Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Echipa lui Vasili Chirtoca: Noi vom reuşi!

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 12 iunie 2015

Candidaţii PCRM la funcţia de consilier municipal care reprezintă mediul de afaceri au efectuat o recunoaştere pe teren a parcurilor din capitală. Pregătindu-se pentru realizarea proiectului de construcţie a reţelei de piste pentru ciclişti, care vor uni sectoarele Chişinăului, candidaţii la funcţiile de membri ai Consiliului Municipal Chişinău (CMC) Andrei Elistratov şi Pavel Melnic s-au convins de indiferenţa actualelor autorităţi faţă de Chişinău şi locuitorii oraşului.

Dorind să efectueze o recunoaştere pe teren înainte de construcţia reţelei de piste pentru ciclişti, care vor uni toate sectoarele capitalei, candidaţii PCRM în CMC Andrei Elistratov, care conduce compania “ArtMarket”, şi Pavel Melnic, directorul pe marketing al companiei “Viorica Cosmetic”, s-au convins că în realizarea proiectului se vor confrunta cu dificultăţi neprevăzute.

Astfel, cea mai rezonabilă soluţie ar fi construcţia pistelor pentru ciclişti de-a lungul traseelor auto din capitală din vecinătatea spaţiilor verzi. Însă s-a dovedit că în locurile respective au loc construcţii necontrolate. Viitorii consilieri municipali consideră că aceste construcţii sînt necontrolate chiar dacă Primăria le-a autorizat, or, construcţia în imediata apropiere a parcurilor denotă gestionarea proastă şi atitudinea indiferentă faţă de ecologia oraşului şi locuitori. Iar construcţiile nefinalizate denotă lipsa de control din partea autorităţilor locale.

Pe strada Florilor, unde de-a lungul parcului de la Rîşcani urma să fie construită o parte a pistei pentru ciclişti, Andrei Elistratov a depistat fundamentul unei construcţii care prezintă o barieră pentru realizarea proiectului. Totodată, la intersecţia străzilor Alecu Russo şi Nicolae Dimo, la marginea zonei verzi, Pavel Melnic a descoperit o întreagă clădire nefinalizată cu destinaţie neclară, în care locuiau oameni ai străzii.

“Ne-am convins o dată în plus că toate problemele din municipiu nu se soluţionează sistematic şi pînă la urmă. Spre exemplu, la cinci metri de drumul renovat şi modernizat care leagă sectoarele Rîşcani şi Ciocana, la hotarul cu zona parcului, a fost construit nu se ştie ce. Cui aparţine acest edificiu, cine a autorizat construcţia şi cine are grijă de ea? Mormane de gunoi, boschetari şi mirosuri insuportabile”, a menţionat candidatul la funcţia de consilier municipal Pavel Melnic.

“Aceste probleme necesită intervenţie şi rezolvare operativă şi noi vom face acest lucru. Echipa condusă de candidatul la funcţia de primar general Vasili Chirtoca are experienţa, capacitatea şi cunoştinţele necesare pentru a depăşi consecinţele dărîmării gospodăriei urbane şi ecologiei capitalei”, a spus Andrei Elistratov.

Proiectul privind crearea unei reţele de piste pentru ciclişti în Chişinău există demult. Încă acum zece ani holdingul “DAAC Hermes”, condus de Vasili Chirtoca, a început să realizeze acest proiect, atît de firesc în ţările dezvoltate şi neobişnuit pentru noi. În conlucrare cu autorităţile oraşului şi MAI, atunci au fost procurate indicatoarele rutiere necesare, iar pe segmentul de drum dintre hotelul “Naţional” şi aeroport a fost trasat marcajul respectiv. Însă în scurt timp, Primăria, care urma să menţină şi deservească pistele pentru biciclişti, şi-a pierdut interesul faţă de acest proiect. Chişinăuienii şi oaspeţii capitalei pot vedea o parte din indicatoarele care au mai rămas şi marcajul special ca pe un monument al lipsei de spirit gospodăresc din partea autorităţilor locale.

Lifturile în Chişinău trebuie produse, instalate şi deservite de o companie moldovenească

Candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, s-a întîlnit cu colectivul companiei “LiftService”.

“Noi tradiţional susţinem producătorii naţionali. Ascensoarele pentru edificiile din capitală trebuie produse, instalate şi deservite de o companie moldovenească, cum este «LiftService», de exemplu”, a menţionat Vasili Chirtoca.

În discuţiile cu angajaţii companiei, candidatul la funcţia de primar general a relatat despre unele prevederi din programul de administrare a municipiului, elaborat de stafful său electoral. “Noi sîntem adepţii unei abordări complexe. Toate problemele oraşului sînt împărţite în două categorii de bază: cele care pot fi soluţionate rapid cu mijloace disponibile şi cele care necesită investiţii substanţiale. În problemele ce ţin de economie şi activitatea administrativ-gospodărească priorităţile vor fi stabilite astfel, încît la bugetul municipiului să fie acumulări permanente. Noi vom reuşi acest lucru, pentru că avem experienţa mai multor proiecte de succes şi ştim cu exactitate cum se cîştigă banii”, a subliniat candidatul la funcţia de primar general al capitalei.

Alte două aspecte prioritare, potrivit lui Vasili Chirtoca, se referă la dezvoltarea sferei sociale, care să permită atingerea unui înalt nivel de trai pentru toţi locuitorii Chişinăului şi la restabilirea şi menţinerea unei stări ecologice favorabile în capitală.

Prezentîndu-i pe candidaţii la funcţia de membru al Consiliului Municipal Chişinău din partea comunităţii de afaceri, Vasili Chirtoca a menţionat că fiecare dintre ei are experienţă anume în domeniile prioritare prevăzute în programul de dezvoltare şi modernizare a capitalei.

În încheiere, Vasili Chirtoca i-a îndemnat pe cei prezenţi să renunţe la angajamentele politice şi să se consolideze în jurul ideii restabilirii şi perfecţionării Chişinăului, care nu are nimic comun cu vectorul politic, ci este cheia pentru un viitor demn pentru fiecare.

Primăria trebuie să conlucreze şi cu vînzătorii, şi cu administraţia pieţei

La această concluzie a ajuns candidatul PCRM la funcţia de primar general al Chişinăului Vasili Chirtoca după vizita efectuată la piaţa “Negustorii” din preajma cinematografului “Flacăra”, de pe strada Ion Creangă.

“Toate procesele trebuie gestionate, iar pentru o administrare eficientă este nevoie de metodologie şi experienţă. Autorităţile trebuie să creeze mecanismele respective pentru soluţionarea diferitor probleme”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcţia de primar general a menţionat că nu este normal ca oamenii să-şi vîndă fructele şi legumele direct pe trotuar, la intrarea în piaţă. “Dar aceşti oameni oare pot fi acuzaţi de ceva? Ei sînt cetăţenii noştri, care trebuie să cîştige o bucată de pîine pentru sine şi pentru cei apropiaţi. Ei vînd fructe şi legume crescute pe pămîntul nostru moldovenesc. Ei nu au nicio vină. Ei nici nu ştiu ce va fi mîine. Aceşti oameni în permanenţă sînt în atenţia diferitor structuri, care le întocmesc procese verbale şi îi amendează. Nu este nimic mai rău decît instabilitatea. Din cauza instabilităţii, în ţară sînt foarte mulţi pesimişti şi majoritatea oamenilor doresc să evadeze undeva de aici. În aceste condiţii nu se poate dezvolta nici municipiul, nici ţara în ansamblu”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Pe teritoriul pieţei Vasili Chirtoca a menţionat că piaţa creează impresia unui cuib de boschetari. Totodată, candidatul la funcţia de primar nu se grăbeşte să pună întreaga responsabilitate pe umerii proprietarilor pieţei. “Aici totul e lăsat de izbelişte. Primăria trebuie să conlucreze cu toată lumea: şi cu vînzătorii, şi cu administraţia pieţelor. Autorităţile locale trebuie să întocmească lista acestora, să clarifice ce vînd, de unde iau marfa şi cine stă în spatele lor. Proprietarilor trebuie să li se ceară să elaboreze proiectul unei pieţe normale, unde să fie mutaţi toţi comercianţii. Trebuie de acţionat rapid, un an-doi sînt suficienţi. În caz contrar, tînăra noastră metropolă se va transforma într-un organism degradant cu elemente de şatră nomadă”, a conchis Vasili Chirtoca, subliniind că această situaţie trebuie schimbată urgent.

Mişcările de tineret şi asociaţiile obşteşti sînt pentru Vasili Chirtoca

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, cîteva mişcări de tineret şi asociaţii obşteşti din capitală şi-au declarat susţinerea pentru candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Vasili Chirtoca.

Mişcarea de Tineret “Voievod”, Organizaţia “Guvernul Tinerilor din Republica Moldova”, Asociaţia Obştească “Scutul Moldovenesc” şi Fundaţia “Eco-Dava” se numără printre susţinătorii activi ai lui Vasili Chirtoca.

“Vasili Chirtoca din start a vorbit despre proiecte, despre susţinerea şi finanţarea acestora. Tinerii se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, cu lipsa unor locuri de trai normale. Programul domnului Chirtoca prevede susţinerea şi oferirea locurilor de trai pentru studenţi, pentru tineri cu rata dobînzii foarte mică, pe o perioadă foarte mare de timp. Vreau să-i îndemn pe tineri ca la data de 14 iunie să se gîndească şi să facă o alegere corectă, deoarece nu mai poate fi tolerată situaţia de dezastru în capitala noastră” a declarat secretarul general al organizaţiei “Guvernul Tinerilor”.

Preşedintele fundaţiei “Eco-Dava”, Oleg Sclifos, a afirmat, la rîndul său: “Vasili Chirtoca, nefiind candidat la postul de primar al municipiului, a finanţat multe proiecte ecologice, iar acum, fiind primar, vom realiza împreună un număr mai mare de proiecte de acest gen. Îndemn toate organizaţiile nonguvernamentale, tinerii, organizaţiile ecologice să-l susţină pe candidatul la funcţia de primar general Vasili Chirtoca, deoarece prin acţiuni concrete a susţinut ecologia Chişinăului”.

Creşterea economiei va fi principalul factor de sporire a bugetului Chişinăului

Proiectele economice orientate spre dezvoltarea capitalei au fost subiectul discuţiilor candidatului PCRM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Vasili Chirtoca, cu colectivele de muncă ale centrului de medicină “MedPark” şi combinatului “Drancor”.

“Economia funcţională va deveni principalul factor de sporire a bugetului Chişinăului, de creare a mii de noi locuri de muncă, dar şi o bază pentru dezvoltarea şi modernizarea municipiului”, a menţionat Vasili Chirtoca. “Acest lucru este necesar, în primul rînd, pentru ca oamenii să rămînă să trăiască aici, să se poată realiza în deplină măsură şi să-şi întemeieze fără teamă familii”.

Candidatul la funcţia de primar general a menţionat că, în prezent, autorităţile locale nu se ocupă de problemele economice, limitîndu-se la constatarea permanentă a deficitului de bani în buget. Totodată, în ţările europene municipalităţile îşi bazează activitatea pe planificarea economică şi activităţi administrativ-gospodăreşti de amploare. Vasili Chirtoca le-a promis angajaţilor celor două întreprinderi că după cîştigarea alegerilor din 14 iunie Primăria Chişinău va începe o activitate administrativ-gospodărească eficientă, avînd în vedere că în echipa lui sînt mulţi reprezentanţii ai comunităţii de afaceri care au realizat o mulţime de proiecte de succes. “Noi ştim cum poate fi suplimentat bugetul, noi putem cîştiga bani, pentru că sîntem oameni de afaceri, nu politicieni”, a subliniat Vasile Chirtoca. “Politicienii fac promisiuni, iar peste 4–5 ani explică argumentat de ce nu au reuşit să le îndeplinească. În schimb, oamenii de afaceri întotdeauna se ţin de cuvînt”, a spus candidatul la funcţia de primar general al capitalei.

Vasili Chirtoca le-a propus locuitorilor municipiului să renunţe la preferinţele politice şi să-şi unească eforturile pentru restabilirea şi amenajarea Chişinăului. “Politicienii ne dezbină, numai că municipiul este un mecanism căruia îi sînt indiferenţi vectorii politici. Sarcina lui este de a le asigura locuitorilor un prezent şi viitor demn”, a declarat Vasili Chirtoca.

Nuriev: Peste două zile avem alegeri locale şi noi trebuie să obţinem victorie!

Organizaţia veteranilor din sectorul Botanica a organizat ultima întîlnire neformală înainte de alegerile locale. Persoanele în etate, care au muncit o viaţă pentru binele ţării şi societăţii, aşteaptă de la autorităţile locale proiecte sociale.

Veteranii muncii şi de război de la Botanica s-au adunat la o întîlnire neformală. “Peste două zile vor avea loc alegeri locale şi noi trebuie să repurtăm victorie”, a subliniat în cuvîntul de deschidere preşedintele Uniunii Veteranilor de la Botanica, Faraman Nuriev. Vorbitorii au explicat că principalele aşteptări ale persoanelor în etate din societatea moldovenească sînt legate de realizarea iniţiativelor şi proiectelor sociale, menite să îmbunătăţească condiţiile de trai ale cetăţenilor.

În ospeţie la veterani au venit deputatul în Parlament Alexandr Bannicov şi candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca.

În discursul său, Vasili Chirtoca le-a mulţumit celor prezenţi pentru munca onestă spre binele societăţii şi a povestit despre mai multe iniţiative sociale din programul de administrare a municipiului Chişinău, elaborat de stafful lui electoral. “Nimeni nu va rămîne fără atenţie şi comunicare. Nu vom aştepta pînă cînd cei care au nevoie de ajutor şi susţinere se vor adresa după ajutor — vom veni singuri la ei. Vom merge în fiecare casă, apartament, unde sînt oameni care au nevoie de ajutor”, a spus Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcţia de primar general le-a povestit veteranilor despre iniţiativa de a crea în municipiu cîteva sute de companii specializate, care vor face şi menţine ordinea în cartierele de locuit şi se vor ocupa de activităţi în domeniul social. “Îi vom pune să facă acest lucru pe actualii funcţionari ai administraţiei locale. După atestarea preconizată de noi, aparatul funcţionarilor din capitală se va reduce cu circa o treime, iar cei disponibilizaţi vor fi trimişi să organizeze activităţi sociale şi să conducă lucrările de menţinere a curăţeniei şi ordinii”, a explicat Vasili Chirtoca.

chirtoca.md