Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase la prima întâlnire în calitate de Primar General ales al Municipiului Chişinău

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 5 iunie 2018

Andrei Năstase, Primarul General ales al municipiului Chişinău, împreună cu Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr au avut astăzi o întâlnire cu conducerea Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

Pentru Platforma DA descentralizarea reală şi consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene reprezintă pilonii de bază pentru modernizarea întregii ţări, apropierea serviciilor publice calitative de oameni şi soluţionarea diferendului transnistrean. Formaţiunea noastră a venit în repetate rânduri cu propuneri publice şi punctuale privind implementarea extinsă şi profundă a descentralizării financiare, administrative şi politice a Republicii Moldova. În acest context, Andrei Năstase a menţionat că la ora actuală anume CALM este cea mai independentă şi reprezentativă organizaţie non-guvernamentală din domeniu, cu o reputaţie ireproşabilă şi expertiza competentă.

În calitate de Primar General, Andrei Năstase speră la o colaborare constructivă, fructuoasă cu CALM, al cărui membru este şi Primăria municipiul Chişinău, şi a venit cu solicitarea asistenţei consultative pe mai multe subiecte legate de gestionarea eficientă a Capitalei, promiţând o continuare a mai multor proiecte utile pentru locuitorii Chişinăului şi eliminarea cît mai urgentă a haosului şi corupţiei din administraţia municipală.

La rândul său, Alexandru Slusari a remarcat faptul că prima întâlnire a Primarului General ales are loc cu reprezentanţii unei organizaţii, care mai mult de zece ani apără interesele aleşilor locali foarte profesionist şi fără nici un iz politic, într-o ţară extrem de centralizată.

Preşedinta CALM, Tatiana Badan şi directorul executiv al entităţii, Viorel Furdui l-au felicitat pe Andrei Năstase cu ocazia victoriei obţinute şi au salutat poziţia domniei sale privind descentralizarea Moldovei. Reprezentanţii CALM au venit cu mai multe propuneri punctuale privind activitatea Primarului general, propuneri ce ţin de gestionarea patrimoniului municipal, salarizarea personalului primăriei, colaborarea cu partenerii externi, în special cu Congresul Autorităţilor Locale ale Consiliului Europei, construirea relaţiilor eficiente cu organizaţiile non-guvernamentale capabile să livreze expertiza necesară, etc.

Totodată, Andrei Năstase i-a mulţumit conducerii organizaţiei pentru sugestiile şi propunerile făcute şi a garantat că relaţiile între primăria Chişinău şi CALM se vor îmbunătăţi semnificativ. De asemenea, edilul ales al Capitalei a subliniat importanţa transparenţei maxime în procesul decizional în cadrul administrării municipiului şi a specificat că printre primele acţiuni ale primarului Andrei Năstase se va regăsi instituirea unui Consiliu consultativ al societăţii civile cu participarea indispensabilă a experţilor CALM.

platformada.md