Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAlexandra Can

PNL consideră drept pripită poziţia PL, PAS şi a PPDA privind alegerile pentru Primăria Chişinău

|versiune pentru tipar| Alexandra Can, 29 martie 2018

În recenta sa şedinţă, Delegaţia Politică Naţională a PNL a adoptat o Declaraţie-Poziţie, în care îndemna partidele de dreapta la un dialog pentru identificarea unui candidat comun la funcţia de Primar al Chişinăului.

PNL nu a lansat nicio declaraţie anterior deciziilor făcute publice de PL, PPDA şi PAS.

Majoritatea populaţiei conştiente de pericolul repolarizării votanţilor pe dimensiunea geopolitică Est-Vest aştepta un dialog şi o coordonare a partidelor politice care nu doresc o revansă proestică la Chişinău.

În acest sens, grupuri civic active, din foşti deputaţi, miniştri, oameni de cultură, specialişti în administraţia publică locală s-au arătat dispuşi să favorizeze discuţiile dintre entităţile politice. Au avut loc şi primele tatonări, un dialog în cadrul unui For civic, unde au participat opt entităţi politice.

Nu a existat, însă voinţa politică pentru a continua dialogul în acel format sau unul mai larg. Dimpotrivă, prezenţa unor politicieni de peste Prut, care îl puteau încuraja, dialog propus consecvent şi repetat de PNL.md, a influenţat negativ eventualele negocieri, care au eşuat în prima formulă. Păcat.

Nici PL nu şi-a înaintat candidatul urmare a unor discuţii cu alte entităţi, eventual sprijinitoare a acestuia, inclusiv dispuse să dialogheze şi în perspectiva alegerilor parlamentare. Este, însă, clar că rezultatele alegerilor locale din Chişinău îşi vor avea efectul — dacă până la desfăşurarea lor nu va avea loc Reunirea cu România — asupra scrutinului general.

Eşecul dialogului pe segmentul de dreapta al eşichierului politic poate conduce la o evoluţie regretabilă pe scena politică, ale cărei eventuale consecinţe le-am putea regreta cu toţii.

În acest sens, PNL care a demonstrat că poate construi platforme comune, se vede nevoit să identifice soluţia pe care o consideră oportună în noua situaţie.

Cu tot regretul, naţional-liberalii consideră, totuşi că ar mai mai există oportunitatea unui dialog al partidelor şi după înaintarea tuturor candidaţilor. Pentru ca mai târziu să nu fie PREA TÂRZIU.

pnl.md