Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

În Chişinău nu este nimic de prisos — nici oameni, nici terenuri, nici copaci

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 5 iunie 2015

În cadrul întîlnirii electorale cu angajaţii fabricii de mobilă SA “ICAM”, candidatul PCRM la postul de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, a declarat că va relua abordarea ştiinţifică în planificarea dezvoltării urbane. Chirtoca îi invită pe toţi să-şi conjuge eforturile pentru salvarea Chişinăului, pentru amenajarea lui şi crearea unor condiţii de viaţă mai bune pentru chişinăuieni.

“Începînd cu marele nostru pămîntean Alexei Şciusev, care a elaborat planul general al Chişinăului şi a condus lucrările de restaurare a oraşului după Marele Război pentru Apărarea Patriei, Chişinăul s-a construit ţinînd cont de cerinţele urbanisticii”, a declarat Vasili Chirtoca, care este de profesie inginer proiectant. “Se calcula totul, cel mai mic detaliu: nivelul de iluminare a încăperilor, volumul de aer, cantitatea de spaţiu verde per locuitor, distanţa de la bordura pietonală pînă la carosabil şi suprafaţa gazonului. În Chişinău nu era nimic de prisos. Totul era calculat pentru confortul maxim şi satisfacţia locuitorilor”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Candidatul şi-a exprimat regretul pentru faptul că normele care reglementează dezvoltarea urbană nu mai sînt folosite de autorităţile capitalei, altfel cum s-ar explica construcţiile necontrolate, inclusiv în parcuri, ambuteiajele permanente de pe străzile Chişinăului şi starea inadmisibilă a acestora, echilibrul ecologic perturbat. “Potrivit medicilor, decesul celor aproape douăzeci de concetăţeni în urma epidemiei de gripă sezonieră din 2014–2015 este rezultatul direct al imunităţii slabe cauzate de echilibrul ecologic perturbat”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcţia de primar al capitalei le-a promis angajaţilor SA “ICAM” că va relua abordarea ştiinţifică în procesul de administrare a Chişinăului, iar una dintre primele decizii ale noii administraţii municipale va fi interdicţia de a construi în parcuri, în spaţiile dintre blocuri din zonele rezidenţiale şi defrişarea spaţiilor verzi: “Principiul nostru este următorul: acolo unde cresc copaci, acolo e parc şi doar printr-o decizie a Consiliului municipal poate fi tăiat vreun copac.”

După ce va cîştiga scrutinul din 14 iunie, Vasili Chirtoca şi echipa sa va începe, de asemenea, să implementeze un şir de proiecte sociale, economice şi de mediu, al căror scop principal este de a stopa fluxul de cetăţeni care părăsesc ţara: “Vom acţiona rapid, fiindcă pur şi simplu nu avem încotro”, a specificat Vasili Chirtoca. “În decurs de trei-patru ani vom implementa toate proiectele care nu necesită investiţii mari şi vom demara proiecte mai costisitoare. Oamenii se vor convinge că promisiunile noastre se bazează pe dorinţa adevărată de a schimba ceva, de a îndrepta şi de a îmbunătăţi lucrurile. De aceea vă propun să renunţaţi la preferinţele politice şi să ne unim forţele pentru restaurarea Chişinăului, pentru viitorul copiilor şi fericirea tuturor locuitorilor”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Organele de asistenţă socială trebuie să acorde atenţie copiilor lipsiţi de supraveghere şi pensionarilor solitari

Aspectele sociale din programul electoral al candidatului PCRM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Vasili Chirtoca, au fost prezentate în cadrul întîlnirii candidatului cu angajaţii şi administraţia Fabricii de articole din piele “Ti Ti Ti & C” Ltd.

“Pe străzile oraşelor noastre au apărut copii lipsiţi de supraveghere. Niciodată nu am crezut că numărul acestora poate fi atît de mare”, a spus Vasili Chirtoca. Candidatul le-a povestit celor adunaţi că demult se ocupă cu susţinerea socială: “Noi realizăm concomitent mai multe proiecte sociale, iar printre partenerii noştri se numără Casa Regală a Habsburgilor şi soţia celui de-al treilea preşedinte al Moldovei, Taisia Voronina”, a menţionat Vasili Chirtoca. Candidatul la funcţia de primar general al capitalei acordă susţinere permanentă caselor de copii din satele Visoca şi Pîrîta, dar şi Gimnaziului-internat nr. 3 din Chişinău, unde studiază copii orfani şi din familii social-vulnerabile.

“După cum s-a dovedit, un grup de «binevoitori», consilieri din Occident, oferă ţării noastre «asistenţă socială», realizînd programul de întoarcere a copiilor din internate în familiile biologice. Adică copiii care au fugit de la părinţii alcoolici sau narcomani sînt întorşi înapoi! Mai mult, se oferă şi o sumă de bani pentru aceasta. Bineînţeles, copiii fug din nou, completînd numărul copiilor străzii”, a constatat cu tristeţe Vasili Chirtoca.

O altă categorie de locuitori ai capitalei, căreia serviciile sociale ar trebui să-i acorde atenţie sporită, sînt pensionarii solitari. “Imaginaţi-vă, omul are peste 70 de ani, nu are nicio rudă, pensia este de 900 de lei, iar pentru facturile comunale trebuie de achitat 700 de lei. După spusele acestor bătrîni, ei nu au cui să se adreseze după ajutor. Nu înţeleg cum aceşti oameni supravieţuiesc cu 200 de lei pe lună”, a spus Vasili Chirtoca.

El a promis că după cîştigarea scrutinului din 14 iunie organele de asistenţă socială nu vor aştepta să fie apelate, ci singure vor merge pe la oameni. “Îi vom cunoaşte personal pe cei care au nevoie de ajutor”, a promis Vasili Chirtoca.

“Problema funcţionarului municipal de astăzi constă în aceea că el nu ştie ce să facă. El este disciplinat şi aşteaptă indicaţii de la şefi, numai că aceştia sînt tare ocupaţi şi nu reuşesc să dea aceste indicaţii. De aceea funcţionarilor nu le rămîne decît să ne creeze probleme, pe care ulterior să le rezolve pentru mită”, a menţionat candidatul la postul de primar general al Chişinăului.

Vasili Chrtoca a precizat că aparatul administrativ al municipiului va fi redus cam de trei ori, iar funcţiile vor fi repartizate după principiul capacităţii de a avea compasiune faţă de oameni, dorinţa şi abilitatea de a soluţiona problemele. “Fără aceste calităţi funcţionarul, fie şi unul deştept şi bine instruit, nu doar că este inutil, ci chiar periculos pentru societate. Acum sînt mulţi funcţionari de acest fel”, consideră Vasili Chirtoca.

În încheiere, candidatul a îndemnat colectivul fabricii să-şi consolideze eforturile pentru viitorul Chişinăului.

Companiile naţionale vor avea prioritate la repartizarea comenzilor municipale

Va fi schimbată practica existentă de angajare a antreprenorilor pentru realizarea lucrărilor ce pot fi efectuate de întreprinderile naţionale. Promisiunea a fost făcută de candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, în cadrul întîlnirii cu colectivul uzinei “Artmet”.

“Acum situaţia e clară — sute de milioane de lei merg peste hotare pentru achitarea lucrărilor pe care cu acelaşi succes le pot efectua companiile moldoveneşti”, le-a spus angajaţilor Vasili Chirtoca. “Aceşti bani înseamnă de fapt mii de locuri de muncă, sute de mii de ore-om plătite. Bineînţeles, oferind comenzile companiilor străine, în primul rînd celor româneşti, administraţia oraşului nostru pur şi simplu îşi onorează datoria frăţească. Numai că nu pot să nu amintesc zicala moldovenească: «Frate-frate, dar brînza-i cu bani»”, a subliniat candidatul la funcţia de primar al capitalei.

Vasili Chirtoca a relatat că după ce va cîştiga alegerile din 14 iunie echipa lui se va concentra asupra formării unui cluster închis de producţie, în cadrul căruia companiile naţionale se vor completa şi ajuta reciproc: “Acum nimeni nu se ocupă de economia Chişinăului. Actuala administraţie a Primăriei doar explică nesoluţionarea unei sau altei probleme prin bugetul mic. Numai că oraşul este un mecanism enorm, foarte bine potrivit pentru autoperfecţionare şi completarea mijloacelor proprii. Pur şi simplu, de aceasta trebuie să se ocupe oamenii care ştiu ce trebuie făcut şi noi avem asemenea oameni”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Candidatul a menţionat că echipa sa se va axa pe prevenirea exodului continuu al cetăţenilor peste hotare, în special al tinerilor specialişti. “Va trebui să muncim foarte operativ, pentru ca în trei-patru ani să realizăm toate proiectele care nu necesită investiţii mari. Tineretul nu va aştepta şi, dacă dorim să-i convingem că e mai bine de trăit, de făcut o carieră şi întemeiat familie aici, în Patrie, va trebui să muncim asiduu. Dar merită”, a menţionat candidatul la funcţia de primar general.

Un alt set de probleme primordiale ţine de necesitatea restabilirii echilibrului ecologic în capitală: “În ultimii ani suprafaţa spaţiilor verzi în Chişinău s-a redus cu 15%. Ca urmare, am avut o epidemie de gripă sezonieră care a răpus viaţa a cîteva zeci de concetăţeni. Acest proces nu mai poate fi tolerat şi declar cu toată responsabilitatea că Chişinăul ar putea să nu mai suporte încă o administraţie similară celei precedente”, a spus Vasili Chirtoca.

Prezentîndu-le angajaţilor uzinei principalele prevederile programului său, Vasili Chirtoca i-a îndemnat să-şi unească eforturile pentru a întoarce Chişinăului statutul de oraş modern şi amenajat.

chirtoca.md