Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban: Avem o viziune strategică de dezvoltare a Chişinăului, pe termen lung, mediu, precum şi un plan precis pentru reformarea pe termen scurt a capitalei

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 10 aprilie 2018

Astăzi, 10 aprilie, şeful fracţiunii Partidului Socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, a fost înregistrat la Consiliul Electoral de Circumscripţie al municipiului Chişinău, în calitate de candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău din partea PSRM.

Imediat, după înregistrare, Ion Ceban, a susţinut o conferinţă de presă. Candidatul a fost prezentat de către preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi. Ea, a remarcat că, Ion Ceban este şeful celei mai mari şi active fracţiuni din cadrul Consiliului municipal Chişinău. El, nu doar cunoaşte toate problemele sociale, comunale şi alte tipuri de probleme ale Chişinăului, dar ştie şi cum să rezolve aceste probleme. Iar Partidul Socialiştilor, îl va susţine în toate acţiunile sale.

Ion Ceban, a comunicat jurnaliştilor, că el împreună cu echipa sa, au o viziune strategică pe termen lung şi mediu de dezvoltare a Chişinăului, dar şi un plan precis pentru reformarea pe termen scurt a capitalei.

Astfel, planul de dezvoltare strategică a Chişinăului, pe termen lung pentru următorii 20–25 de ani, a fost elaborat în colaborare cu echipa de arhitecţi, condusă de către doctorul în arhitectură, Valeriu Lupaşco. Proiectul include trei priorităţi:

1. Chişinăul ca centru al unui sistem de aglomeraţie

“Aceasta înseamnă că luăm în considerare nu numai oraşul şi municipiul, ci şi toate suburbiile, localităţile care se află în apropiere de Chişinău, ca parte a unui sistem amplu ce formează o aglomeraţie.

În acest sens, noi vedem şi dezvoltarea întregii infrastructuri în acest sistem de aglomerare, (drumuri, utilităţi, bazinele acvatice, teritoriile, spaţii verzi, zone rezidenţiale etc.), toate acestea vor fi examinate într-un singur complex.

Acest lucru ne va da posibilitatea să vedem Chişinăul altfel, să vedem suburbiile sale într-un mod nou, să ne uităm la clădirile cu densitate scăzută de construcţie, clădirile individuale şi complexele rezidenţiale mari.”

2. Factorul de constituire şi de deservire a oraşului

“Oraşul, care în transformările sale va deveni puternic, nu se poate dezvolta fără a lua în calcul factorul de constituire al oraşului. Aceasta a fost şi este încă în Chişinău, dar intenţionăm să o extindem în mod semnificativ — tot ce este legat de ştiinţă, industrie, educaţie, construcţii — asta înseamnă zeci şi sute de mii de persoane care sunt implicate în aceste activităţi.

Cînd vom avea structurile care vor dezvolta factorul de constituire al oraşului, inclusiv baza de cercetare — parcuri tehnologice, zone economice şi vom merge serios în întîmpinarea acestora — în teren, cu facilităţi — în viitor acestea ne vor permite să dezvoltăm baza de deservire — comerţul, alimentaţia, sfera socială etc.

De asemenea, conceptul nostru implică, dezvoltarea acelor industrii care se află într-o situaţie catastrofală. Printre acestea se numără: industria mobilei, industria textilă, producţia farmaceutică, producţia de uleiuri esenţiale, industria construcţiilor şi altele.

Acestea sunt postulatele sociale şi economice foarte importante, care stau la baza conceptului general de formare şi de deservire a oraşelor.”

3. Un nou nivel de comunicaţii şi transport

“Aceasta este una din cauzele principale ale disconfortului orăşenilor, de aceea vom tinde să aducem nu numai în ordine, dar şi să o ridicăm la standardele internaţionale. Şi aici intră noi tipuri de transport — nu ar trebui să ne fie frică de transformările serioase, care la prima vedere par fantastice. Este scopul nostru şi problema pe care o vom transforma în realitate.

Multe dintre aceste idei vi se pot părea ireale. Chiar fantastice. Dar avem în faţă anume acest scop. Vrem să vedem Chişinăul un oraş modern, confortabil pentru orăşenii de toate vîrstele.”

De asemenea, Ion Ceban, a vorbit despre viziunea pe termen mediu asupra dezvoltării Chişinăului, care se va baza pe implementarea unor programe şi măsuri specifice în conformitate cu noul plan urbanistic general.

Aceasta se va baza pe cel puţin 16 direcţii din program, atît a oraşului în ansamblu, cît şi infrastructura în particular, orientată către cetăţeanul concret, problemele şi solicitările acestuia.

  1. Planuri urbanistice zonale.
  2. Harta investiţională a capitalei.
  3. Conceptul de restabilire şi reconstrucţie a tuturor străzilor şi edificiilor ale Chişinăului vechi.
  4. Programul de susţinere a oamenilor cu necesităţi speciale (va fi elaborat pînă la sfîrşitul lunii noiembrie 2018).
  5. Programul municipal pe termen lung de reabilitare a drumurilor şi trotuarelor din Chişinău.
  6. Programul de reabilitare a gospodăriei locativ-comunale.
  7. Introducerea unei noi scheme de transport, inclusiv benzi pentru transportul public, biciclete şi altele.
  8. Conceptul parcărilor multietajate la marginea oraşului sau în centrul capitalei.
  9. Programul de “înscriere online la medic” şi tabele electronice în policlinici.
  10. Program municipal pe termen lung de servicii şi management digital.
  11. Programul de amenajare a curţilor din Chişinău.
  12. Programul pentru familiile tinere “Locuinţe accesibile” şi “Casa mea”.
  13. Programul de curăţare şi amenajare a parcurilor.
  14. Reabilitarea albiei rîului Bîc.
  15. Programul de colectare şi prelucrare a gunoiului.
  16. Programul de susţinere a adăposturilor pentru animale fără adăpost.

Ion Ceban, a remarcat că, astăzi, “noi, vă propunem un plan detaliat şi concret al administrării curente pentru un an înainte. Anume pentru perioada, în care va fi exercitat mandatul. Dar, dorim să cunoaşteţi: noi avem o viziune pe termen lung, pe termen mediu a dezvoltării Chişinăului, precum şi un plan bine determinat privind reformarea pe termen scurt al capitalei.”

Lista priorităţilor noastre fundamentale pentru anul următor:

  1. Elaborarea Planului General Urbanistic şi a Hărţii Investiţionale a Chişinăului.
  2. Adoptarea bugetului pentru anul 2019 — în termenul stabilit, pe principii de transparenţă, cu participarea orăşenilor şi a societăţii civile. Vor fi regulat şi public prezentate rapoarte referitor la fiecare leu cheltuit.
  3. Pregătiri din timp pentru lucrări sezoniere, mai ales pentru iarna 2018–2019.
  4. Reparaţia şi reconstrucţia calitativă a drumurilor şi trotuarelor orăşeneşti. Evaluarea independentă a calităţii a acestor lucrări.
  5. Amenajarea a 600 de curţi. Montarea a 150 de terenuri de joacă pentru copii şi a 150 de terenuri sportive.
  6. Protecţia socială pentru fiecare locuitor al oraşului. Circa 150 de mii de orăşeni vor primi asistenţă socială din partea oraşului. Implementarea “cartelei sociale” a chişinăuianului în scopul asigurării deservirii persoanelor defavorizate de anumiţi agenţi economici din oraş.
  7. Dublarea documentaţiei Primăriei şi preturilor pe lîngă limba de stat şi în limba rusă. Traducerea documentelor principaleale Primăriei şi a paginii electronice a capitalei (www.chisinau.md) în limbile engleză şi rusă.
  8. Implementarea platformelor digitale în activitatea Primăriei, implementarea principiului “ghişeului unic”, a achiziţiilor publice electronice, circulaţiei electronice a documentelor şi altele.
  9. Revizuirea tuturor documentelor cu privire la construcţiile problematice din Chişinău.
  10. Auditul integral al tuturor subdiviziunilor Primăriei şi al întreprinderilor municipale. Implementarea unei structuri organizatorice şi funcţionale noi şi cu un grad sporit de eficienţă.

Candidatul a remarcat că, pe marginea fiecărei activităţi menţionate va fi organizată cîte o conferinţă de presă cu expunerea detaliată a esenţei programului.

socialistii.md