Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Chişinăul nu va mai putea rezista, pur şi simplu, încă unui mandat cu o asemenea administrare

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 28 mai 2015

Necesitatea unificării forţelor pentru salvarea Chişinăului şi întoarcerea oraşului imaginii de “floare din piatră”, uitînd de disensiuni şi preferinţe politice — aceste subiecte au fost abordate de candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, în cadrul întîlnirii cu alegătorii care a avut loc în incinta Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici”.

Vasili Chirtoca le-a povestit celor adunaţi despre legătura sa în timp cu Chişinăul şi dragostea faţă de capitala noastră: “Iubesc nespus de mult Chişinăul. Îmi plac parcurile şi lacurile oraşului, ansamblurile arhitecturale proiectate şi construite pentru un trai confortabil şi sănătos. Însă deja de cîţiva ani oraşul nostru degradează. În oraş nu se soluţionează nicio problemă, nimeni nu se interesează de părerea şi doleanţele chişinăuienilor, ecologia urbei se distruge consecvent. Chişinăul, pur şi simplu, nu va mai putea rezista, pur şi simplu, încă unui mandat cu o asemenea administrare”, consideră Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcţia de primar general a amintit că ansamblurile arhitecturale ale străzilor oraşului sînt distruse de construcţiile necontrolate care încalcă normele legale, suprafaţa spaţiilor verzi din Chişinău s-a micşorat cu 15% în ultimii ani, epurarea apelor de canalizare se efectuează într-un ciclu incomplet, ceea ce contribuie la poluarea apelor subterane, iar contractele pentru realizarea diferitor lucrări le sînt oferite companiilor străine.

“O asemenea putere trebuie schimbată în totalitate şi cît mai rapid”, a conchis Vasili Chirtoca, îndemnînd oamenii adunaţi să renunţe la pretenţiile reciproce, să uite de preferinţele politice şi să-şi unească eforturile pentru restabilirea Chişinăului şi revenirea oraşului la o viaţă decentă.

Prezentîndu-şi programul de administrare a municipiului, Vasili Chirtoca s-a axat pe proiectele principale: programele sociale, reabilitarea parcurilor şi spaţiilor verzi, dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii transportului şi drumurilor.

Vasili Chirtoca i-a convins pe cei prezenţi că sînt probleme care pot fi soluţionate doar printr-o organizare corespunzătoare, în trei-patru ani. “Vom acţiona foarte rapid. Tinerii nu pot aştepta, iar sarcina noastră principală este să rupem cercul vicios şi să convingem tineretul că e mai bine să trăieşti, să-ţi întemeiezi o familie şi să-ţi educi copii aici, în Patrie”, a subliniat candidatul la funcţia de primar general al capitalei.

Vasili Chirtoca le-a povestit oamenilor despre intenţia lui de a crea în capitală o companie municipală de ipotecă, care va credita locuitorii pe o perioadă de 25–30 de ani, cu o rată a dobînzii de numai 7% anual.

În sectoarele oraşului şi suburbii vor fi create întreprinderi specializate care vor fi responsabile de salubrizarea şi menţinerea curăţeniei pe străzi, în curţi şi parcuri, dar şi de asistenţa socială a persoanelor solitare în etate.

“Avem cunoştinţe şi experienţă. Noi înţelegem ce şi cum trebuie de făcut. Ştim cu exactitate de unde să găsim mijloace pentru realizarea celor planificate”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Timp de trei-patru ani vom asigura un trai decent la Chişinău

Principalul obiectiv al candidatului la postul de primar general al Chişinăului din partea PCRM Vasili Chirtoca este să-i convingă pe tinerii specialişti să renunţe la căutarea unei vieţi mai bune în străinătate. O discuţie în acest sens a purtat Dlui cu studenţii facultăţilor Urbanism şi Arhitectură şi Inginerie Economică şi Business ale Universităţii Tehnice a Moldovei.

“Ştiu că majoritatea din voi intenţionează să-şi încheie studiile şi să plece imediat în străinătate. Rusia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Spania — geografia de distribuţie a naţiunii moldoveneşti prin lume este una amplă. Dar mai ştiu că dacă în ţară vor fi create condiţii normale de viaţă, începînd cu capitala,Chişinăul, majoritatea celor care doresc acum să plece vor prefera să rămînă în Patrie”, a spus Vasili Chirtoca, adresîndu-se studenţilor.

El a chemat tinerii să ajute la ruperea cercului vicios: bugetul este permanent deficitar, iar cei care trebuie să-l completeze — cei mai ingenioşi, capabili şi inteligenţi, pleacă să achite impozitele în străinătate: “Vom acţiona foarte rapid, deoarece înţelegem că tineretul nu doreşte să aştepte — a menţionat Chirtoca. -Timp de trei-patru ani vom crea posibilităţi pentru procurarea locuinţelor şi îi vom întoarce Chişinăului statutul de oraş modern şi amenajat, în care tinerii vor dori să trăiască, să-şi creeze familii şi să educe copiii”, a specificat candidatul.

Chiar dacă vom scurge apele reziduale direct în rîul Bîc, acest lucru va cauza mai puţine daune, decît actualul mod de tratare a acestora

Chestiunile ce ţin de combaterea traficului de droguri, ecologia oraşului, precum şi soluţionarea problemelor sociale au fost discutate de medicii Serviciului Anesteziologie şi Reanimatologie din cadrul Spitalului Clinic Republican cu procurorul oraşului Ion Diacov şi candidatul la postul de primar general din partea PCRM Vasili Chirtoca. Întîlnirea care a avut loc tradiţional dimineaţa devreme, pînă la începutul schimbului de lucru, a fost condusă de profesorul Victor Cojocaru.

“Cu regret, şi la nivelul administraţiei locale, şi la nivelul structurilor de drept ale ţării, traficul de substanţe narcotice nu este contracarat în modul corespunzător, a mărturisit publicului procurorul Ion Diacov, cunoscut prin iniţiativele de combatere a traficului de droguri. Noi am pregătit un şir de propuneri, inclusiv, privind crearea în Moldova a unei structuri noi de control, ceva de genul Serviciului Federal pentru Controlul Circulaţiei Drogurilor, Gosnarkokontrol rusesc. Sperăm mult ca autorităţile locale să fie reînnoite şi mizăm pe susţinerea din partea acestora”, a spus Ion Diacov.

Candidatul la postul de primar general al capitalei Vasili Chirtoca a discutat cu medicii proiectele de ameliorare a situaţiei ecologice în oraş şi proiectele sociale, incluse în programul său de gestiune a municipiului: “Situaţia ecologică la Chişinău este una complicată, a menţionat Chirtoca. Din cauza toleranţei actualelor autorităţi ale capitalei suprafeţele ocupate de spaţiile verzi s-au micşorat cu 15 la sută. Dar o îngrijorare mai mare provoacă actualul sistem de tratare a apelor reziduale, în baza unui ciclu incomplet”, a specificat candidatul.

El a explicat că actualul primar general Dorin Chirtoacă s-a grăbit să declare modernizarea staţiilor de epurare orăşeneşti şi victoria asupra mirosului neplăcut, care de zeci de ani afectează viaţa chişinăuienilor şi se simte la o distanţă de cinci km de la aceste staţii.

“În primul rînd, mirosul nu a dispărut, a menţionat Vasili Chirtoca, iar în al doilea rînd, situaţia doar s-a agravat”. Potrivit informaţiei lui, noul proces de epurare, care prevede deshidratarea deşeurilor la nivel de 90 la sută printr-o metodă chimică şi producerea îngrăşămintelor din masele rămase, a fost conceput corect. Însă din motive neclare, inovaţiile tehnologice nu au fost implementate pe deplin şi la momentul de faţă conţinutul reţelelor de canalizare orăşeneşti este deshidratat doar la nivel de 30 la sută. Iar nămolul rămas, în care pe lîngă deşeuri menajere se mai conţin şi resturi de coagulanţi chimici, nocivi pentru sănătatea omului, este stocat pe sol. Nămolul deshidratat insuficient ajunge în sistemul apelor subterane şi le poluează: “Credeţi-mă, chiar dacă vom scurge apele reziduale direct în rîul Bîc, acest lucru va cauza mai puţine daune, decît actualul mod de tratare a acestora”, a specificat Vasili Chirtoca.

Solicitat de medici să răspundă la întrebarea ce schimbări spre bine îi aşteaptă pe locuitorii capitalei în sfera socială după 14 iunie, Vasili Chirtoca a împărtăşit planurile sale de restabilire a înlesnirilor sociale şi majorare treptată a salariilor medicilor şi pedagogilor de la Chişinău: “Da, noi nu putem să dublăm sau să triplăm imediat salariile medicilor şi pedagogilor, dar ne-am propus să efectuăm unele lucrări consecutive, ale căror rezultat va fi trecerea acestor categorii de specialişti în rîndul celor mai bine plătiţi din ţară. Şi vom începe cu dezvoltarea, iar, mai exact, cu restabilirea sistemului diverselor înlesniri sociale”.

Parcul Transportului Public din Chişinău va fi renovat

Cîte cincizeci de troleibuze şi autobuze a promis să procure în primii doi ani de administrare a municipiului Chişinău candidatul la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca.

În cadrul întîlnirii candidatului PCRM la funcţia de primar general, Vasili Chirtoca, cu colectivul parcului de troleibuze nr. 3 au fost discutate aspectele sociale, problemele economice şi cele legate de dezvoltarea infrastructurii transportului şi drumurilor.

Vasili Chirtoca le-a povestit transportatorilor despre intenţia de a crea în capitală o companie municipală de ipotecă, care va credita locuitorii pe o perioadă de 25–30 de ani, cu o rată a dobînzii minime.

Un interes deosebit au trezit prevederile programului candidatului referitoare la dezvoltarea infrastructurii transportului şi drumurilor în Chişinău. “Primul proiect de amploare în acest domeniu va fi construcţia a trei noduri rutiere cu două nivele — la intersecţia străzilor Petricani şi Mihai Viteazul, pe str. Visterniceni şi lîngă Combinatul de Tutun. Concomitent vor fi extinse str. Petricani şi tronsonul şoselei Balcani pînă la Bariera Sculeni, ceea ce va decongestiona traficul din centrul oraşului cel puţin cu o treime”, a relatat Vasili Chirtoca.

Candidatul a promis, de asemenea, să renoveze Parcul Transportului Public din capitală. În primii doi ani după alegerea în funcţia de primar general, Vasili Chirtoca promite să achiziţioneze cîte 50 de troleibuze şi autobuze pentru rutele urbane.

Fiind un cunoscut om de afaceri care a studiat această problemă multilateral, Vasili Chirtoca s-a arătat sceptic faţă de ideea asamblării troleibuzelor la Chişinău, promovată activ de actuala conducere a capitalei. “Noi asamblăm două-trei troleibuze de producţie belarusă pe an, pe care nu se ştie de ce le procurăm prin intermediul unui dealer român. Nimic, în afară de pierderi de bani în această idee nu există”, afirmă Vasili Chirtoca.

La fel de negativ a caracterizat candidatul la funcţia de primar general politica economică realizată de principalul său oponent la alegerile din 14 iunie, Dorin Chirtoacă: “În Chişinău există cîteva întreprinderi care dispun de tehnică, tehnologii şi alte resurse, de cunoştinţe şi capacităţi pentru construcţia şi reparaţia drumurilor de orice complexitate. Însă contractele sînt obţinute de companii străine. Oare aceasta nu înseamnă o risipă a mijloacelor bugetare?”, a spus Vasili Chirtoca. “De asemenea, nu înţeleg, de ce trebuie să procurăm de peste hotare chiar şi produsele alimentare pentru elevi. Iar dacă e să săpăm mai adînc, atunci vedem că nu putem numi economie urbană, ceea ce se întîmplă, deja pe parcursul a opt ani. Chişinăul nu va mai suporta încă un mandat cu o asemenea administrare”, consideră Vasili Chirtoca.

chirtoca.md