 15 întreprinderi industriale noi îşi vor lansa activităţile în baza investiţiilor străine directe. Vor fi create minimum 10 mii de locuri noi de muncă stabile şi bine plătite”, susţine candidatul la funcţia de Primar.

O altă idee a sa ţine de lansarea Centrului de Inovaţie şi Transfer Tehnologic. “Va fi creat un parteneriat durabil între sectorul de afaceri-comunitatea academică şi autorităţile publice municipale pentru promovarea invenţiilor în dezvoltarea economică locală”, notează sursa.

După ce ajunge primar, Serafim Urechean intenţionează să ofere “la preţuri reduse spaţiile imobiliare pentru întreprinderile mici şi mijlocii generatoare de locuri de muncă” şi aminteşte că “administraţia municipală deţine în prezent peste 1 mil. m2 de spaţii ne-locative care nu sînt utilizate în niciun fel”. “Peste 2 mii de întreprinderi mici şi mijlocii îşi vor putea dezvolta şi extinde activitatea. În baza acestui Program municipal, vor fi create peste 15 mii locuri noi de muncă stabile şi bine plătite. Vor fi reduse per ansamblu costurile pentru chiria spaţiilor comerciale şi de producţie în oraş, ceea ce va contribui la reducerea costurilor firmelor şi va spori”, se spune în program.

Serafim Urechean mai propune “dezvoltarea a 10 incubatoare de afaceri în baza spaţiilor industriale şi comerciale din proprietatea municipală”. “Cel puţin 100 de întreprinderi noi, fondate de tineri antreprenori, îşi vor lansa activitatea. Vor fi create peste 1000 de locuri noi de muncă pentru tineri”, notează sursa citată.

pldm.md