Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban: capitala trebuie să fie deschisă pentru business

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 20 aprilie 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM, la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei de presă, susţinută, în ziua de 20 aprilie, despre cum este predispusă echipa sa să transforme Chişinăul într-un oraş modern, care va corespunde cu adevărat statutului de capitală.

Ion Ceban, consideră că, la baza transformării Chişinăului într-un oraş modern se află economia, capitala trebuie să fie deschisă pentru business.

În special, echipa candidatului va depune efort pentru a deschide o nouă subzonă a FEZ “Expo-Business-Chişinău”, care şi-a dovedit deja eficacitatea (peste 40 de rezidenţi, investiţii de peste 70 de milioane de dolari, peste 2 mii de angajaţi).

“De asemenea, vom ajuta la crearea de noi parcuri industriale (de exemplu — Tracom, 40 de rezidenţi, aproximativ jumătate de miliard de lei investiţii, peste 1.000 de muncitori)”, a spus, Ion Ceban.

El, a anunţat că, îşi propune drept scop să creeze un mecanism pentru punerea în aplicare a acordurilor de investiţii între primărie şi investitori strategici şi să ofere sprijin administrativ proiectelor economice.

O altă direcţie prioritară în activitatea echipei lui Ion Ceban, va ţine de elaborarea şi implementarea unui mecanism de subvenţionare a ratelor dobînzilor la împrumuturi pentru finanţarea proiectelor municipale.

În planurile candidatului, intră şi crearea unei Agenţii de dezvoltare a Chişinăului, care va fi responsabilă de elaborarea detaliată a planului strategic pentru dezvoltarea municipalităţii, dezvoltarea proiectelor de investiţii şi monitorizarea acestora, căutarea de investitori în Moldova şi peste hotare.

Pînă în luna februarie 2019, echipa lui Ion Ceban, vaelabora “Harta de investiţii a Chişinăului”. Va fi prezentată o listă completă pentru parteneriatele public-privat şi municipal-privat pentru întregul municipiu, inclusiv pentru suburbii. Investitorii trebuie să vadă tabloul general, situaţia în ansamblu pentru a se putea orienta mai bine şi a lua decizii optime.

“Punem un accent important pe atragerea investiţiilor, deoarece suntem ferm convinşi că fluxul de investiţii şi tehnologii va crea condiţii pentru deschiderea de noi locuri de muncă, va atrage specialişti, va îmbunătăţi imaginea Chişinăului în regiune şi, prin urmare, va creşte fluxul turistic, o altă sursă alternativă de venit pentru capitală”, a remarcat, Ion Ceban.

De asemenea, candidatul, a specificat că, pentru o dezvoltare armonioasă, Chişinăul trebuie să fie deschis atît pentru Vest, cît şi pentru Est, “De aceea, eu şi echipa mea suntem gata să preluăm cele mai avansate soluţii din oraşele din Vest şi din Est”.

socialistii.md