Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

A sosit timpul ca la guvernare să vină profesionişti adevăraţi

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 5 iunie 2015 | 

Candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, Vasili Chirtoca, afirmă că are un plan bine pus la punct pentru a stopa degradarea municipiului Chişinău. Printre priorităţile enumerate de omul de afaceri se numără dezvoltarea serviciului de transport public, protecţia şi restabilirea spaţiilor verzi, stoparea construcţiilor ilegale şi crearea pistelor pentru biciclişti.

Potrivit lui Vasili Chirtoca, percepţia unor locuitori ai capitalei că probleme lor pot fi soluţionate doar prin votul geopolitc este eronată. “Oamenii au fost divizaţi în două tabere şi cred că îşi pot soluţiona problemele doar în baza alegerii geopolitice. Ei aşteaptă să vină un nene bun de la Bruxelles, Bucureşti sau Moscova pentru a rezolva problemele Chişinăului, dar există şi o categorie de oameni activi care generează idei, participă la dezbateri şi cărora le pasă de soarta ţării. Anume cu aceşti oameni vrem să schimbăm ceva. A venit timpul ca la putere să vină un grup de profesionişti adevăraţi, care îşi iubesc oraşul”, a precizat astăzi Chirtoca.

Omul de afaceri afirmă că pentru orice aspirant la funcţia de primar al capitalei trebuie să vorbească faptele, şi nu promisiunile, aşa cum se întîmplă în cazul unor politicieni. În ultimii ani, spune Vasile Chirtoca, companiile sale au fost implicate într-o serie de acţiuni de binefacere şi au finanţat zeci de proiecte sociale, culturale şi ecologice.

“Noi ne-am asumat deja angajamente în faţa populaţiei. Cu mult timp în urmă, nimeni nu ne-a obligat, dar deja de 22 de ani, conducem Federaţia de Box, adunăm tineri din stradă şi îi transformăm în sportivi, îi direcţionăm pe calea cea dreaptă. Ne implicăm în viaţa culturală a ţării, şi nu facem asta pentru publicitate. Aceste proiecte sînt absolut neprofitabile, alocăm bani din bugetele companiilor şi familiilor noastre, dar nu facem acest lucru pentru electorat, dar din chemarea sufletului, pentru ţară, pentru oameni”, a punctat Chirtoca.

Cei de la Primărie fie iau mită, fie administrează oraşul în interes personal

Haosul instaurat în capitală pe parcursul ultimilor ani are două explicaţii, susţine candidatul PCRM la funcţia de primar general al Chişinăului, Vasile Chirtoca. Potrivit acestuia, funcţionarii de la Primărie fie iau mită, fie sînt oameni absolut neprofesionişti, care administrează municipiul exclusiv în interese proprii. Declaraţii în acest sens au fost făcute de omul de afaceri astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Cei de la conducerea Primăriei se jură cu nu au luat şi nu vor lua mită. Da, probabil nu au luat mită, dar atunci explicaţi-mi următoarele lucruri: de ce în parcuri şi scuaruri se ridică construcţii ilegale, şi situaţia s-a agravat în ultimii opt ani, de ce spaţiile verzi s-au redus cu 20 la sută, de ce se nu se respectă Planul general de dezvoltare a Chişinăului? Peste tot unde trebuie şi unde nu trebuie se construiesc benzinării, care creează disconfort locuitorilor municipiului. Oraşul este împînzit de chioşcuri şi panouri publicitare. Locuitorii blocurilor locative trăiesc cu frica în sîn de teamă că în preajma locuinţelor lor iar se va construi ceva”, a menţionat Chirtoca.

Candidatul PCRM s-a referit şi la problema înstrăinării ilegale a terenurilor municipale, prin intermediul hotărîrilor judecătoreşti, care, în mod suspect, nu sînt contestate de municipalitate. Potrivit acestuia, majoritatea loturilor de pămînt ajung în proprietatea membrilor Partidului Liberal.

“Probabil că cei de la Primărie nu iau mită. Noi îi credem. Dacă nu ai fost prins, nu poţi fi numit hoţ. Dar sînt două explicaţii pentru starea de haos în care se află capitala. Fie iau mită, fie sînt oameni care nu ştiu ce fac, care sînt absolut neprofesionişti şi care administrează oraşul nu în interesele locuitorilor, dar în interes personal”, a conchis Chirtoca.

chirtoca.md