Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban intenţionează să facă activitatea primăriei deschisă şi transparentă

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 17 aprilie 2018

Candidatul PSRM la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a comunicat, în cadrul conferinţei de presă susţinută în data de 17 aprilie, despre cum va asigura deschidere şi transparenţă în cadrul activităţii primăriei Chişinău.

“Lipsa de transparenţă creează condiţiile ideale pentru corupţie şi multe din actele de corupţie cu implicarea factorilor de decizie din Primăria capitalei, au avut loc, anume pentru că nu a existat un minim de vizibilitate în acţiunile Primăriei.

De aceea, noi ne propunem ca soluţiile pentru cele mai importante probleme să fie discutate în coordonare strînsă cu societatea civilă. Pentru a atinge acest obiectiv, pînă la începutul lunii octombrie 2018, vor fi create consilii de experţi în diferite domenii ce ţin de activităţile din capitală”, a menţionat Ion Ceban.

Mai mult ca atît, conform celor spuse de candidatul PSRM, toate stenogramele şedinţelor Consiliului municipal Chişinău, vor fi publicate online împreună cu materialele video. Toate documentele curente şi de arhivă ale Primăriei, vor fi digitalizate într-o arhivă unică online pe site-ul Primăriei.

“Este foarte important ca fiecare cetăţean să poată urmări pas cu pas, secundă cu secundă orice acţiune, orice frază, spusă de aleşii locali sau de funcţionari. Aceasta va descuraja abuzurile, ilegalităţile, protecţionismul, alte manifestări care, din păcate, se simt ca la ele acasă în Primăria Chişinău”, a comunicat, Ion Ceban.

Echipa candidatului vine cu propunerea de a iniţia crearea unui singur centru pentru furnizarea de servicii municipale, care va funcţiona pe principiul “ghişeului unic”. O persoană, care a depus o cerere la primărie sau la pretură, va putea să o urmărească în cadrul direcţiilor, precum şi să monitorizeze executarea acesteia.

“În calitate de viitor Primar, vă promit că oamenii nu vor mai aştepta luni de zile pentru a primi răspuns la petiţiile lor. Va fi creat un centru electronic de adresări, la baza căruia va sta experienţa de lucru cu cetăţenii, pe care am acumulat-o în cadrul proiectului PETITIA.MD şi a platformei propunerilor pentru buget DECIDE.MD, iniţiate de Partidul Socialiştilor”, a remarcat, Ion Ceban.

Candidatul, a reamintit despre promisiunea, că toate documentele normative ale Primăriei şi preturilor, pe lîngă limba de stat, vor fi traduse şi în limba rusă, ca limbă oficială a comunicării interetnice. În plus, administraţia Primăriei şi preturilor vor fi obligate să furnizeze un răspuns în limba rusă, dacă solicitantul o va cere în adresarea sa. De asemenea, candidatul, a spus că cele mai importante informaţii despre oraş, proiecte urbane, oportunităţi de investiţii, turism, vor fi traduse în limba engleză. Site-ul Primăriei (www.chisinau.md) va fi tradus şi întreţinut în trei limbi: de stat, rusă şi engleză.

Aceste măsuri sunt văzute de către candidat, ca o parte foarte importantă a unui proces de deschidere şi transparenţă în activitatea primăriei municipiului Chişinău. “Limba nu mai trebuie să fie un impediment pentru buna informare şi pentru liberul acces al cetăţeanului la informaţie”.

Împreună cu echipa sa, candidatul, va lansa sistemul “Casa Electronică”. În cadrul acestuia, va fi posibilă desfăşurarea de adunări şi sondaje, informarea chişinăuienilor despre orice informaţie recentă şi actuală despre locuinţa sa. De asemenea, prin acest sistem, fiecare locuitor va putea să afle informaţii despre lucrările de reparaţii, sistarea apei calde, a încălzirii, etc. La rîndul lor, asociaţiile de locatari vor putea să utilizeze acest sistem pentru a coordona, a informa şi a organiza întîlniri ale proprietarilor de locuinţe.

socialistii.md