Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase împreună cu echipa sa continuă întâlnirile cu cetăţenii din suburbiile municipiului

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 4 mai 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forţelor anti-oligarhice pentru primăria Chişinău şi echipa sa continuă întâlnirile cu cetăţenii din suburbiile municipiului — centura de aur, centura de rezistenţă a capitalei.

În comuna Ciorescu, unde au venit şi locuitori ai satelor Goian şi Făureşti, viitorul primar a vorbit despre obiectivele sale cu privire la dezvoltarea suburbiilor, care nu doar trebuie să rămână în componenţa municipiului, ci să se bucure de o mult mai mare atenţie din partea administraţiei capitalei. “Suburbiile sunt parte integrantă a municipiului şi este extrem de important ca ele să se dezvolte într-un ritm mult mai alert, să se bucure de o interconectare avansată cu oraşul şi să se dezvolte mult mai dinamic. Din păcate suburbiile nu au fost şi nu sunt prioritare pentru cei care guvernează municipiul, dar fără modernizarea lor nu putem vorbi despre bunăstarea oamenilor care locuiesc aici” — a spus Andrei Năstase. Problemele identificate la faţa locului persistă de mai mulţi ani şi nu au fost luate în calcul de primăria municipală, deşi soluţii există: cele 12 blocuri locative din străzile Moldova, Alexandru cel Bun şi Serghei Lazo necesită termoizolare, reparare a acoperişurilor, a sistemului de canalizare, a apeductului uzat, Centrul Medical din Ciorescu este mic şi are personal medical insuficient, iar apele reziduale se revarsă direct în râuleţul Ichel, care trece prin Făureşti, mirosul neplăcut fiind mai agresiv decât cel de la staţia de epurare din Chişinău. “Cunosc şi celelalte probleme specifice fiecărei localităţi în parte, dar şi cele de ordin general. Suburbiile trebuie asigurate cu transport suficient, mijloacele de transport trebuie suplimentate, dar şi drumurile necesită de a fi reabilitate, căci sunt într-o stare deplorabilă. Ştiu asta. De aceea în cadrul programului «Chişinău — capitala în care să vrei să trăieşti» dezvoltarea tuturor suburbiilor e văzută prin prisma interconectării rapide cu oraşul la toate nivelele: transport, infrastructură, reţea de drumuri calitative, canalizare şi apă de calitate, iluminat public etc.”

Andrei Năstase s-a referit şi la dezvoltarea mediului de afaceri în suburbii ca parte componentă a programului său de acţiuni prioritare. “Vom acorda suportul financiar necesar pentru a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri la periferii, vom extinde programul «Chişinău — Cluster 20–23» şi pe zona suburbiilor” — a spus Andrei Năstase. “Este extrem de important să eliminăm corupţia din primărie, să ne debarasăm de elementele corupte pentru a facilita accesul oamenilor la servicii, să simplificăm procedurile pentru demararea afacerilor. Vom accesa fonduri străine şi vom susţine investitorii locali şi din afară” — a menţionat Andrei Năstase. “Doar cu banii economisiţi dintr-o singură schemă frauduloasă de înstrăinare a unui hectar de pamânt, puteau fi amenajate toate curţile din comună. Uniţi, vom reuşi împreună să facem viaţa oamenilor mai bună” — a mai spus Andrei Năstase.

La întâlnirea din comuna Ciorescu Andrei Năstase a fost însoţit de mai mulţi membri ai echipei sale: Alexandru Slusari, economist, expert în finanţe, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova, Liviu Vovc, arhitect, expert în urbanism ş.a.

platformada.md