Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

O nouă economie pentru un nou municipiu

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 11 iunie 2015

Candidatul din partea PCRM la funcţia de primar general al capitalei Vasili Chirtoca a participat miercuri, 10 iunie, la Clubul de presă “Rezonanţa socială”, unde a relatat despre particularităţile programului său economic de dezvoltare a Chişinăului. Printre planurile lui Vasili Chirtoca se numără crearea unei bănci municipale, crearea unei companii ipotecare, restabilirea relaţiilor de cooperare dintre întreprinderile producătoare, susţinerea companiilor autohtone.

“Vom crea o bancă municipală care va deservi Primăria, întreprinderile municipale şi care va acumula banii Primăriei. Această bancă nu va atrage depozite, dar va permite creditarea proiectelor necesare pentru Chişinău la o rată a dobînzii mici”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Printre planurile apropiate se numără şi crearea unei companii ipotecare municipale, care va oferi credite chişinăuienilor, în special specialiştilor tineri, pentru procurarea apartamentelor. Creditele vor fi oferite pe o perioadă de 25–30 de ani, cu o rată a dobînzii de maximum 7% anual.

Un alt proiect prevede crearea unei pepiniere de culturi vegetale pentru producţia seminţelor şi puieţilor de selecţie naţională. “Castraveţii şi roşiile vor avea din nou aroma lor naturală”, a menţionat Vasili Chirtoca.

În aceeaşi ordine de idei, va fi procurat un laborator pentru depistarea produselor modificate genetic, care în Moldova sînt interzise prin lege. “Multe mărfuri ambalate de import conţin sub formă de adaosuri E produse modificate genetic”, a afirmat candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Potrivit lui Vasili Chirtoca, după ce vor cîştiga alegerile din 14 iunie în municipiu, el şi echipa sa vor stimula pieţele, care vor comercializa doar mărfuri şi produse autohtone, cele de import ar putea fi chiar interzise. “Vom avea scopul ca întreprinderile din sectorul alimentar să cumpere materia primă în municipiu, nu de unde se nimereşte. De ce, de exemplu, fabrica de lapte din Chişinău cumpără lapte peste hotare, iar o parte din lactate în genere este nevoită să le producă nu se ştie din ce materie primă. Chiar dacă va fi nevoie să restabilim fermele de lapte în municipiu, ne vom descurca”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Totodată, Vasili Chirtoca intenţionează să contribuie la crearea brandurilor naţionale de producţie în toate ramurile. “Este un lucru convenabil. Brandurile naţionale pot fi promovate concomitent pe piaţa internă şi cea externă”, a spus candidatul la funcţia de primar al capitalei.

Potrivit lui Vasili Chirtoca, în municipiul Chişinău şi în Moldova, în ansamblu, există posibilităţi colosale pentru cooperare reciprocă. În primul rînd, este necesar de stabilit un schimb informaţional între întreprinderi. Următorul pas va fi formarea sistemului — clusterului economic de producţie, în cadrul căruia întreprinderile noastre se vor completa reciproc. Potrivit lui Vasili Chirtoca, aceasta va fi sarcina de bază a conducerii municipiului, a unităţilor investiţionale şi economice.

“Avem o mare dorinţă de a face oraşul şi viaţa de aici mai bune. Nu ne rămîne decît să începem şi să încheiem”, le-a spus celor prezenţi candidatul la funcţia de primar general. Fiind întrebat de unul dintre participanţi dacă noua echipă va putea depăşi toate dificultăţile legate cel puţin de crearea unei bănci noi, Vasili Chirtoca a menţionat ironic că “este mai simplu să fondezi o bancă municipală decît să devii primar general”.

Vasili Chirtoca intenţionează să construiască Las-Vegasul moldovenesc

Despre planurile sale referitoare la jocurile de noroc a relatat candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca, în cadrul şedinţei Clubului de presă “Rezonanţa socială” miercuri, 10 iunie. În suburbia oraşului va fi construit un complex de divertisment, în care se vor muta toate jocurile de noroc din capitală.

“Trebuie să găsim la vreo 20 de kilometri de Chişinău o rîpă nefolosită, în care Primăria să construiască Las-Vegasul moldovenesc”, a spus Vasili Chirtoca, solicitat să-şi dezvăluie planurile referitoare la localurile cu jocuri de noroc. Chirtoca a specificat că interzicerea totală a jocurilor de noroc este neavantajoasă, deoarece acestea atrag turiştii, iar trasarea noilor itinerare turistice prin Moldova este unul dintre obiectivele strategice ale echipei conduse de el.

În afară de aceasta, după ce va cîştiga alegerile din 14 iunie, echipa lui Chirtoca se va ocupa cu atragerea în ţară a uneia sau cîtorva reţele hoteliere internaţionale. În paralel vor fi efectuate investigaţii şi amenajarea Chişinăului subteran în vederea creării locurilor de atracţie.

“Chişinăul subteran este un spaţiu enorm, ascuns de noi, care îşi aşteaptă cercetătorii şi întreprinzătorii. Sub oraş sînt ascunse subsoluri armeneşti, evreieşti, ruseşti, sovietice şi altele. Sînt spaţii, depozite de vinuri şi de mărfuri, infrastructura specială şi industrială, a relatat Chirtoca. Şi aici pot fi organizate orice activităţi — de la restaurante pînă la hoteluri confortabile, care vor atrage turiştii străini prin locul de amplasare neobişnuit”, a specificat candidatul la postul de primar general al Chişinăului din partea PCRM, Vasili Chirtoca, menţionînd că în Primăria municipiului va fi creat un departament special responsabil pentru dezvoltarea ramurii turistice.

Sportivii moldoveni şi-au exprimat susţinerea pentru Vasili Chirtoca la alegeri

Sportivii de performanţă din Republica Moldova îndeamnă locuitorii capitalei să-şi dea votul pentru candidatul PCRM, Vasili Chirtoca, în cadrul scrutinului de duminică, 14 iunie. Reprezentanţii cluburilor de sport au semnat o scrisoare în care îşi exprimă deplina susţinere pentru Vasili Chirtoca în aceste alegeri.

Sportivii se arată convinşi că Chişinăul are nevoie de un administrator puternic, aşa cum este candidatul PCRM. “Vasile Chirtoca este omul cuvintelor şi al faptelor, un adevărat luptător capabil să se apere pe sine şi pe cei din jur.” În activitatea sa profesională, economică, Vasili Chirtoca a obţinut performanţe deosebite şi s-a impus ca un administrator puternic, care întotdeauna obţine rezultatul scontat. “Avem certitudinea că anume aşa trebuie să fie un veritabil primar al capitalei. Anume de un astfel de primar are nevoie Chişinăul. Sîntem siguri că el nu ne va dezamăgi”, se arată în adresare.

Totodată, reprezentanţii cluburilor sportive au apreciat înalt contribuţia lui Vasili Chirtoca în promovarea sportului şi a modului de viaţă sănătos. “Nu este un secret că sportul moldovenesc se află într-o stare grea şi, adesea, doar eforturile unor entuziaşti, care nu sînt indiferenţi faţă de modul de viaţă sănătos, îi permit să se menţină la suprafaţă şi să obţină anumite succese. Un astfel de om este Vasili Chirtoca — maestru în sport al URSS la box, preşedintele Federaţiei de Box, care prin grijă şi atitudine personală a ajutat mulţi sportivi, cluburi şi asociaţii să practice sportul preferat, să progreseze şi să obţină victorii”, se mai arată în adresare.

Pentru fiecare dolar oferit de la Moldova se iau două

Candidatul la funcţia de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca, continuă întîlnirile electorale cu colectivele de muncă din municipiu. Miercuri, 10 iunie, echipa lui Chirtoca s-a întîlnit cu angajaţii serviciului de taxi Taxi Cab, Spitalului “Sfînta Treime”, Fabricii “Bucuria” şi reţelelor de magazine “Alina Electronic” şi “Bomba”. Discuţiile cu electoratul s-au axat, în principal, pe proiectele economice care fac parte din programul de administrare a municipiului, elaborat de stafful lui Vasili Chirtoca.

“Fără o politică economică funcţională actualele autorităţi ale municipiului riscă să împingă Chişinăul, dar şi întreaga ţară, în capcana datoriilor, astfel a caracterizat situaţia creată în economia municipiului Vasili Chirtoca. Luînd primele credite disponibile, deseori cu o dobîndă ridicată şi pe un termen ce nu depăşeşte 10 ani, aceşti pseudoeconomişti ne pregătesc tuturor un viitor sumbru”, a specificat candidatul la postul de primar al capitalei.

Vasili Chirtoca a menţionat că acum investitorii care cooperează cu actualele autorităţi primesc de la Moldova, de la fiecare dolar din asistenţa acordată ţării noastre, un venit de cel puţin doi dolari. Situaţia poate fi salvată de noua echipă a autorităţilor, din care, împreună cu politicieni, vor face parte businessmeni care au experienţă în realizarea proiectelor mixte. Doar în aceste condiţii, consideră Vasili Chirtoca, va apărea posibilitatea de a selecta investitori străini reali care să ofere capitalei moldoveneşti credite pe un termen de zeci de ani, cu o dobîndă de 1–2 la sută anual.

Aceeaşi situaţie se atestă şi în politică. După cum a menţionat Vasili Chirtoca, “în momentul de faţă sînt aplicate două doctrine primitive după esenţă, cu ajutorul cărora politicienii dezbină societatea pentru a o dirija cu uşurinţă. Priviţi: o bună parte a concetăţenilor noştri îi ascultă pe cei care spun: «Vrem în Europa! Şi Unirea!», alta, fără a cere vreo explicaţie, crede lozincii «Vrem în Uniunea Vamală!». Dar în realitate Moldova poate conta doar pe sine. Nici de la Bruxelles, nici de la Moscova, nici chiar de la Bucureştiul frăţesc nu vor veni funcţionari pentru a soluţiona problemele noastre”, a spus Vasili Chirtoca.

Candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM consideră că este necesar să ne învăţăm să planificăm economia municipiului şi să o facem să funcţioneze pentru binele capitalei, aşa cum se face în toate ţările moderne, în care autorităţile municipale reuşesc să majoreze bugetele locale din contul activităţii administrative eficiente. De asemenea, un accent deosebit, în opinia lui Chirtoca, trebuie pus pe susţinerea producătorului local. “Toţi ştiu că la noi drumurile sînt construite, în principal, de companiile din România frăţească. Dar numai la Chişinău sînt trei companii care pot realiza aceste lucrări nu mai rău şi mai ieftin. Ele dispun de tehnică modernă, piese de schimb şi personal calificat. Însă autorităţile locale continuă «să-şi facă datoria frăţească», ignorînd posibilităţile companiilor naţionale”.

Un mesaj separat Chirtoca l-a pregătit celor care sînt dispuşi să-l suspecteze de populism: “Vă reamintesc, eu nu sînt politician, sînt businessman. Ştiţi care este diferenţa dintre aceste două categorii? Politicianul face promisiuni şi, după expirarea termenului stabilit, explică competent şi convingător de ce nu a reuşit să realizeze promisiunea. Businessmanul, dîndu-şi cuvîntul, întotdeauna îşi onorează obligaţiile asumate”.

chirtoca.md