Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Chişinăul are nevoie de un complex sportiv multifuncţional

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 25 mai 2015

În Republica Moldova sînt necesare mai multe acţiuni de popularizare a sportului şi a modului sănătos de viaţă. De această părere este preşedintele Federaţiei de Box, Vasili Chirtoca, care a participat astăzi la evenimentele prilejuite Zilei Olimpice. Sărbătoarea a fost marcată în centrul capitalei şi a reunit sute de sportivi şi amatori ai sportului din toată ţara.

“Principalul lucru care s-a păstrat la noi sînt antrenorii buni, cărora trebuie să le recunoaştem deplin meritele. Avem însă probleme organizatorice, de popularizare a sportului, de atragere a tinerilor în acest domeniu. De asemenea, sînt distruse multe terenuri sportive, e nevoie de renovarea lor, dar şi de construcţia unor baze sportive. Demult trebuia de construit în Chişinău un palat sportiv multifuncţional. Nu avem un stadion republican, e nevoie ca această infrastructură să fie dezvoltată. Din păcate nu se ajung bani, dar această problemă poate fi rezolvată. E nevoie de oameni care să ştie cum să ridice economia, pentru a atrage aceste investiţii”, a menţionat Chirtoca.

Preşedintele Federaţiei de Box i-a încurajat pe sportivii moldoveni să nu renunţe la practicarea sportului. “Sportul îl întăreşte pe om. Cum se spune «într-un corp sănătos, o minte sănătoasă»”, a punctat Vasili Chirtoca.

În Tohatin va fi construit un complex sportiv multifuncţional cu bazin

Candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, a participat la ceremonia de deschidere a sezonului sportiv de vară în comuna Tohatin.

Tohatin s-a dovedit a fi o localitate foarte sportivă. Pe terenul de sport şi-au demonstrat talentele reprezentanţii secţiei de fotbal şi alte sporturi de echipă, luptătorii. De asemenea, au avut loc competiţii la ridicatul greutăţilor, armwrestling, şah şi jocul de dame. Cel mai spectaculos program l-a pregătit secţia locală a Clubului de luptă naţională “Voievod”, care întruneşte sportivi de ambele genuri şi diferite vîrste. Sărbătoarea a culminat cu competiţii la trîntă şi un program de agrement.

La sărbătoarea localităţii a fost invitat şi Vasili Chirtoca, care în calitate de conducător al holdingului “DAAC Hermes” i-a ajutat în repetate rînduri pe sportivii locali.

În discursul său Vasili Chirtoca le-a amintit celor adunaţi că el tot este originar de la sat şi cunoaşte foarte bine viaţa şi doleanţele localnicilor: “Tineretul nostru de la sate este puternic, sănătos, rezistent. Tinerii de la sate din copilărie pot să muncească şi să se odihnească din plin, ei sînt mai puţin supuşi tentaţiilor: alcoolului, drogurilor, lenei, de aceea, obţinînd studii ei devin specialişti de excepţie în domeniul ales”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Candidatl la funcţia de primar general le-a povestit sătenilor despre programul său de administrare a municipiului, promiţînd că dacă va obţine victorie la alegerile din 14 iunie în Tohatin va fi construit un complex sportiv multifuncţional cu bazin. Vasili Chirtoca consideră că într-un viitor mai îndepărtat suburbiile şi infrastructura acestora se va extinde, deoarece locuitorii Chişinăului treptat se vor muta în zonele rurale, unde condiţiile ecologice sînt mai bune. “Oamenii vor munci în oraş, dar vor locui aici, în suburbii, unde aerul e mai curat şi se respiră altfel. Iar noi, după ce vom cîştiga alegerile, vom face totul pentru a stimula acest proces de strămutare prin crearea în suburbii a unor condiţii demne pentru cei mai pretenţioşi orăşeni”, a promis Vasili Chirtoca.

Acest oraş va redeveni frumos şi bun de locuit

Unire pentru Chişinău — acesta a fost laitmotivul întîlnirilor pe care le-a avut cu orăşenii candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, în timpul plimbării în jurul lacului din parcul “Valea Morilor”. Candidatul la funcţia de edil al Chişinăului i-a întrebat pe cetăţeni despre cele mai stringente probleme şi le-a solicitat opinia privind posibilele căi de soluţionare eficientă a acestor probleme.

Referindu-se la necesitatea păstrării parcurilor şi spaţiilor verzi în oraşpentru menţinerea balanţei ecologice, Vasili Chirtoca a adus ca exemplu parcul “Valea Morilor”. Candidatul la funcţia de primar general a atras atenţia asupra faptului că acest parc bine proiectat şi construit a fost adus de autorităţile locale în pragul ruinării: schema parcului a fost încălcată, iar blocurile de locuit se extind, îngustînd suprafaţa spaţiilor verzi. Vasili Chirtoca consideră că această situaţie este inadmisibilă şi promite să o redreseze.

Candidatul a menţionat că proiectul de reabilitare a lacului conţine erori grave, or, construcţia unor bazine acvatice artificiale prevede lipsa unghiurilor ascuţite, pentru a asigura circulaţia şi autopurificarea apei. “E bine că s-a făcut cîte ceva, însă lucrul trebuia de dus la bun sfîrşit”, a menţionat candidatul la funcţia de primar general. “Noi vom ajusta acest proiect la rigorile necesare. Aceasta ţine de munca permanentă a primarului”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Terenurile pentru grădinărit trebuie să obţină statutul legal

Principala chestiune care îi preocupă pe membrii întovărăşirilor pomicole din suburbiile Chişinăului este statutul loturilor de pămînt. Acest lucru l-a aflat candidatul la postul de primar general al municipiului Chişinău din partea PCRM Vasili Chirtoca în cadrul întîlnirii electorale în suburbia capitalei.

Cea mai aglomerată şi entuziasmată întîlnire cu alegători a avut loc la Întovărăşirea pomicolă “Vierul”. S-a adeverit că pe aceeaşi adresă: str. Sihastrului 90, se află peste o sută de loturi de pămînt, pe majoritatea cărora, în afară de grădini şi livezi, sînt edificate construcţii capitale moderne.

În pofida faptului că de obicei oamenii manifestă interes pentru o serie de chestiuni, posesorii loturilor de pămînt sînt preocupaţi de o singură problemă — obţinerea de către fiecare lot de pămînt a statutului juridic de proprietate imobiliară. Această problemă, după cum s-a dovedit, are peste zece ani.

În anul 1986, în conformitate cu Hotărîrea Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM, colectivelor de muncă de la Chişinău li s-au repartizat terenuri de pămînt pentru întovărăşirile pomicole. De cele şase ari vestite au beneficiat practic toate familiile de la Chişinău. Cei mai ingenioşi nu numai că au păstrat aceste terenuri, ci şi le-au lărgit din contul celor care nu au avut nevoie de grădini.

Încă pe timpurile URSS, pe terenurile din suburbii erau permise construcţiile. Renumita modestie sovietică, caracteristică, după cum se considera, tuturor cetăţenilor, presupunea că acestea vor fi vile sau construcţii temporare, fără a le atribui statutul clădirilor de locuit. Însă regulile de amenajare a acestor construcţii temporare nu au fost stipulate. Astfel, pe cele şase ari au început să apară construcţii capitale, uneori cu 1,5–2 nivele, iar după destrămarea URSS — cu trei nivele.

Lupta proprietarilor de vile din suburbii pentru statutul de clădire de locuit are aceeaşi vîrstă cu statalitatea moldovenească. Membrii întovărăşirilor pomicole au apelat cîte unul sau în grup la organele administraţiei publice locale de nenumărate ori. Însă soluţionarea acestei probleme era tergiversată din cauza unui şir de dificultăţi administrative. Şi iată că imaginaţi-vă: adresa str. Sihastrului 90 se transformă în peste o sută de adrese poştale noi, plus mai apar cîteva străzi şi stradele noi.

Această problemă a fost pusă în faţa lui Vasili Chirtoca de către membrii întovărăşirii Vierul, pentru care contractele individuale cu serviciile comunale şi furnizorii de energie electrică şi apă au devenit un vis de aur. Vasili Chirtoca le-a explicat celor prezenţi că cunoaşte şi înţelege problema lor. El chiar şi-a amintit că pînă în 1991 şi el a avut cele şase ari, cei drept din el nu a ieşit nici un grădinar.

Familiarizîndu-se cu locul de amplasare a terenurilor şi construcţiile edificate pe acestea, Chirtoca a recunoscut că problema atribuirii acestora a statutului de construcţii de locuit este logică: “Consider că problema statutului acestor case trebuie să fie soluţionată. Şi noi ştim cum să facem acest lucru, însă vom putea începe doar după ce vom cîştiga alegerile locale din 14 iunie”, le-a spus celor prezenţi Vasili Chirtoca.

chirtoca.md