Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase la USMF

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 8 mai 2018

Andrei Năstase s-a întâlnit cu studenţii şi cadrele profesorale de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. În cadrul întâlnirii participanţii au discutat despre eventualele erori în sistemul medical urban, care scad substanţial eficienţa serviciilor medicale. “Pentru ridicarea eficienţei şi menţinerea calităţii asistenţei medicale acordate populaţiei, este necesar de a descoperi şi analiza erorile în sistemul medical. Altfel nu putem oferi soluţii de redresare a situaţiei şi nu putem preîntâmpina apariţia altor impedimente” — a spus Andrei Năstase.

“Obiectivele noastre sunt îndreptate spre eficientizarea serviciilor medicale, în aşa fel încât prestarea acestor servicii populaţiei să fie de înaltă calitate, instituţiile medicale să fie modernizate, iar baza tehnico-materială să fie renovată periodic conform tehnologiilor performante” — a menţionat Andrei Năstase, subliniind că şi managementul eficient al resurselor umane este stringent necesar. “În fiecare zi pierdem cadre medicale deja pregătite! Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de sănătate autohton şi e imperios necesară motivarea medicilor de a rămâne Acasă. Nu prin cuvinte, ci prin faptele care ar face ca sistemul nostru medical să devină atractiv pentru medici, asistenţi medicali etc. şi prietenos pentru fiecare pacient. Acum situaţia e pur şi simplu alarmantă — sunt depuse deja circa 500 de dosare ale medicilor de diverse specializări în căutarea unor condiţii mai bune peste hotare” — a spus Andrei Năstase.

Viitorul primar general al municipiului Chişinău s-a referit şi la utilizarea raţională şi eficientă a mijloacelor financiare, precum şi la dezvoltarea unui sistem informaţional complex, unic în sistemul medical al oraşului şi suburbiilor sale.

Andrei Năstase a amintit şi de statisticile care vorbesc despre creşterea numărului de pacienţi cu cancer mamar şi cu diabet zaharat, fără monitorizare şi şcolarizare, opinând că în acest sens este nevoie urgentă de organizarea Centrelor Medicale Specializate, cum ar fi Centrul Municipal de Mamologie, Centrul Municipal de Diabetologie etc.

“O problemă majora în municipiu sunt boschetarii, transportaţi la spital pentru tratament din stradă şi care, la externare, nu au unde merge pentru îngrijire ulterioară. Este timpul să fie organizate mai multe centre de plasament pentru ei, căci la cel din strada Haltei, boschetarii sunt acceptaţi doar pentru a înnopta şi nu pot rămâne mai mult timp pentru îngrijire” — a mai spus Andrei Năstase.

Totodată Andrei Năstase a amintit că unul din obiectivele cele mai importante ale sale în calitate de primar al capitalei, va fi medicina de familie, pentru optimizarea căreia programul său prevede mai multe acţiuni, printre care şi asigurarea medicilor de familie cu transport gratis, măsuri de protecţie de pacienţii agresivi, descentralizarea serviciului de asistenţă medicală primară etc.

Andrei Năstase a avut o întâlnire şi cu studenţii şi cadrele profesorale de la Instituţia Publică Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică, în cadrul căreia viitorul primar a vorbit despre prevederile programului său pentru ca tinerii dotaţi nu doar să beneficieze de diversitatea programelor de studii, ci să dispună de toate condiţiile şi, în mod special, de suficiente locuri de muncă pentru a-şi pune în practică cunoştinţele, performanţele şi abilităţile profesionale aici, Acasă.

platformada.md