Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Ştiu cum să readuc ordinea la Chişinău în cel mai scurt timp

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 26 mai 2015

Şedinţa Consiliului Pedagogic al Liceului Teoretic “Matei Basarab” de la Chişinău a fost una neobişnuită, deoarece la ea au participat, în calitate de oaspeţi, directorul Liceului Teoretic “Natalia Gheorghiu” Irina Bogaciuc, deputatul în Parlament, istoricul Sergiu Stati şi candidatul la postul de primar general al capitalei Vasili Chirtoca.

Iniţial profesorii, ca de obicei, au discutat planurile pentru lunile estivale. Ei mai urmează să organizeze şi să desfăşoare ultimul sunet, examenele de trecere şi de absolvire, reparaţia claselor. Însă cel mai mult timp a fost dedicat comunicării cu oaspeţii.

Vasili Chirtoca le-a povestit pedagogilor despre sine, prezentîndu-şi programul de gestiune a capitalei: “Îmi place foarte mult Chişinăul, acest oraş a fost construit inteligent şi bine gîndit”, a spus Vasili Chirtoca, menţionînd că în proiectarea capitalei se evidenţiază foarte mult aportul compatriotului nostru Alexei Şciusev.

“Dacă privim din dealul sectorului Rîşcani, se vede foarte bine că fostul bulevard al Tineretului ajunge exact la Catedrală Metropolitană, a spus Chirtoca, menţionînd că deja de mulţi ani nu se observă o asemenea armonie a liniilor în planificarea şi construcţia urbană. Parcurile noastre constituie farmecul urbanisticii. Ele au fost aşezate pe afluenţii rîului Bîc, care creează cascadele lacurilor, construite în conformitate cu regulile urbanismului. Aici nu este nimic de prisos. Cartierele sovietice istorice au fost bine construite. Însă astăzi totul în oraş degradează. Peste tot sînt automobile, spaţiile verzi sînt distruse, peste tot sînt bucăţi de asfalt şi gropi, în unele locuri nu sînt borduri şi toţi se tem permanent că în curte, în faţa geamurilor lor, cineva va construi ceva”.

Vasili Chirtoca i-a asigurat pe cei prezenţi că el şi colegii lui ştiu exact cum să readucă la Chişinău ordinea, în cel mai scurt timp: “Pentru dezvoltarea oraşului sînt necesari bani şi resurse organizaţionale. În programul elaborat de noi toate problemele sînt divizate în două categorii. Din prima fac parte cele care pot fi soluţionate în baza bugetului existent. Noi vom începe soluţionarea lor imediat şi o vom finaliza în trei-patru ani. Al doilea bloc de probleme necesită investiţii mari şi resurse suplimentare. Pentru realizarea lor vom contracta credite pe termen lung (pe 25–30 de ani) cu o dobîndă de 1–1,5 la sută anual. Nu trebuie să ne temem de credite -în baza lor a fost construit întregul business contemporan. Principalul este să găsim condiţii cu adevărat avantajoase”, a specificat Chirtoca.

De asemenea, el a relatat despre planurile de combatere a corupţiei în gospodăria orăşenească. După ce va cîştiga alegerile din 14 iunie, Vasili Chirtoca intenţionează să organizeze reatestarea tuturor funcţionarilor oraşului: “La moment majoritatea dintre ei au un obiectiv comun: crearea problemelor pentru locuitori, tot ei oferindu-le ajutor pentru soluţionarea acestora, ba chiar cu dragă inimă. Funcţionarii aşteaptă mitele! Noi însă le vom pune capăt foarte repede!”, a promis Chirtoca.

Nimeni nu va înţelege proiectele sociale mai bine ca angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale

Întrevederea electorală cu colectivul Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) candidatul PCRM la funcţia de primar general al Chişinăului, Vasili Chirtoca, a dedicat-o dezbaterii problemelor sociale din programul său de administrare a municipiului.

“Sînt convins că nimeni nu va înţelege proiectele sociale incluse în programul nostru de administrare a capitalei mai bine ca angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale”, a menţionat Vasili Chirtoca. Candidatul la funcţia de primar general le-a povestit celor prezenţi că sectorul social al programului, în opinia lui, este cel mai important: “Noi am împărţit toate proiectele municipale în două părţi: cele care pot fi realizate operativ, în baza mijloacelor bugetare şi cele care necesită investiţii considerabile şi timp. Majoritatea problemelor sociale le vom soluţiona în trei-patru ani. Este un lucru foarte important, deoarece scopul nostru este să stopăm exodul continuu al tinerilor specialişti peste hotare”, a subliniat candidatul la funcţia de primar general.

Vasili Chirtoca a relatat că echipa condusă de el planifică să creeze o companie ipotecară municipală pentru creditarea tinerilor specialişti pe o perioadă de 25–30 de ani, cu o rată anuală a dobînzii de 7%. Un alt proiect se referă la transportul public gratuit în capitală.

“Este un proiect realizabil. Vom începe, bineînţeles, cu revenirea la sistemul de facilităţi în transport pentru pensionari. Ei nu vor mai fi nevoiţi să stea în rînd după nu se ştie care cartele sau compensaţii băneşti mizere”, a subliniat candidatul la funcţia de edil al capitalei. Concomitent, în sectoarele şi suburbiile oraşului vor fi create întreprinderi specializate care vor fi responsabile de salubrizarea şi menţinerea curăţeniei pe străzi, în curţi şi parcuri, dar şi de asistenţa socială cetăţenilor: “Persoanele în vîrstă şi cele solitare nu vor mai trebui să se adreseze nu ştiu unde şi să-şi aştepte rîndul, pentru că noi înşine vom veni în ajutorul acelora care au nevoie”, a promis Vasili Chirtoca.

chirtoca.md