Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiZinaida Greceanîi

Zinaida Greceanîi îl invită pe Dorin Chirtoacă la dezbateri publice în Piaţa Marii Adunări Naţionale

|versiune pentru tipar| Zinaida Greceanîi, 23 iunie 2015

Candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Zinaida Greceanîi îi propune lui Dorin Chirtoacă să se întîlnească în cadrul unor dezbateri publice joi, 25 iunie, la ora 11.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Invitaţia a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Greceanîi a menţionat că la dezbateri, alături de candidaţii la funcţia de primar trebuie să participe şi consilierii municipali nou aleşi.

“În aceste alegeri, de mai multe ori a fost menţionată necesitatea unor dezbateri publice pe marginea situaţiei din municipiu şi viziunilor de dezvoltare. Ţinînd cont de faptul că în cadrul dezbaterilor la TV unde timpii de antenă sînt foarte limitaţi, or în 10 minute ar fi complicat să ne incadrăm pentru a discuta la modul serios tot ce ţine de activitatea municipiului Chişinău, mai ales dacă intervin şi replici despre tuzik, pupsik, mîna moscovei şi altele, am decis să fac o invitaţie lui Dorin Chirtoacă la o dezbatere publică unde timpul nu ar fi limitat, să vină Dl Chirtoacă şi eu împreună cu echipa de consilieri, să discutăm tot ce ţine de municipiu”, a specificat Zinaida Greceanîi.

Totodată, Greceanîi a dat publicităţii subiectele pe marginea cărora candidaţii îşi vor expune opiniile:

  1. Prezentarea succintă a programelor candidaţilor şi echipelor de consilieri;
  2. Politica de cadre în Primăria mun. Chişinău;
  3. Procesul decizional în cadrul Primăriei, subdiviziunilor şi întreprinderilor municipale;
  4. Planificarea şi realizarea bugetului municipal;
  5. Planul urbanistic general, planurile zonale, planul de relansare şi dezvoltare economică a municipiului — existenţa documentelor de dezvoltare strategică şi implementarea acestora. Situaţia curentă cu privire la dezvoltarea întreprinderilor municipale;
  6. Gestiunea, valorificarea şi înstrăinarea patrimoniului municipal;
  7. Achiziţiile publice în cadrul Primăriei, a subdiviziunilor şi întreprinderilor municipale;
  8. Reparaţia drumurilor şi trotuarelor, amenajarea parcărilor;
  9. Gestiunea fondului locativ. Sectorul termoenergetic;
  10. Infrastructura transportului public urban;
  11. Protecţia socială a populaţiei, susţinerea tinerilor;
  12. Educaţia şi sănătatea;
  13. Protejarea monumentelor de arhitectură;
  14. Valorificarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, a terenurilor acestora adiacente a acestora, precum şi a terenurilor intracartier destinate odihnei şi agrementului locuitorilor Chişinăului;
  15. Valorificarea potenţialului investiţional şi a atractivităţii turistice a municipiului.

Potrivit Doamnei Greceanîi regulamentul dezbaterilor ar fi următorul: Echipele prezintă viziunea lor cu privire la subiectele menţionate mai sus — pînă la 3 minute. După prezentări, fiecare echipă va acorda celeilalte echipe cîte o întrebare la subiectele menţionate, răspunsul pînă la 2 minute. Timpii de răspuns şi subiectele acordate pot fi extinse conform înţelegerilor. Moderator se propune o persoană neutră, conform înţelegerii prealabile.

socialistii.md