Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Cu ajutorul poveştilor lui Puşkin şi Creangă am înţeles filosofia vieţii

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 6 iunie 2015

Astăzi, 6 iunie, a avut loc ceremonia de depunere a florilor la monumentul lui A.S. Puşkin în centrul Chişinăului. La ceremonie au participat liderul Partidului Comuniştilor din RM, Vladimir Voronin, candidatul la postul de primar general al Chişinăului din partea PCRM, Vasili Chirtoca, deputaţii fracţiunii comuniştilor în Parlamentul RM, candidaţii la funcţia de consilier municipal al capitalei.

Cei care au sosit dimineaţa devreme la monumentul marelui poet rus au declamat poeziile lui A.S. Puşkin, au vorbit nu numai despre contribuţia sa la literatura mondială, ci şi despre cît de oportun răsună astăzi versurile geniului.

“Pentru mine Puşkin este un mare poet, mare scriitor, mare filosof şi mare demnitar. Pentru mine Puşkin este un învăţător, cu ajutorul poveştilor căruia am înţeles filosofia vieţii, personajele acestor poveşti, împreună cu poveştile lui Ion Creangă, au avut un ecou adînc în inima mea, şi o influenţă semnificativă asupra formării personalităţii mele”, — a menţionat Vasili Chirtoca.

Astăzi se împlinesc 216 ani din ziua naşterii lui Alexandr Puşkin (1799–1837) — marelui poet şi scriitor, prozator, dramaturg şi publicist rus, creator al limbii literare ruse.

Alexandru Puskin a petrecut una dintre cele mai frumoase şi importante perioade din viaţa şi activitatea sa în Moldova (1820–1823), unde a fost în exil. Aici poetul a comunicat cu decembriştii, membrii ai Societăţii Secrete de Sud. Poetul a fost interesat de viaţă, cultură, folclorul poporului moldovenesc, s-a împrietenit cu scriitorii moldoveni.

chirtoca.md