Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Politicienii au divizat societatea moldovenească prin două concepţii primitive

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 3 iunie 2015

“Politicienii au divizat societatea moldovenească în baza a două concepţii primitive”, consideră candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului Vasili Chirtoca. “Unii spun: Vrem în Europa, alţii — Vrem în Uniunea Vamală”, a menţionat candidatul în cadrul întîlnirii cu colectivul fabricii de confecţii “Steaua Reds”. Vasili Chirtoca consideră că pot diviza oamenii numai cei care nu cred în viitorul ţării.

Vasili Chirtoca a spus că holdingul pe care îl conduce, “DAAC Hermes”, realizează în permanenţă proiecte sociale şi ecologice. “Acum ne ocupăm de o pepinieră cu material semincer pentru culturile vegetale. Noi dorim ca roşiile şi castraveţii din nou să fie recunoscute după mirosul lor specific. De asemenea, noi patronăm două case de copii din satele Pîrîta şi Visoca, dar şi Gimnaziul-internat nr. 3 din Chişinău. Recent, am susţinut proiectul Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor — publicarea a două cărţi în limbile rusă, moldovenească şi engleză. În aceste cărţi sub formă de poveste, copiii sînt preveniţi despre pericolul consumului de droguri şi utilizarea excesivă a calculatorului”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Prezentîndu-şi programul de administrare a municipiului, Vasili Chirtoca a menţionat că scopul principal este de a întoarce Chişinăului imaginea unei capitale europene moderne, amenajate, stoparea exodului cetăţenilor, în special al tinerilor specialişti, restabilirea şi menţinerea unei stări ecologice favorabile în capitală.

“În ultimii patru ani suprafaţa spaţiilor verzi din Chişinău s-a redus cu 15%, apele subterane sub municipiu sînt poluate din cauza tehnologiei greşite de depozitare a deşeurilor şi epurarea apelor uzate. De economia capitalei nu se ocupă nimeni, de aceea, Chişinăului permanent nu-i ajung bani”, a explicat Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcţia de primar general a menţionat că la rezolvarea problemelor Chişinăului va avea o abordare complexă. Toate problemele din program sînt împărţite în două categorii: cele care pot fi soluţionate operativ şi fără prea multe cheltuieli şi cele care necesită investiţii considerabile şi timp. “Va trebui să muncim foarte rapid. În trei-patru ani este necesar de soluţionat o mulţime de chestiuni, iar un număr şi mai mare de proiecte trebuie demarate. Oamenii trebuie să se convingă că procesul de reabilitare a oraşului se produce la modul real. Tineretul nu este dispus să aştepte. Noi trebuie să-i convingem pe toţi că e mai bine să locuieşti, să-ţi faci o carieră, să-ţi întemeiezi familie şi să-ţi creşti copii aici, în Patrie, alături de cei apropiaţi, alături de prieteni”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Angajatele fabricii au manifestat un interes sporit faţă de problemele legate de sfera socială. Vasili Chirtoca a promis să se clarifice cu problema oferirii spaţiului locativ discipolilor caselor de copii şi internatelor. Totodată, candidatul la funcţia de primar general a recunoscut că tarifele la serviciile comunale, în opinia lui, sînt exagerate, de aceea situaţia necesită implicare.

Medicii şi pedagogii cer facilităţi sociale

Cele mai actuale probleme cotidiene şi profesionale au fost abordate de medicii de la Spitalul “Sfîntul Arhanghel Mihail” din Chişinău în cadrul întîlnirii cu candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei.

“Cunosc problemele medicinii contemporane, dar şi situaţia din domeniul social din Moldova”, a spus Vasili Chirtoca. “Consider că salariile medicilor şi pedagogilor ar trebui să fie mai mari, comparativ cu remunerarea altor categorii de angajaţi. De copiii noştri şi de sănătate trebuie să se ocupe la cel mai înalt nivel”.

În cadrul discuţiilor părţile au fost de acord că nu este real de majorat salariul imediat tuturor lucrătorilor medicali, pînă la o mie de euro, de exemplu. Respectiv, este necesar de introdus facilităţi sociale: “După venirea la putere în Chişinău, în primul rînd vom soluţiona problema locuinţelor ieftine pentru medici şi pedagogi, vă vom oferi posibilitatea să vă odihniţi de două ori pe an împreună cu familia în condiţii normale, vom facilita admiterea copiilor voştri în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate”, a explicat Vasili Chirtoca prevederile din programul său de administrare a capitalei.

Candidatul la funcţia de primar general a menţionat că instituţiile medicale au nevoie de investiţii pentru extinderea bazei materiale: “Doresc ca spitalele şi clinicile noastre să fie dotate nu mai rău ca cele de peste hotare. În acest sens, mult depinde de economia municipiului. În prezent, de această problemă nu se ocupă nimeni. Bugetul Chişinăului constituie 3,3 miliarde de lei şi nu putem face nimic. Problema majorării bugetului, în primul rînd, este legată de planificare. Gospodăria urbană tot este o afacere. Vă asigur că odată cu venirea echipei noastre la putere în capitală, deja peste doi ani bugetul va atinge 10 miliarde şi îşi va menţine tendinţa de creştere. Va fi un buget care va permite restabilirea şi menţinerea serviciilor municipale, dar şi majorarea salariilor”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Referindu-se la economia municipiului Chişinău, Vasili Chirtoca a promis că prioritate la repartizarea comenzilor municipale vor avea companiile naţionale, or, acum majoritatea lucrărilor sînt realizate de companii străine.

Vasili Chirtoca a menţionat, de asemenea, că o atenţie permanentă trebuie acordată situaţiei ecologice din Chişinău. “În prezent, situaţia ecologică în oraş este deplorabilă, suprafaţa spaţiilor verzi fiind în descreştere, din cauza construcţiilor necontrolate. Numai în ultimii ani noi am pierdut 15% din suprafaţa spaţiilor verzi din municipiu. Apele subterane sînt poluate din cauza tehnologiilor greşite de depozitare a deşeurilor şi epurării apelor uzate. Dar noi ştim cu exactitate cum pot fi soluţionate aceste probleme în cel mai scurt timp”, a spus Vasili Chirtoca.

chirtoca.md