Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Pentru a salva oraşul, trebuie să ne unim

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 2 iunie 2015

“Actuala primărie a Chişinăului nu soluţionează problemele oraşului. Pentru a te convinge de acest fapt, este suficient să ieşi afară şi să arunci o privire în jur. Chişinăul degradează şi, pentru a salva oraşul, noi îi îndemnăm pe toţi locuitorii municipiului la unire”, a spus candidatul PCRM la funcţia de primar general al Chişinăului, Vasili Chirtoca, în cadrul întîlnirii cu colectivul întreprinderii SA “Glass Container Company”.

În discuţiile cu angajaţii întreprinderii Vasili Chirtoca a menţionat că orice activitate, oricît de mică ar fi, este prezentată de actualul primar al capitalei ca pe un succes remarcabil. “Se creează impresia că a venit cineva de peste hotare care l-a apucat pe primar de guler: «Măi Dorine, se apropie alegerile, trebuie făcut ceva», a glumit Chirtoca. Şi imediat se organizează reparaţia urgentă a cîtorva străzi, care, conform unei noi tradiţii, este însoţită de defrişarea arborilor, iar noaptea în oraş sînt instalate limitatoare de viteză, care, probabil, sînt semne ale unei capitale europene. Cu alte cuvinte, inactivitatea de patru ani este compensată cu un fel de activitate agitată”, a subliniat candidatul la funcţia de primar general.

Vasili Chrtoca le-a povestit producătorilor de sticlă despre principalele puncte din programul său de administrare a municipiului. Angajaţii de la “Glass Container Company” cel mai mult s-au arătat interesaţi de programele sociale şi proiectele de restabilire a balanţei ecologice. “Ştiţi oare că în ultimii opt ani suprafaţa spaţiilor verzi în municipiul Chişinău s-a redus cu 15%? Noua conducere a oraşului va avea multe de făcut pentru redresarea situaţiei”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Candidatul a explicat că, în conformitate cu programul elaborat, în fiecare sector şi suburbie urmează să fie creată cîte o organizaţie specializată responsabilă de menţinerea curăţeniei şi ordinii şi restabilirea spaţiilor verzi: “Totul va fi aşa cum trebuie să fie într-un oraş modern. Acolo unde creşte un copac, va fi sădit un arbust, iar în jur va fi amenajat un gazon cu iarbă. Dacă nu există copac, înseamnă că se va începe de la sădirea acestuia”, a spus candidatul la funcţia de primar general.

Unul dintre angajaţii întreprinderii şi-a exprimat îndoiala că echipa noului primar general va reuşi în primii trei-patru ani să implementeze eficient prevederile programului, deoarece este prea amplu. “Nu avem de ales. Capitala nu are nevoie de încă un mandat de acest fel, iar pentru a convinge oamenii, în primul rînd tineretul, să nu plece din ţară, va trebui să muncim foarte operativ. Vom face multe în primii ani, dar şi mai multe proiecte vor fi demarate. Oamenii vor vedea că lucrurile s-au urnit din loc”, a explicat Vasili Chirtoca.

Întreprinderea SA “Glass Container Company” produce ambalaj din sticlă, în special sticle de diferite modele şi volum. Compania a fost fondată în anul 1997. În anul 2010 a fost dat în exploatare un al doilea cuptor pentru topirea sticlei, ceea ce a sporit capacitatea de producţie a întreprinderii pînă la 150 de milioane de bucăţi pe an.

Parcului de Troleibuze nr.2 din capitală îi aparţin 117 de troleibuze din 350

Despre acest fapt, precum şi despre condiţiile de muncă zilnice şi aşteptările de la viitorul apropiat au relatat angajaţii Parcului de Troleibuze nr.2 candidatului la postul de primar al capitalei Vasili Chirtoca şi unui grup de activişti ai PCRM, sosiţi la ei în vizită.

Principalul scop al vizitei efectuate de Vasili Chirtoca, candidat la postul de primar general al municipiului Chişinău, a fost să discute cu transportatorii cele mai importante puncte din programul de administrare a capitalei, cu care echipa PCRM merge la alegerile locale din 14 iunie.

“Politicienii permanent încearcă să dezbine societatea noastră. Priviţi la principalele lor obiective: unii strigă în gura mare «Vrem în Uniunea Europeană», alţii la fel de tare — «Vrem în Uniunea Vamală». Doar că toţi înţeleg că din Strasbourg, Viena şi Bruxelles nu va veni omul care va soluţiona pentru noi problema transportului, drumurilor, construcţiei locuinţelor. Şi nici de la Moscova nu va veni o astfel de persoană”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Candidatul la postul la primar general le-a explicat celor prezenţi că principala condiţie a consimţămîntului său de a candida a fost neimplicarea intereselor de partid în administrarea municipiului: “Nu sînt politician sau membru al PCRM şi nu intenţionez să devin nici unul, şi nici altul. Cîştigînd alegerile, mă voi ocupa doar de gospodăria urbană. Şi sînt convins că din acest post voi putea surprinde plăcut majoritatea locuitorilor oraşului Chişinău”, a spus Vasili Chirtoca.

El le-a spus transportatorilor că imediat după ce va cîştiga alegerile din 14 iunie, în capitală va fi instituită o companie ipotecară municipală care va credita procurarea locuinţelor pe un termen de 25–30 de ani, cu o dobîndă de 7 la sută anual: “Vom acţiona rapid, deoarece principalul scop al noii administraţii a capitalei este stoparea exodului tineretului în străinătate”, a spus Chirtoca.

Interesele transportatorilor s-au concentrat asupra planurilor de perfecţionare şi extindere a infrastructurii drumurilor din capitală. Vasili Chirtoca a relatat despre planurile de renovare a parcului transportului public, de construcţie a drumurilor noi, parcărilor şi nodurilor de transport cu două niveluri, menite să decongestioneze traficul. De asemenea, candidatul la postul de primar general a accentuat asupra proiectelor de susţinere a balanţei ecologice în capitală.

Funcţionarii iniţial ne creează probleme, iar apoi “ne ajută” să le soluţionăm

Despre schimbările ce urmează să survină în administrarea municipiului Chişinău au discutat locuitorii oraşului Vadul lui Vodă cu candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca.

“Imediat după alegerile din 14 iunie, este necesar să se efectueze reatestarea funcţionarilor din cadrul administraţiei municipiului. Ei sînt atît de mulţi, încît unii pur şi simplu nu ştiu ce atribuţii au. Aşadar, oricine nu va putea să convingă comisia noastră de propria competenţă va fi demis. Noi însă nu vom lipsi familiile lor de bucata de pîine! Se preconizează organizarea cîtorva sute de companii specializate care vor monitoriza curăţenia şi ordinea, precum şi starea spaţiilor verzi în cartiere şi parcuri. Ele vor fi conduse de actualii funcţionari din cadrul administraţiei municipiului”, a precizat Chirtoca.

Vasili Chirtoca şi locuitorii oraşului Vadul lui Vodă au discutat şi despre faptul că în municipiu absolut nu se soluţionează problemele gospodăreşti şi cele sociale. Iar singurul lucru care se face este autopromovarea şi eforturile electorale: “Ce sens are să restabilim cîte două-trei străzi pe an şi cîte un lac timp de opt ani? Aceasta trebuie să fie preocuparea permanentă a serviciilor municipale! Străzile trebuie restabilite cîte zece la număr. Acelaşi lucru vizează şi spaţiile verzi. Timp de opt ani numărul lor în municipiu s-a micşorat cu 15 la sută”, a specificat candidatul la postul de primar general.

Locuitorii oraşului au manifestat interes sporit pentru problemele transportului public, deoarece majoritatea lor muncesc la Chişinău, precum şi faţă de serviciile comunale. Vasili Chirtoca a reiterat că anume aceste puncte stau la baza programului său şi vor fi soluţionate în mod prioritar: “Noi propunem o abordare complexă a gospodăriei urbane. Toate problemele sînt divizate în două categorii — cele care trebuie soluţionate în mod urgent, în baza mijloacelor bugetare, şi cele care necesită investiţii capitale şi timp îndelungat. Vom soluţiona problemele din diferite categorii în paralel, cu atît mai mult că eu şi colegii mei avem experienţă şi în planificarea gospodăriei urbane, şi în organizarea cu succes a procesului de afaceri. În ceea ce priveşte investiţiile necesare, ştim exact unde pot fi găsite”, a menţionat Vasili Chirtoca.

El a specificat că intenţionează să muncească foarte operativ şi să întoarcă Chişinăului timp de trei-patru ani imaginea şi atractivitatea de odinioară: “Trebuie să reuşim să-i convingem pe copiii şi nepoţii noştri să trăiască, să-şi facă studiile, cariera, să-şi creeze familia şi să crească copiii aici, în Patrie, dar nu în străinătatea îndepărtată”, a spus Chirtoca la finalul discuţiei.

chirtoca.md