Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Noi trebuie să formăm un cluster economic mare în care întreprinderile moldoveneşti se vor completa reciproc

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 24 mai 2015

Această idee conducătorul holdingului “DAAC Hermes”, candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului Vasili Chirtoca a discutat-o cu membrii Clubului Tinerilor Businessmeni. Peste 40 de participanţi la întrevedere au venit la fabrica “Viorica Cosmetic” pentru a se familiariza cu procesele tehnologice inovaţionale, lansate sub conducerea lui Vasili Chirtoca, dar şi pentru a face cunoştinţă cu programul de administrare a municipiului al candidatului.

În timpul excursiei la fabrică tehnologul întreprinderii le-a povestit vizitatorilor despre activitatea companiei, în particular, despre noua linie de produse pentru copii care este lansată sub brandul “Bebeluşi”.

În cadrul discuţiei cu Vasili Chirtoca accentul a fost pus pe necesitatea susţinerii producătorilor autohtoni. “Este necesar de format un cluster naţional mare de întreprinderi care se vor susţine reciproc, asigurînd, astfel, posibilitatea creşterii generale”, a propus Vasili Chirtoca. “Toate comenzile trebuie să fie executate de întreprinderi autohtone, nu străine”, a menţionat candidatul la funcţia de primar al capitalei.

Vasili Chirtoca a invocat faptul că în ţara noastră există un număr mare de specialişti calificaţi şi întreprinderi capabile să producă mărfuri şi servicii de calitate: “De ce să cumpărăm mărfuri, inclusiv produse alimentare pentru elevi, peste hotare. De ce nu am putea să le producem noi”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Prezentîndu-şi programul de administrare a municipiului Chişinău, Vasili Chirtoca a demonstrat complexitatea acestuia. Toate problemele capitalei sînt împărţite în două categorii: cele care pot fi soluţionate operativ şi cele care necesită investiţii substanţiale şi timp. Vasili Chirtoca a promis să realizeze majoritatea prevederilor programului său în trei-patru ani. Echipa lui Vasili Chirtoca consideră că cea mai importantă sarcină este crearea condiţiilor pentru a stopa exodul tinerilor specialişti din ţară.

Noi trebuie să protejăm şi să reabilităm parcurile din Chişinău

Candidatul la funcţia de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca, s-a întîlnit cu părinţii şi spectatorii concursului de creaţie pentru copii, organizat de organizaţia de tineret a Partidului Cominiştilor din Republica Moldova, în parcul “Valea Trandafirilor”.

În timp ce tinerele talente creau adevărate opere de artă pe asfalt, recitau poezii şi săreau cu coarda, Vasili Chirtoca discuta cu părinţii acestora despre cele mai stringente probleme ale gospodăriei orăşeneşti.

În particular, s-a discutat despre tarifele la serviciile comunale, creşterea cărora îi nelinişteşte pe cetăţeni, despre necesitatea realizării reformelor economice, care vor permite oraşului să producă majoritatea mărfurilor de primă necesitate şi să efectueze lucrările de întreţinere a oraşului. Au fost abordate şi problemele de mediu.

“În Chişinău există parcuri minunate, cascade de lacuri. Mă plimbam aici cu copiii mei, iar acum vin cu nepoţii. Însă este dureros să vezi în ce stare se află aceste locuri acum”, a spus Vasili Chirtoca. “În Valea Trandafirilor fiecare arbore şi arbust sînt sădiţi cu cap, insă priviţi ce se întîmplă în jur. În jur e dezastru: gunoi, parcul este inundat de chioşcuri oribile, transportul circulă pe alei, în loc de copaci apar diferite edificii”, a menţionat candidatul la funcţia de primar al capitalei.

Vasili Chirtoca consideră că pentru redresarea situaţiei se impun măsuri cît mai urgente şi el cu adepţii săi ştie ce şi cum trebuie de făcut:

“Unul din principalele compartimente din programul nostru de administrare a oraşului prevede un şir întreg de acţiuni pentru menţinerea balanţei ecologice — vom reabilita afluenţii şi albia principală a rîului Bîc, care din cauza nepăsării autorităţilor locale a fost transformată într-o rîpă, vom curăţa lacurile şi le vom popula cu peşte, în mod prioritar vom interzice construcţia în parcuri”, a promis Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcţia de edil al municipiului le-a propus tuturor chişinăuienilor să se unească, să uite de preferinţele politice şi să se ocupe de oraşul nostru: “Devenind primar general, voi realiza tot ce prevede programul nostru. Sînt om de cuvînt şi sloganul nostru «De la vorbe, la fapte», nu sînt vorbe goale”, a subliniat Vasili Chirtoca.

chirtoca.md