Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Capitala are nevoie de tineri ingineri

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 29 mai 2015

“Chişinăul are nevoie de tineri ingineri-tehnicieni care vor realiza şi administra nemijlocit proiectele de restabilire a capitalei şi extindere a infrastructurii acesteia, incluse în programul nostru de gestiune a municipiului”, a spus în cadrul unei întîlniri cu studenţii Universităţii Tehnice a Moldovei candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca.

Vasili Chirtoca a menţionat că programul de restabilire şi dezvoltare a gospodăriei municipale, propus de el şi susţinătorii lui are două scopuri principale: să asigure locuitorilor Chişinăului şi suburbiilor un trai decent şi să stopeze exodul multianual al tinerilor specialişti în străinătate, în căutarea unei vieţi mai bune: “Vom readuce bucuria pe feţele chişinăuienilor. Acest oraş a fost conceput şi construit cu grijă pentru fiecare locuitor, a menţionat Chirtoca. Noi vom întreprinde, de asemenea, toate măsurile necesare pentru a-i convinge pe cei ca voi — tineri, inteligenţi şi ingenioşi, de faptul că aici, în Patrie, este posibil să avem un trai decent şi că aici e locul potrivit pentru crearea familiilor şi educarea copiilor. E suficient cît am plătit impozite proprietarilor străini. Acest cerc vicios trebuie rupt”, a specificat Chirtoca.

El a menţionat că prevede să acţioneze prompt şi să soluţioneze timp de trei-patru ani principalele probleme legate de motivarea tinerilor specialişti de a rămîne în Patrie: “Tineretul nu poate aştepta şi toţi înţeleg acest lucru foarte bine. Imediat după ce vom cîştiga alegerile din 14 iunie, vom purcede la instituirea în municipiu a unei companii ipotecare municipale care va acorda credite pentru procurarea locuinţelor pe un termen de 25–30 de ani, cu o dobîndă în lei de 7 la sută anual. Paralel vom iniţia restabilirea patrimoniului cultural şi infrastructurii sportive a Chişinăului”.

În final, Vasili Chirtoca, care deţine licenţă de inginer-mecanic, i-a lăudat pe viitorii ingineri pentru alegerea meseriei, pe care o consideră cea mai utilă şi mai flexibilă: “Eu am absolvit Institutul Politehnic de la Odesa în 1979 şi nu numai că nu mi-a părut rău niciodată de acest lucru, ci m-am putut convinge cît de flexibilă este profesia noastră — un «fizician» întotdeauna poate deveni «poet liric» bun, a glumit Chirtoca. Cînd feciorul meu se gîndea ce specialitate să aleagă, eu i-am recomandat să opteze pentru profesia de inginer. El mi-a dat ascultare şi nu are nici un motiv să regrete acest fapt”.

Chişinăul a pierdut 15 la sută din spaţiile verzi

În perioada mandatului actualului primar general numărul spaţiilor verzi din Chişinău s-a micşorat cu 15 la sută. Acest fapt l-a relatat studenţilor de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” candidatul la postul de primar al Chişinăului din partea PCRM, Vasili Chirtoca, prezentînd proiectele ecologice incluse în programul său.

“Responsabilitatea pentru diminuarea atît de semnificativă a numărului de spaţii verzi în municipiu aparţine Primăriei Municipiului Chişinău. Construcţiile necontrolate, licenţele pentru construcţii în parcuri, aşa-numita curăţare a bordurilor, reprezintă doar partea minoră a prejudiciului adus ecologiei Chişinăului în ultimii opt ani, a menţionat Vasili Chirtoca. Imaginaţi-vă, că în gospodăria orăşenească există un viceprimar cu numele Nistor Grozavu, căruia nu-i este jenă să declare că nu orice loc, în care cresc arborii, este parc, de aceea aceşti copaci pot fi defrişaţi”, s-a revoltat Chirtoca.

El le-a propus viitorilor medici să-şi unească eforturile, renunţînd la dispute şi preferinţe politice în lupta pentru restabilirea Chişinăului: “Această chestiune nu vizează politica, ci viitorul nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri”, a specificat candidatul la postul de primar general. El a relatat că micşorarea numărului de arbori în Chişinău nu este nici pe departe singura problemă a ecologiei municipiului.

“În apropierea localităţii suburbane Bubuieci a fost creată o gunoişte, în schimbul poligonului de deşeuri închis la Ţînţăreni. A fost ales un loc nepotrivit, deşeurile acumulate poluează apele subterane. În plus, există informaţii că noaptea administraţia gunoiştii arde o parte din deşeuri pentru a elibera suprafeţe noi pentru depozitarea acestora. Respectiv, atmosfera este poluată cu fum, funingine şi încă nu se ştie cu ce. Complexul de staţii de epurare din capitală, care a fost, chipurile, modernizat de Dorin Chirtoacă, a trecut la noul ciclu de neutralizare a deşeurilor menajere doar parţial, ceea ce a dus la poluarea suplimentară a terenurilor aferente”.

Vasili Chirtoca a explicat că scopul modernizării instalaţiilor de epurare din capitală a fost deshidratarea deşeurilor menajere la nivelul de 90 la sută, iar restul trebuia să fie prelucrat pentru a servi drept îngrăşăminte. Însă, în pofida faptului că pentru realizarea proiectul în cauză au fost alocate şi cheltuite mijloace considerabile, în momentul de faţă deshidratarea deşeurilor este efectuată doar la 30 la sută. Acest lucru se realizează prin adăugarea la deşeuri a unui reactiv chimic — coagulant, al căruia acţiune asigură, chipurile, înlăturarea mirosului odios care îi urmăreşte pe locuitorii unei părţi a Chişinăului deja de cîteva decenii şi suburbiilor învecinate complexului de instalaţii de epurare. Drept urmare mirosul nu a dispărut, iar deşeurile menajere prelucrate insuficient, cu conţinut de reactivi chimici, sînt stocate pe pămînt, poluînd astfel sistemul apelor subterane şi aducînd un prejudiciu ireparabil ecologiei capitalei şi suburbiilor, precum şi sănătăţii locuitorilor.

“Trebuie să ne gîndim, de asemenea, la salvarea rîului Bîc şi a afluenţilor acestuia, zona sanitară a albiei căruia este ignorată în mod fraudulos”, a spus Chirtoca, menţionînd că “să restabileşti un lac timp de opt ani şi să observi cu cîteva luni înainte de alegeri că în oraş mai există resturi de rîu este cu totul altceva, decît ceea la ce au dreptul să se aştepte cetăţenii de la administraţia unei capitale europene”.

“Am pregătit un program amplu de restabilire şi păstrare a ecologiei municipiului, a spus la finalul întîlnirii candidatul la postul de primar general, Vasili Chirtoca. Echipa noastră are o abordare profesionistă faţă de realizarea proiectelor ecologice şi vă asigur că în Chişinăul nostru — va fi parc pretutindeni, unde sînt copaci”.

chirtoca.md