Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiSerafim Urechean

Serafim Urechean: Serviciul public trebuie să vină la cetăţean şi nu invers

|versiune pentru tipar| Serafim Urechean, 10 iunie 2015 | 

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de Primar general al Municipiului Chişinău, Serafim Urechean, a lansat astăzi proiectul “Primăria digitală”. Acesta prevede punerea în aplicare a unui plan de reformă instituţională a primăriei.

Serafim Urechean a accentuat că administraţia publică locală poate fi eficientă doar atunci, când oferă servicii calitative cetăţenilor săi. Tocmai de asta Primăria Chişinău are nevoie urgentă de implementarea unui nou sistem de management urban, unul modern, de tip european, bazat pe competenţă, concurenţă şi transparenţă.

“Obiectivul principal al acestui proiect este transparenţa decizională, debirocratizarea şi decriminalizarea APL, reducerea la zero a corupţiei şi readucerea încrederii cetăţenilor în administraţia publică locală. Serviciul public trebuie să vină la cetăţean şi nu invers”, a notat Urechean.

Primul pas in realizarea obiectivului de “E-guvernare” la nivel local va fi implementarea unui sistem integru de date, care va modifica modul de elaborare şi emitere a tuturor actelor si autorizaţiilor. Locuitorii municipiului vor putea solicita orice document, utilizând serviciul guvernamental Msign, prin email sau direct în sistemul informaţional al primăriei. Aceeaşi metodă va fi utilizată şi la ridicarea documentului. Mai mult, cetăţeanul va putea monitoriza în regim on-line etapa la care se află solicitarea sa. Astfel va fi eliminat contactul funcţionarului cu cetăţeanul, ceea ce va reduce birocraţia, dar şi va diminua la maxim fenomenul corupţiei.

Achitarea serviciilor contra-plată se va face on-line, cu cardul bancar, la terminale de plată, prin sisteme E-banking etc.

Serafim Urechean a precizat că, pentru a responsabiliza funcţionarul public, la depăşirea termenului legal de prestare a serviciului cu până la 5 zile — plata pentru acesta se va micşora gradual până la 50% din sumă, iar în cazul depăşirii termenului cu mai mult de 5 zile — serviciul va fi gratuit.

Proiectul “Primăria digitală” va avea şi versiunea mobilă.

pldm.md