Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Obiectivul nostru nu este să lichidăm, ci să dezvoltăm

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 6 iunie 2015

Astăzi candidatul PCRM la postul de primar general al Chişinăului, Vasili Chirtoca, a vizitat Piaţa Centrală împreună cu 20 de membri ai echipei sale.

După cum a relatat Vasili Chirtoca în cadrul unui interviu acordat NOI.md, el se întreba cum trăiesc comercianţii de la piaţă, care sînt preţurile la mărfuri în piaţă, care este starea sanitară a teritoriului acestei întreprinderi municipale.

Solicitat să răspundă la întrebarea comercianţilor, Vasili Chirtoca a menţionat că despre lichidarea Pieţei Centrale nu poate fi nici vorbă, deoarece ea este un obiect important, în care locuitorii municipiului Chişinău au posibilitatea să procure produse alimentare la preţuri mai scăzute, decît în supermarketuri, în care mulţi vînzători comercializează produse alimentare naturale, şi, în cele din urmă, este locul în care tind să ajungă numeroşii turişti care sosesc la Chişinău.

“Obiectivul nostru nu este să lichidăm, ci să dezvoltăm: să acoperim treptat teritoriul cu acoperiş, să construim veceuri, să creăm condiţii pentru păstrarea produselor agricole perisabile, să transferăm în piaţă vînzătorii care comercializează în străzile adiacente, să asigurăm curăţenia şi ordinea la piaţă, să lichidăm sistemul de estorcare a banilor de la comercianţi din partea conducerii primăriei”, a specificat candidatul.

Vasili Chirtoca nu a uitat nici despre necesităţile familiei sale, el a procurat de la piaţă prune uscate, brînza de oi, cîteva feluri de salam de casă.

Alături de echipa cu care voi veni, vom face curăţenie în oraş

În capitală au avut loc manifestaţii, auto şi velo primblări, în scopul susţinerii candidatului PCRM, Vasili Chirtoca, la postul de primar general al capitalei. Circa 450 de persoane au participat în cadrul acestor acţiuni. Peste 150 de autoturisme au fost încorporate, pe lîngă cîţiva zeci de biciclişti în frunte cu Vasili Chirtoca.

Toţi participanţii au pornit din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar primul popas al bicicliştilor a avut loc chiar în faţa Primării capitalei, iar finişul a urmat să fie în faţa parcului “Dendrariu”. A fost ales acest traseu pentru a specifica faptul că se porneşte de la rău, pentru a ajunge la mai bine.

“Alături de echipa cu care voi veni, vom face curăţenie în oraş, vom dezvolta spaţiile verzi. În oraş nu pot merge cu bicicleta, nu ne permit condiţiile, dar o dată ce am organizat astfel de manifestaţii, mi-a fost mai interesant să merg cu bicicleta decît cu maşina. Alături de mine sunt peroanele ce lucrează în campania noastră, sunt finii mei. Aceasta este anume acea energie care acum creşte, ca pe viitor să susţină energia pe care o vom inspira acum oraşului” a declarat Vasili Chirtoca.

Această primblare cu bicicletele ia oferit şansa candidatului Vasili Chirtoc, cît şi echipei sale să privească problemele din altă perspectivă.

Ajunşi în faţa parcul “Dendrariu” Vasili Chirtoca a afirmat că nu pur şi simplu a fost ales acest loc pentru finiş, ci pentru a atrage o mai mare atenţie asupra locurilor verzi ale capitale, şi anume asupra parcurilor.

“Echipa noastră de biciclişti a parcurs cîţiva zeci de kilometri pe străzile Chişinăului, au văzut în ce stare se află acestea, în ce stare se află şi alte locuri din capitală: parcuri, pieţe. Au văzut locul puţin ce a mai rămas pentru a face treceri pentru biciclişti.

De ce anume parcul «Dendrariu»? Acesta este ca un exemplu pentru ca zonele verzi să se păstreze; pentru ca nimeni să nu-şi permită să ridice mîna asupra parcurilor, ele trebuiesc îngrădite. Acolo unde parcurile nu sunt îngrădite, se găsesc persoane care construiesc ilegal. Aici se regăseşte o bază botanică, ce permite dezvoltarea oraşului nostru.

Noi vom înfiinţa o direcţie a parcurilor, deoarece întreprinderea care activează azi nu se descurcă. Această direcţie va avea grijă de aceste parcuri, vor construi piste pentru biciclişti, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să se primbla în linişte. Vom face aşa încît fiecare parc să devină o întreprindere municipală individuală. Cu ajutorul acestei velo manifestaţii am vrut încă o dată să atragem atenţia asupra stării ecologice a oraşului, în municipiu şi să găsim acţiunile pe care le vom întreprinde mai apoi” a concis candidatul PCRM.

Prima etapă de salubrizare a plajei lacului de acumulare Ghidighici

Pe data de 6 iunie 2015 a avut loc prima epată de salubrizare a plajei lacului de acumulare Ghidighici. Scopul evenimentului este crearea unei zone de odihnă de cel mai înalt nivel pentru fiecare cetăţean şi familia acestuia.

Cu intenţia de a acorda o mâină de ajutor, numeroase persoane, cărora nu le este indiferentă soarta “mării” de la Chişinău, s-au adunat pe plajă în calitate de voluntari.

La Sâmbăta Curaţeniei au participat aproximativ 30 de voluntari şi o echipă de muncitori calificaţi, care au curăţit plaja de deşeuri, iarbă şi stuf cu ajutorul unui utilaj special. Convoiul bine organizat al voluntarilor a fost adus pe malul lacului Ghidighici de cele două autobuze închiriate. Încărcaţi cu energie pozitivă şi voie bună, voluntarii s-au implicat în procesul de muncă, fără a pierde nici o măcar o clipă.

“La momentul de faţă aceasta plajă nu întruneşte condiţiile necesare pentru a fi exploatată. De jur împrejur vedem doar iarbă şi deşeuri, însă acum datorită eforturilor comune vom tranforma acest teritoriu în cea mai frumoasă plajă din Republica Moldova. Iar acum, de la vorbe — la fapte!”- a declarat candidatul la funcţia de consilier municipal, Vladislav Chircu.

Datorită iniţiativei şi sprijinului imens din partea candidatului pentru funcţia de primar al mun. Chişinău de la PCRM, domnul Vasili Chirtoca, dispunem de tot utilajul necesar procesului de salubrizare al plajei Ghidighici.

“În curând vom livra 100 de metri cubi de nisip pentru a crea o plajă adevărată, unde fiecare familie va putea să se bucure de o odihnă decentă în zilele de caniculă ale verii”, — a adăugat Vladislav Chircu.

Membrii Partidului Comunist au participat activ la salubrizarea plajei lacului de acumulare Ghidighici. De asemenea, în procesul de salubrizare s-a implicat personalul prietenos al restaurantului Oliva şi Tucano Coffe, care au colectat gunoiul şi au curăţat plaja de buruieni.

“Am venit să ajut şi eu la curăţirea plajei. Datorită efortului depus oamenii vor avea acum un loc de odihnă curat şi bine amenajat. Am scos buruieni şi am adunat gunoiul, care s-a acumulat pe parcursul ultimilor ani”- a spus voluntarul Dmitrii Bogoslavschii.

Următoarele etape de salubrizare ale plajei Ghidighici:

9 iunie — pe plajă vor fi aduşi 100 metri cubi de nisip, pentru a amenaja o plajă adevărată.

20 iunie — pe plaja de la Ghidighici vor fi instalate bănci şi urne de gunoi.

La 19 iulie va avea loc inaugurarea plajei centrale amenajate a lacului Ghidighici, după care vor urma competiţiile de înot în apă deschisă Sea Mile, la care pot participa toţi doritorii.

Birocraţii din Primăria şi preturile capitalei vor fi substituiţi cu programatori şi IT-specialişti

Candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca, a împărtăşit cu colectivul Parcului de Troleibuze nr.1 planurile de transformare a site-lui Primăriei într-un sistem on-line de gestiune a municipiului şi comunicare cu cetăţeni.

“Peste doi-trei ani 95 la sută din problemele cetăţenilor vor fi soluţionate prin Internet. Vom transforma actualul site al Primăriei într-un sistem on-line de gestiune. Vom sincroniza bazele de date ale tuturor structurilor: cadastrului, Camerei de Licenţiere, Casei de Asigurări Sociale, etc. Vom introduce semnătura electronică. Din orice punct de intrare în Internet cetăţeanul va putea introduce o cerere de informaţii şi peste un termen stabilit va obţine informaţia necesară sau alt răspuns”, a povestit Vasili Chirtoca. El a menţionat că nu se îndoieşte de posibilitatea realizării acestui proiect, deoarece holdingul DAAC Hermes, pe care acum îl conduce Chirtoca, are în structura sa o companie de profil, care activează cu succes pe piaţa tehnologiilor informaţionale.

În ceea ce priveşte obiectivele în domeniul transportului public, pentru care au manifestat interes cei prezenţi, Vasile Chirtoca a comunicat că în perspectivă, pe termen mediu, se preconizează renovarea parcului de tehnică, însă se pare că aceasta va fi iniţiată cu parcul orăşenesc de autobuze care nu s-a reînnoit de mulţi ani.

De asemenea, Vasili Chirtoca a explicat iniţiativa privind introducerea călătoriei gratuite în transportul public al municipiului: “Nu este un proiect himeric, după cum consideră unii. Introducerea călătoriei gratuite va costa bugetului municipal aproximativ 30 milioane de lei anual. Nu sînt bani prea mari pentru capitala unei ţări europene şi noi ştim unde să le găsim. În schimb noi vom putea convinge oamenii că procesul de restabilire şi amenajare a oraşului a fost lansat. Noi îi vom convinge pe cetăţenii noştri să renunţe la plecarea în străinătate. Să trăieşti, să munceşti şi să-ţi creşti copiii întotdeauna e mai bine în Patrie”.

chirtoca.md