Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Sondaj: Vasili Chirtoca politician cel mai pro moldovean dintre candidaţii pentru funcţia de primar al Chişinăului

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 8 iunie 2015

Potrivit unui studiu realizat de compania “Intelectul Group” în mai 2015 în rândul locuitorilor din municipiul Chişinău, alegătorii preferă, în primul rând, candidaţii cu o poziţie echilibrată, neutră în ceea ce priveşte politica externă (aproape 70% din respondenţi sunt dispuşi să îl susţină pe un astfel de politician, orientat spre interese statale).

Pentru candidaţii pro-ruşi şi pro-europeni ar vota fiecare al doilea respondent, din cei care confirmă divizarea convenţională a electoratului din capitală în două tabere, care optează fie pentru segmentul de stânga, fie pentru cel din dreapta al câmpului politic.

Conform studiilor şi analizelor a platformelor şi politicii candidaţilor actuali la funcţia de primar al mun. Chişinău, de modelul punctat pro-moldovean se apropie: Vasili Chirtoca (PCRM) şi Serafim Urechean (PLDM). Totodată, favoriţii cursei electorale, Dorin Chirtoacă (PL) şi Zinaida Greceanîi (PSRM), reprezintă două tabere opuse — pro-occidentală şi pro-estică. În modelul pro-occidental, la fel, se regăseşte Oazu Nantoi (BPPEM), iar de model pro-estic se apropie Ilian Caşu (PN).

Sondajul a fost realizat în rândul locuitorilor din municipiul Chişinău în perioada 12–25 mai, pe un eşantion de 1152 respondenţi. Marja de eroare constituie ±3%.

chirtoca.md