Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase către medici: Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de sănătate autohton

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 22 mai 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forţelor anti-oligarhice, pro-europene pentru funcţia de primar general al capitalei, s-a întâlnit cu cadrele medicale de la Asociaţia Medical-Teritorială Botanica în vederea informării lor asupra programului său pentru locuitorii Chişinăului şi din suburbii, precum şi mobilizarea pentru turul doi de scrutin.

“Obiectivele noastre sunt îndreptate spre eficientizarea serviciilor medicale, în aşa fel încât prestarea acestor servicii populaţiei să fie de înaltă calitate, instituţiile medicale să fie modernizate, iar baza tehnico-materială să fie renovată periodic conform tehnologiilor performante” — a menţionat Andrei Năstase, subliniind că şi managementul eficient al resurselor umane este stringent necesar.

“În fiecare zi pierdem cadre medicale deja pregătite! Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de sănătate autohton şi e imperios necesară motivarea medicilor de a rămâne Acasă. Acum situaţia e pur şi simplu alarmantă — sunt depuse deja circa 500 de dosare ale medicilor de diverse specializări în căutarea unor condiţii mai bune peste hotare” — a mai spus Andrei Năstase.

Viitorul primar a vorbit despre programul său amplu care conţine obiective concrete în beneficiul oamenilor, inclusiv al cadrelor medicale. “Cunosc din primele surse prin ce treceţi. Cred că trebuie să acordăm medicinii de familie mai multă libertate în gestionarea problemelor de sănătate a cetăţenilor Chişinăului” — a spus Andrei Năstase, menţionând că includerea în planurile urbanistice a instituţiilor medicale primare de proximitate reprezintă o prioritate.

Totodată Andrei Năstase a amintit că unul din obiectivele cele mai importante ale sale în calitate de primar al capitalei, va fi medicina de familie, pentru optimizarea căreia programul său prevede mai multe acţiuni, printre care şi asigurarea medicilor de familie cu transport gratis, măsuri de protecţie de pacienţii agresivi, susţinerea serviciului de asistenţă medicală primară etc.

Printre problemele discutate în cadrul întâlnirii au fost şi creşterea îngrijorătoare a numărului de pacienţi cu cancer mamar şi cu diabet zaharat, fără monitorizare şi şcolarizare. Andrei Năstase a opinat că în acest sens este nevoie urgentă de organizarea Centrelor Medicale Specializate, cum ar fi Centrul Municipal de Mamologie, Centrul Municipal de Diabetologie etc.

“Îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale a spitalelor municipale, prioritar ale celor cu clinici universitare, unde are loc instruirea viitorilor medici, precum şi o colaborare strânsă cu mediul universitar, academic în realizarea unor paşi serioşi în reformarea sistemului de sănătate municipal, care trebuie sa devină un model pentru toată ţara, este unul dintre obiectivele noastre prioritare” — a spus Andrei Năstase.

Într-o altă ordine de idei Andrei Năstase a menţionat că observă o anumită nervozitate în tabăra candidatului binomului Plahotniuc-Dodon, Ion Ceban, dar şi lansarea de noi mituri la adresa sa. “După ce au lansat falsuri despre sirieni şi zeci de case inexistente, sondaje şi interceptări trucate au inventat mituri ce se bat cap in cap: că dacă ajung la Primărie toţi angajaţii vor fi eliberaţi din funcţie, iar pe de altă parte ca as merge la primărie doar până la alegerile parlamentare.

Nişte falsuri ordinare. Voi rămâne la primărie şi după alegerile parlamentare pentru că am făcut un angajament în faţa oamenilor şi vreau să cresc calitatea vieţii chişinăuienii şi a locuitorilor din suburbii. Şi eu sunt un om de cuvânt.

Eradicarea corupţiei, a haosului şi schemelor de furt a banului public o voi face prin mijloace legale, judicioase şi nu prin acte de arbitrariu şi dezmăţ. Meritocraţia, integritatea şi profesionalismul fiind dezideratele mele supreme în acest sens”.

platformada.md