Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Vasili Chirtoca: Bună ziua, stimaţi locuitori ai municipiului Chişinău!

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 13 mai 2015

Mulţi mă întreabă: “De ce ai acceptat oferta comuniştilor de a merge pe listele lor, doar nu eşti comunist?”

Răspund: “Nu cred în doctrinele politice. În lumea de azi, care se schimbă foarte repede şi politicienii adesea trebuie să decidă într-o clipă, eu cred într-o singură doctrină — doctrina bunului simţ şi a liderului-personalitate, care este responsabil şi are o gîndire statală”.

Pentru mine, un asemenea lider este Vladimir Voronin — un om de stat remarcabil, care, venind la putere în anul 2001, a preschimbat ţara, uneori cu ajutorul businessului. Am fost martor, cum se reparau şcoli şi case de copii, se reconstruiau biserici şi mănăstiri, a fost lichidată schema extrem de coruptă a compensaţiilor la achitarea impozitelor, bugetul a devenit excedentar.

Acest om a comis greşeli, însă niciodată interesele ţării şi ale poporului nu au fost puse în serviciul altor state. Iată de ce am acceptat oferta dumnealui. Ne-am înţeles din start, că eu voi sluji nu partidul, ci oraşul, municipiul şi locuitorii lui.

La fel, sunt întrebat: “În viaţă ai obţinut succese, ai bani, o activitate interesantă, o mulţime de proiecte, care pot schimba viaţa oamenilor în bine nu doar în Moldova, dar şi în lume, ai o familie frumoasă, te poţi odihni în orice ţară a lumii. De ce te implici? La ce bun să te cufunzi în numeroasele probleme ale unui oraş mare? De ce ai consimţit să candidezi la funcţia de Primar?”.

Doar oamenii apropiaţi înţeleg motivele din care eu, după o scurtă cugetare, am consimţit. De la 23 de ani am condus lucrări de elaborare a unor proiecte mari de edificare şi dezvoltare a diverselor întreprinderi, şi văd greşelile, care în anii din urmă au fost comise în administrarea oraşului, văd cum oraşul îşi pierde faţa, devine murdar şi neîngrijit, cum se sufocă în ambuteiaje, cum oamenii pierd mult timp pentru a ajunge la serviciu şi înapoi, cum problemele se înmulţesc ca rezultat al nedorinţei şi incapacităţii autorităţilor orăşeneşti de a le soluţiona.

Iată de ce candidez la funcţia de Primar:

Noi avem resursele organizatorice necesare şi ştim de unde să luăm sau cum să cîştigăm banii necesari.

În minunatul nostru oraş nu este rezolvată nici o problemă. Şi nu pentru că ele nu au rezolvare, dar pentru că trebuie să-ţi iubeşti oraşul, să ştii cum se rezolvă problemele lui şi să vrei să le rezolvi!

Eu şi echipa mea sîntem gata pentru această muncă dificilă.

chirtoca.md