Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Principala cerinţă faţă de funcţionarul public va fi compasiunea faţă de oameni

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 23 mai 2015

“Voi sînteţi viitorii funcţionari. Iar cerinţa de bază faţă de funcţionari, mai întîi în capitală şi apoi în întreaga Moldovă, va fi experienţa, dar şi mai important — capacitatea de a compătimi oamenii.” Declaraţia a fost făcută de către candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, în timpul unei întrevederi cu studenţii de la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat.

Dar astfel de standarde ridicate implică şi ridicarea statutului şi revizuirea sistemului de compensări, a menţionat Vasili Chirtoca. El le-a spus viitorilor manageri că consideră administraţia publică una dintre cele mai dificile profesii şi a subliniat necesitatea de a reveni la beneficiile pe care le-au avut funcţionarii în trecut.

“Da, noi nu vom fi în stare să le plătim funcţionarilor publici salarii de nivelul celor ce le primesc specialiştii din sfera de afaceri, dar nivelul de responsabilitate şi regimul de lucru al funcţionarilor de stat presupune o compensaţie corespunzătoare muncii lor”, a spus Vasili Chirtoca.

De asemenea, el a menţionat că tînărul funcţionar public trebuie să-şi vadă în mod clar viitorul pe termen lung. “Acesta se numeşte stabilitate — să ştii cînd vei avea un apartament, ce perspective de carieră ai, ce salariu vei primi şi multe altele. Toate aceste lucruri trebuie specificate în detalii”, a subliniat Vasili Chirtoca. Candidatul a remarcat că intenţionează să introducă un astfel de sistem mai întîi la Chişinău, iar apoi acesta să fie extins în toată ţara.

Evident, infrastructura urbană ar trebui îmbunătăţită pentru a elimina exodul constant al tinerilor, celor mai pregătite, determinate şi întreprinzătoare persoane. “Problemele sociale, infrastructura sportivă minimă, drumuri moderne şi sistem de transport public adecvat — un astfel de oraş dorim să creăm. Sîntem conştienţi ce trebuie să facem, cum să investim şi de unde putem obţine mijloace financiare”, a spus în încheierea întîlnirii cu studenţii Vasili Chirtoca.

Tinerii nu doresc să aştepte, deci vom rezolva problemele rapid

“Sînt îngrijorat de faptul că majoritatea tinerilor visează să plece, după terminarea studiilor, din ţară”, a afirmat candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, la întîlnirea cu studenţii de la Universitatea de Stat.

În cadrul discuţiilor cu studenţii, Vasili Chirtoca a declarat că înţelege că chiar printre cei cîteva sute de tineri adunaţi în sală mulţi nu doar că au acest vis, dar au stabilit, de asemenea, şi un plan pentru căutarea unei vieţi mai bune în afara Republicii Moldova: “Şi acest lucru, pe de o parte, este de înţeles — foarte multe lucruri la noi încă nu sînt puse pe roate”, a declarat candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului.

Vasili Chirtoca le-a amintit tinerilor zicala “e bine acolo unde nu suntem noi”: “Se întîmplă adesea că, cutreierînd lumea şi negăsind o viaţă mai bună, omul se convinge că nu e nicăieri mai bine decît acasă — într-un mediu obişnuit, împreună cu prietenii, cu familia. Ştiu că majoritatea celor care vor să plece ar rămîne, dacă aici, în Moldova noastră, la Chişinău, s-ar crea condiţii normale, dacă şi-ar putea găsi un serviciu bun, ar reuşi să rezolve problemele legate de locuinţă, dacă ar simţi că autorităţile au grijă de oameni”, a accentuat Vasili Chirtoca.

El a menţionat că s-a creat o astfel de situaţie, în care ţara pierde o mare parte din populaţia activă, pleacă tocmai cei care, plătind impozite, formează bugetul. “Anume de voi, tineri profesionişti, avem foarte mult nevoie — pentru a dezvolta şi implementa proiecte, pentru a crea locuri de muncă şi de a gestiona totul în mod eficient. Prin urmare, noi, autorităţile locale, va trebui să decidem rapid. Cuvîntul meu înseamnă ceva în această ţară. Şi vă promit că în patru-cinci ani, principalele probleme care afectează dorinţa tinerilor de a rămîne la Chişinău vor fi rezolvate. Pe parcursul acestor cîţiva ani, vom construi o mulţime de obiecte sportive, noduri rutiere, infrastructură pentru biciclete, parcări subterane”, a dat asigurări Vasili Chirtoca.

chirtoca.md