Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase la IM RTEC Parcul de troleibuze nr. 2

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 25 mai 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forţelor anti-oligarhice şi pro-europene pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, continuă întâlnirile cu cetăţenii, informându-i asupra programului său electoral “Chişinău — capitala în care să vrei să trăieşti”. Astfel viitorul primar a vizitat şi ÎM RTEC Parcul de troleibuze nr. 2 pentru a discuta problemele şi soluţiile propuse de echipa sa.

Andrei Năstase a vorbit despre priorităţile programului său pentru Chişinău, care sunt îndreptate spre creşterea confortului vieţii urbane prin interconectare şi mobilitate, asigurarea accesului echitabil al populaţiei la servicii calitative, amenajarea spaţiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii, a parcărilor suficiente, stabilirea unor linii roşii clare, cofinanţarea proiectelor iniţiate de locatari pentru amenajarea curţilor, renovarea şi reutilarea staţiilor de epurare şi pompare a apei etc.

Viitorul primar s-a referit şi la digitalizarea, transparentizarea, debirocratizarea procesului de acordare a autorizaţiilor de construcţie conform Planului Urbanistic şi nu aleatoriu, pentru mite grase, aşa cum se procedează de cele mai multe ori la ora actuală.

“Vom proceda exact cum se procedează în lumea civilizată. Nu începe nimeni să construiască acolo, înainte de a crea infrastructura. Se fac trotuare, se pun cablurile pentru o serie de servicii comunale, se edifică grădiniţe pentru a asigura educaţia copiilor care vor locui în blocurile construite etc. La noi, din păcate, dacă se construieşte ceva, toată lumea din blocurile din jurul şantierului are nevoie brusc, de ciubotele lui Ţuţu. De fapt, atunci când un dezvoltător imobiliar solicită o autorizaţie de construcţie, ea trebuie să includă condiţionări clare pentru a nu prejudicia comoditatea cetăţenilor” — a spus Andrei Năstase, specificând că astfel Primăria ar avea pârghii pentru a influenţa procesul în cazul derapărilor.

Andrei Năstase a vorbit şi despre condiţiile în care se desfăşoară actuala campanie electorală, plină de falsuri şi manipulare, toate în beneficiul binomului Plahotniuc-Dodon. “Acum au dat lovitura cu aşa-zisa Arenă sportivă despre care vorbesc ca despre o mare realizare, în realitate fiind vorba despre o altă jefuire de proporţii a statului. Demolează centrul istoric fără nicio jenă pentru a ridica blocuri care le vor aduce profit fabulos şi tot aşa — iată ce se întâmplă acum în Chişinău” — a precizat Andrei Năstase, calificând totala lipsă de grijă pentru oamenii, locuitori ai capitalei, drept corupţie la toate nivelurile primăriei, explicând că toate aceste demolări şi construcţii la viteză maximă au fost demarate tocmai acum şi pentru că beneficiarilor le este frică că după alegerile din 3 iunie nu vor mai apuca s-o ducă la capăt.

Întâlnirea de la Parcul de troleibuze nr. 2 s-a petrecut într-o atmosferă interactivă, oamenii discutând cu mult interes diverse subiecte ce ţin de modernizarea oraşului, dar şi a suburbiilor capitalei.

La întâlnire au participat şi Alexandru Slusari, expert în finanţe, economist şi Vladimir Bolea, reprezentant al medului de afaceri, activist civic.

Alexandr Slusari a vorbit despre problemele generale ale Regiei Transport Electric a capitalei: “Cunoaştem că suma de circa 250 mln. lei alocată din bugetul municipal pentru susţinerea Regiei Transport Electric este insuficientă. Ştim că salariul mediu de 6000 lei la această întreprindere este unul mic. Alarmantă este fluctuaţia ridicată de personal, mai ales în rândurile conductorilor (peste 30% anual). Viziunea noastră privind dezvoltarea transportului public este complexă. Trebuie să renovăm parcul de troleibuze,deoarece din cele peste 360 de unităţi majoritatea au termenul de exploatare de peste 15 ani. Procurarea celor 100 unităţi şi asamblarea celor 50 la noi în Chişinău este un lucru bun, dar e nevoie de nişte tempouri mai accelerate.”

“Gestionarea eficientă a patrimoniului municipal este stringentă. Acum la orice solicitare a oamenilor se răspunde că nu sunt bani, dar cum să existe suficienţi bani, dacă 80% din clădirile municipale nici nu sunt măcar înregistrate în oficiile cadastrale ca proprietate a oraşului? Din peste 8 mln metri pătraţi ai clădirilor şi 12 mii hectare de terenuri, care aparţin municipiului, o bună parte din aceste imobile sunt transmise în arenda/locaţiune. Însă, în bugetul municipal pentru anul curent (pentru care a votat Ceban şi colegii săi din consiliul municipal) sunt planificate venituri de la folosinţa patrimoniului capitalei în suma mizeră de nici 14 mln. lei!” — a mai spus Alexandru Slusari.

În altă ordine de idei, Andrei Năstase s-a referit la aşa-zisele invitaţii ale contracandidatului său la discuţii publice în PMAN. “Eu am agenda mea, făcută cu mult timp înainte şi trebuie să onorez foarte multe întâlniri cu oamenii care aşteaptă de la noi soluţii viabile pentru problemele capitalei. De aproape trei ani merg aproape zilnic în localităţile noastre pentru a discuta cu cetăţenii. Agenda mea nu o face Ion Ceban, ci oamenii capitalei. Nu de circ au nevoie ei, ci de o guvernare eficientă a Chişinăului, o administraţie municipală în serviciul cetăţeanului. Iar dezbateri vor avea loc în conformitate cu legislaţia în vigoare la posturi de televiziune, nu în copaci, aşa cum îşi doresc strategii de la GBC”.

platformada.md