Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAlexandra Can

PNL a sesizat Parlamentul României în legătură cu unele manipulări electorale în cazul ex-candidatului Constantin Codreanu

|versiune pentru tipar| Alexandra Can, 25 mai 2018
Parlamentul României
Conducerii Senatului
Conducerii Camerei Deputaţilor

De la:
Can Alexandra, ex-candidat la funcţia de Primar general al Municipiului Chişinău, vicepreşedinte al PNL din RM
Pavlicenco Vitalia, preşedintele PNL din RM

Demers

Prin prezentul, PNL din Republica Moldova, precum şi ex-candidatul PNL pentru primăria Municipiului Chişinău în alegerile locale noi, al căror tur s-a desfăşurat pe 20 mai a.c., Alexandra Can, solicită Parlamentului României să facă lumină asupra unei referinţe grave, în opinia noastră, într-o ediţie specială, de natură electorală, a unui cotidian, “Timpul”, care a vizat Legislativul de la Bucureşti.

Deputatul PMP în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a candidat, de asemenea, pentru funcţia de Primar general al Municipiului Chişinău. În multiple intervenţii acesta preciza că are susţinerea României şi a conducerii acesteia în ipostaza de candidat. Acelaşi lucru se regăseşte în ediţia specială menţionată mai sus, în următoarele formule:

Noi, subsemnatele acestui demers suntem cetăţeni ai României, avem şi Ordine ale Statului Român (Alexandra Can — Ordinul Naţional al României “Servciu Credincios” în Grad de Comandor; Vitalia Pavlicenco — Ordinul Naţional al României “Pentru Merit” în Grad de Comandor), însă nu pretindem să reprezentăm România decât ca simpli români.

De asemenea, majoritatea membrilor PNL sunt şi cetăţeni ai României.

Astfel, formulările de mai sus, din ziarul ce a făcut campanie electorală pentru deputatul PMP în Parlamentul României, înaintat de PUN din RM la funcţia de primar, nu au fost nici contestate, nici negate public de Constantin Codreanu în emisiunile electorale în care a fost întrebat direct pe ce bază afirmă el şi de ce afirmă ziarul acest lucru. Domnia sa nu a răspuns întrebării de ce nu a întreprins nicio acţiune împotriva “amicilor săi susţinători” “zeloşi”, care au inclus aceste formulări în ziare necontabilizate ca şi cheltuieli electorale ale partidului ce l-a înaintat ca şi candidat. În prezent, Comisia Electorală Centrală, la sesizarea ilegalităţii presupuse, a înaintat un Demers şi exemplare ale ediţiei speciale a “Timpului” (ridicate de la cortul de campanie al candidatului) Inspectoratului general de poliţie Chişinău.

Având în vedere formulările necontestate, sub nicio formă, de Constantin Codreanu, dimpotrivă — repetate în intervenţiile electorale, fapt care, în opinia noastră, i-a manipulat pe alegători şi a prezentat într-o lumină inadecvată şi tendenţioasă Parlamentul României, solicităm conducerii celor două Camere ale Legislativului de la Bucureşti să ne comunice dacă există vreun act oficial adoptat privind sprijinirea financiară a lui Constantin Codreanu dacă avea să fie ales Primarul general al Municipiului Chişinău, cu precizările de rigoare ce se impun pentru cetăţenii Republicii Moldova în atare situaţie.

Anexă — Ziarul Timpul

Cu profund respect,

Can Alexandra
Pavlicenco Vitalia

pnl.md