Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Ziua Copilului sărbătorită la Chişinău

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 1 iunie 2015

În acest an, ziua de 1 iunie a căzut pe luni, şi datorită acestui fapt, celebrarea Zilei de Protecţie a Copiilor a început de această dată cu două zile înainte. În acest week-end părinţii nu au avut probleme, căutând distracţii pentru copii. În toate raioanele ale oraşului din parcuri şi grădini publice se auzea muzica, pe străzi şi prin parcuri se plimbau piraţii din Caraibe, indienii, Batman-ii şi Spiderman-ii, iar în cer au zburat atâtea balonaşe şi baloane de săpun cât nu au zburat probabil pentru tot anul precedent.

La organizarea festivităţilor a participat activ candidatul la funcţia de Primar General al Chişinăului Vasili Chirtoca. Prin eforturile depuse de echipa sa, au fost organizate concerte şi spectacole a interpreţilor şi actorilor de diferite genuri originale, precum şi diverse concursuri, la care au participat şi adulţii şi copiii.

În Moldova deja demult a devenit o tradiţie bună de a oferi ajutor orfelinatelor şi şcolilor-internate. La originea acestei mişcări a stat şi compania DAAC Hermes, condusă de Vasile Chirtoca. Pentru mai mult de 15 ani, conducerea companiei ajută orfelinatele din Chişinău, precum şi acel din s. Pârâta, supravegheat de Taisia Mihailovna Voronin.

În discursul său către locuitorii capitalei, Chirtoca Vasile a subliniat că Ziua Copilului nu este doar o sărbătoare distractivă, dar şi un prilej de a reflecta asupra faptului că copiii noştri încă sunt în mare nevoie de protecţie. “În ultima vreme apar tot mai multe semnale de alarmă. În oraşul nostru au apărut copii fără supraveghere, mulţi copii cresc fără îngrijirea părintească, fiind lăsaţi rudelor îndepărtate sau prietenilor, în timp ce părinţii lor câştigă bani pentru trai în străinătate — a spus Vasili Chirtoca — trebuie să facem tot posibilul pentru ca copiii şi părinţii să poată trăi o viaţă fericită şi împlinită aici, în Patrie.”

Încălcare flagrantă a drepturilor copilului Vasiliy Afanasievich a numit închiderea şcolilor şi grădiniţelor în ţară. “Ştim cu toţii că copiii sunt viitorul nostru, şi dacă într-un sat se închide şcoala, asta înseamnă că această localitate nu mai are viitor. Iar când acest lucru se întâmplă peste tot, întreaga ţară îşi pierde viitorul. Acum mai mult ca niciodată, este importantă păstrarea institutului şi valorilor familiale, înţelegerea reciprocă între părinţi şi copii. Copilăria nu poate fi fericită într-o familie cu un singur părinte. Copilăria este cea mai creativă perioada a vieţii, iar la noi aproape că nu au rămas cluburi, secţii şi studiouri pentru copii. Copiii nu trebuie să ştie nevoia, nu trebuie să sufere de foame! De aceea ne aşteaptă o muncă enormă pentru a schimba situaţia din oraş şi din ţară, pentru ca copiii noştri să se bucure de o copilărie într-adevăr fericită.”

În întreaga lume în această zi au loc demonstraţii şi tot felul de activităţi pentru a proteja copiii împotriva abuzurilor societăţii. Părinţii în această zi înalţă vocile pentru ca cele mai scumpe fiinţe de pe lume să trăiască în linişte, pentru ca nici dezordinea, nici conflictele militare, nici rea-voinţa a funcţionarilor să nu poată despărţi copiii şi părinţii.

Cinci concerte festive pentru copii şi părinţii lor au avut loc la Chişinău

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, candidatul la postul de primar general al capitalei Vasili Chirtoca, în comun cu activiştii PCRM, au organizat pentru chişinăuieni cinci concerte festive.

“Ziua internaţională a copilului, 1 iunie, este o sărbătoare care, deocamdată, nu a fost inclusă în lista sărbătorilor oficiale, însă este marcată cu plăcere de către întregul popor, a menţionat Vasili Chirtoca într-un interviu acordat portalului NOI.md. Îmi face o deosebită plăcere să particip la această festivitate. Eu am crescut doi copii, iar acum este timpul să am grijă de nepoţi. În afară de aceasta, eu practic niciodată nu vorbesc despre asta, dar Compania DAAC Hermes, pe care o conduc, deja de cîţiva ani patronează, în comun cu soţia celui de-al treilea preşedinte al ţării noastre, doamnna Taisia Voronin, două orfelinate din satul Pîrîta şi Visoca, precum şi Şcoala-internat nr.3 din Chişinău. Ne face plăcere să le aducem copiilor bucurii. Doar vinerea trecută am organizat pentru copiii de la Gimnaziul-internat nr.3 o excursie la ferma de struţi şi o plimbare pe cal în satul Bardar. Astăzi, de Ziua Internaţională a Copilului, am organizat aceste concerte. Sîntem bucuroşi că copiii şi părinţii lor sînt fericiţi şi vom organiza astfel de concerte permanent”, a specificat Vasili Chirtoca.

În cadrul concertelor au evoluat colectivele de creaţie ale copiilor din municipiu, precum şi maeştrii estradei naţionale Natalia Gordienco şi Constantin Moscovici. Pentru copii au fost organizate concursuri şi loterii. Astfel, nimeni nu a plecat de la sărbătoare fără cadouri şi zîmbet.

Lacul de pe strada Munceşti va fi ca acum 30 de ani

Candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei Vasili Chirtoca a promis să efectueze curăţarea şi restabilirea lacului de pe strada Munceşti şi a zonei de parc din preajmă. Declaraţiile au fost făcute în cadrul întîlnirii cu alegătorii, în incinta Casei de cultură “Orion”.

“Noi trebuie să ne unim eforturile şi să readucem Chişinăul la forma în care a fost planificat pe timpul lui Şciusev, s-a adresat Vasili Chirtoca către loctuitorii de pe strada Munceşti. Într-un anumit moment eu am înţeles că nemulţumirea mea de ceea ce se întîmplă în Chişinău s-a transformat în dorinţa de a mă implica şi de a schimba situaţia”, a spus Chirtoca.

“Pentru a ne convinge că gospodăria oraşului este total dezorganizată, este suficient să ne uităm în jur, a spus Chirtoca. Uitaţi-vă — peste tot a crescut iarbă, grămezi de puf, gunoi. Sunt convins că, iarna, după căderea zăpezii, oamenii în etate nu pot ieşi afară cu zilele, aşteptînd să fie curăţate căile de acces spre scări, iar apoi începe perioada fracturilor, deoarece nu are cine urmări procesul de curăţare a curţilor”, a menţionat Vasili Chirtoca.

El i-a asigurat pe alegători că inteţionează serios să schimbe situaţia şi să-i impună pe membrii administraţiei oraşului să se ocupe nu cu estorcarea mitelor, ci cu obligaţiile lor directe.

“Funcţionarii noştri municipali, cu salarii mici soluţionează probleme de milioane. Ei au înţeles foarte bine acest lucru şi s-au acomodad — acum, funcţionarii, iniţial, ne creează probleme nouă, locuitorilor, iar apoi încep să ne ajute să le soluţionăm, dar deja în schimbul unui «procent mic». Cînd vom cîştiga alegerile locale din 14 iunie, aşa nu va mai fi.

Toţi funcţionarii municipali, care nu-şi vor putea demonstra competenţa, vor fi trimişi să dezvolte gospodăria oraşului în practică. Noi planificăm să creăm cîteva sute de companii specializate, care se vor ocupa de menţinerea curăţeniei şi ordinii în cartierele oraşului, vor planta copaci, arbuşti şi iarbă, vor avea grijă de acestea, vor curăţa zăpada, la urma urmelor”, astfel şi-a prezentat Vasili Chirtoca tezele programului său electoral.

Printre problemele examinate împreună cu candidatul la funcţia de primar al capitalei, problema restabilirii lacului şi a parcului de pe strada Munceşti a trezit un interes deosebit din partea locuitorilor cartierului. “Văd că această problemă într-adevăr îi îngrijorează pe toţi, a spus Vasili Chirtoca. Vă asigur, că după venirea echipei noastre în administraţia Chişinăului acest lac va deveni la fel cum a fost acum 30 de ani”, a promis Chirtoca.

chirtoca.md