Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiSerafim Urechean

Serafim Urechean: Vom renaşte faima pierdută a Chişinăului drept unul din cele mai verzi şi curate oraşe din estul Europei!

|versiune pentru tipar| Serafim Urechean, 3 iunie 2015

Serafim Urechean, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, susţine că va “renaşte faima pierdută a Chişinăului de a fi considerat unul dintre cele mai verzi şi curate oraşe din Estul Europei”.

În programul său electoral, el îşi asumă angajamentul de a asigura ca fiecare locuitor al oraşului să aibă la dispoziţie un parc, o grădină publică sau teren sportiv de calitate la maximum 10 minute de mers pe jos.

De asemenea, el îşi propune iniţierea şi implementarea Programului municipal de reconstrucţie a spaţiilor verzi, care prevede astfel de acţiuni ca: demararea proiectului de transformare a râului Bâc într-o zonă recreativă reprezentativă a oraşului (lărgirea albiei până la 80 metri şi amenajarea a 9 cascade acvatice); restabilirea tuturor rozariilor care au existat la începutul anilor 90; reconstrucţia capitală a parcurilor (inclusiv lacurilor) Valea Trandafirilor, Râşcani, La Izvor, Mirceşti şi Valea Farmecelor; îmbunătăţirea proiectului şi continuarea reconstrucţiei zonei Valea Morilor; renovarea completă, în decurs de doi ani, a infrastructurii şi amenajarea decorativă a gazoanelor în grădinile publice Ştefan cel Mare şi Sfânt, Catedralei, Sarmizegetusa şi Alunelul; înlocuirea integrată a arborilor bătrâni din aliniamentul bulevardelor şi străzilor principale cu arbuşti decorativi tineri (simultan cu reconstrucţia drumurilor şi trotuarelor); înlocuirea tuturor arborilor şi arbuştilor avariaţi şi uscaţi din zonele rezidenţiale cu arbuşti tineri.

Serafim Urechean susţine că va iniţia şi implementa Programul municipal de reconstrucţie şi dezvoltare a havuzurilor, astfel încât către anul 2019 în oraşul Chişinău să funcţioneze cel puţin 15 havuzuri reconstruite, decorate şi iluminate artistic.

Printre alte acţiuni relevante în domeniu, Serafim Urechean menţionează: soluţionarea definitivă a problemei câinilor vagabonzi prin relansarea şi finalizarea în termen de maximum 18 luni a proiectului de creare a azilului pentru animale fără stăpân; triplarea numărului de măturători (de la 400 la 1200) în conformitate cu normele în vigoare; reparaţia capitală a WC-urilor publice existente şi construcţia adiţională a cel puţin 20 de noi WC-uri publice în toate sectoarele oraşului; implementarea, prin parteneriat public-privat, a proiectului de construcţie a uzinei de valorificare a deşeurilor; echiparea adecvată cu urne de gunoi a spaţiilor publice în toate sectoarele oraşului.

Un loc aparte în program îl ocupă cel dedicat programului municipal de reconstrucţie a zonelor de agrement şi de promovare a sportului de masă. La acest capitol sînt menţionate: renovarea infrastructurii edilitare a principalelor zone de odihnă ale Municipiului Chişinău — Vadul lui Vodă şi Ghidighici (reabilitarea drumurilor de acces, reconstrucţia plajelor şi zonelor verzi, renovarea WC-urilor publice); reconstrucţia şi întreţinerea adecvată a infrastructurii recreative (plaje, terenuri sportive şi pentru copii) în cadrul parcurilor publice din fiecare sector al oraşului; crearea şi reabilitarea debarcaderelor; dezvoltarea pistelor autentice de biciclişti; reconstrucţia şi asigurarea multifuncţionalităţii terenurilor sportive amplasate în zonele rezidenţiale (inclusiv, terenurile de sport ale instituţiilor şcolare); modernizarea infrastructurii şi îmbogăţirea inventarului Grădinii Zoologice.

Candidatul mai propune iniţierea şi implementarea programului de reparaţie capitală a infrastructurii aferente cimitirelor. “În decurs de patru ani va fi asigurată reconstrucţia capitală a pavajului, iluminatului şi spaţiilor verzi în cadrul tuturor celor 11 cimitire din oraş. Va fi îmbunătăţită semnificativ întreţinerea curentă a cimitirelor municipale”, se mai spune în program.

pldm.md